Het leed dat menstruatie heet

Wist je dat veel vrouwen zo’n 2700 dagen van hun leven ongesteld zijn? Dit betekent dat de gemiddelde vrouw 7,4 jaar van haar leven bloedt. En bij  veel vrouwen verloopt de menstruatie heel heftig. Andere vrouwen worden juist lange tijd niet ongesteld. En zijn daardoor ook niet vruchtbaar. En ook al is dit een maandelijks terugkerend fenomeen,  er is eigenlijk heel weinig aandacht voor het ‘leed’ dat menstruatie heet. Zonde, want je cyclus zegt meer over je lichaam dan je denkt. Tijd om dit bloederige tafereel eens onder de loep te nemen.

Wat is menstruatie eigenlijk?

Elke maand komt er een eicel vrij. Dit gebeurt tijdens je ovulatie. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af via de vagina. Dat baarmoederslijmvlies is het bloed dat je ziet en dit maandelijkse proces heet menstruatie. Dit klinkt als iets simpels, maar eigenlijk is dit proces best complex. Daarnaast heeft het veel invloed op je lichaam en geest.


Feitjes

Natuurlijk trappen we af met wat interessante feitjes over de menstruatie. Wist je bijvoorbeeld dat je ongeveer per maand twee borrelglaasjes aan bloed verliest? Of dat Walt Disney in 1940 al een film maakte over de menstruatie? Dat ijsberen zich sterk aangetrokken voelen tot gebruikte tampons? Dat menstruatie letterlijk maandelijks betekent? En als klap op de vuurpijl? Dat er ter wereld 5000 verbloemde benamingen voor menstrueren bestaan! Het beestje bij de naam noemen, lijkt nog wat lastig voor de hedendaagse maatschappij

Menstrueren is niet vies!

Oké, eerst nog even het volgende: je menstruatie is niet vies of iets waar je je voor hoeft te schamen. Je menstruatie hoort bij jou en dat betekent dus ook dat je er openlijk over kan praten. Ongesteld en je wil hier even flink over klagen? Schreeuw van de daken, bespreek het bij de koffiemachine op je werk of stuur er een tweet uit. Het is bizar dat er anno 2021 nog steeds zo’n taboe rust op menstruatie(bloed)

‘Menstrual blood is the only source of blood that is not traumatically induced. Yet in modern society, this is the most hidden blood, the one so rarely spoken of and almost never seen, except privately by women’.

Dat je je niet hoef te schamen voor je menstruatie betekent natuurlijk niet dat je er geen last van mag hebben. Veel vrouwen ervaren klachten tijdens hun menstruatie. Dit kunnen fysieke klachten zijn, maar ook mentale klachten komen veel voor.

Sommige vrouwen hebben een hele heftige menstruatie, een lange menstruatie of een onregelmatige cyclus. Aan de andere kant blijft de menstruatie bij sommige vrouwen ook uit. Dit klinkt wellicht als een feestje, maar ook dit is vaak iets waar vrouwen zich zorgen over maken. Je kan je minder vrouwelijk voelen en schamen voor het feit dat je lichaam niet werkt zoals het ‘hoort’. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je hormonen in balans te brengen en je cyclus op de rit te krijgen.

Klachten tijdens je menstruatie

Menstruatie gaat vaak gepaard met klachten. Denk aan pijnlijke borsten, misselijkheid, rugpijn, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Ook kan je mentale gesteldheid in zwaarder weer verkeren tijdens je menstruatie. Je bent wat sneller geprikkeld of verdrietig. Indien deze klachten een mild verloop hebben, is dit niet iets waarvoor je naar de dokter hoeft te gaan. Het hoort er helaas bij. Je hormonen zijn ontregeld en je lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe cyclus.

Wees lief voor jezelf, geef aan je naasten aan dat je menstruatie is begonnen en dat dit dus effect op je heeft. Op deze manier kunnen ze rekening met je houden. Zijn je klachten heftiger, zowel fysiek als mentaal? Ga dan is langs je huisarts; er is kans aanwezig dat dit PMS is.

PMS, wat is dat precies?

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de aandoening PMS, maar genoeg vrouwen weten het fijne er nog niet van. PMS is een afkorting voor premenstrueel syndroom. Het is een verzamelnaam voor ernstige klachten die zich voordoen rondom je menstruatie. Zo ernstig dat ze je hinderen in het dagelijks leven. Deze klachten kunnen al weken voor je menstruatie beginnen en eindigen pas wanneer de menstruatie over is. Een lange rit dus.

De klachten verschillen niet per se van aard met ‘normale’ menstruatieklachten, maar zijn dus veel heftiger. Denk aan pijnlijke borsten, buikkrampen, rugpijn, vaginale pijn, vocht in handen en voeten, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Helaas kan er geen hormoononderzoek gedaan worden naar PMS. Wel kan je samen met je huisarts de klachten in kaart brengen en kijken naar een passende oplossing.

Een gezonde en gebalanceerde levensstijl helpen je hormonen in balans te blijven. Zorg dus voor een goed voedingspatroon met eventueel aanvullende supplementen speciaal voor een goed lopende menstruatiecyclus.

Een heftige, onregelmatige of uitblijvende menstruatie?

Het lijken te twee uiterste, maar het ligt toch dichterbij elkaar dan we denken. Veel vrouwen hebben last van een stroef lopende cyclus. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar één ding is zeker; het is erg vervelend.

Een lange en/of hevige menstruatie is erg hinderlijk. Je bent constant in de weer met het verversen van je menstruatieproducten, je kan er heel vermoeid door raken (lees: bloedarmoede) en vaak komen er klachten bij kijken, zoals krampen.


Heftige menstruatie met veel bloed en krampen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor hevige bloedingen. Het kan geen kwaad om even naar een arts te gaan. Die zal je vragen stellen over je menstruatie en eventueel een inwendig onderzoek doen. Indien er aanleiding voor is, zal er een echo gemaakt worden.

Je kan bijvoorbeeld last hebben van een vleesboom; een verdikking in de baarmoederwand. Dit is goedaardig. Er kan er ook sprake zijn van een poliep. Dit is een bobbeltje aan de binnenkant van de baarmoeder. Het is meestal goedaardig. Adenomyose is ook een optie dit is een vorm van endometriose. Er groeit dan slijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder.

Tot slot, kan je leeftijd, het zetten van een spiraal of bepaalde medicatie nog invloed hebben op je cyclus. Indien die de dokter geen aanleiding voor je hevige menstruatie kan vinden, zal de conclusie aanleg zijn.

Ondanks dat het nu lijkt dat je je lot maar moet accepteren, kan ook hier de juiste voeding en supplementen menstruatie helpen om je hormonen in balans te krijgen.

Geen of een onregelmatige cyclus

Ook een uitblijvende menstruatie of een onregelmatige menstruatie kan heel vervelend zijn. Het heeft invloed op je vruchtbaarheid, maar je hormonen worden ook flink heen en weer geslingerd. Daarnaast is een menstruatie gewoon niet iets wat je onverwacht op je dak wil hebben.

Ook hier kunnen weer verschillende oorzaken achter schuilgaan. Stress, topsport of een ongezond gewicht, zoals ondergewicht of overgewicht, kunnen je menstruatiecyclus flink in de war brengen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je zwanger bent, borstvoeding geeft of juist in de overgang zit.

Daarnaast kan een aandoening invloed hebben op je cyclus. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een schildklierafwijking of een vervroegde overgang. Ook kan PCOS, een aandoening waarbij het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen verstoord is, de oorzaak zijn. Tot slot, kan het stoppen met de pil of andere anticonceptie je lichaam tijdelijk even ontregelen. Duurt dit te lang? Ga ook dan even langs de huisarts.

Oestrogeendominantie

Oestro.. Wat? De kans is groot dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Niet zo gek, want de meeste artsen besteden hier weinig aandacht aan. Kon de arts geen duidelijke oorzaak vinden voor jouw menstruatieprobleem? Dan is het zeker de moeite waard je eens te verdiepen in oestrogeendominantie.

Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er te veel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron. Oestrogeen en progesteron worden in verschillende vormen in de vruchtbare jaren vooral aangemaakt in de eierstokken (oestradiol).

Daarnaast kan oestrogeen ook in de bijnieren (oestradiol), de placenta (estriol) en het vetweefsel (oestron) aangemaakt worden en progesteron alleen in de bijnieren en de placenta. In de cyclus wordt progesteron vooral na de eisprong aangemaakt.

Oestrogeendominantie kan onder andere PMS, endometriose en een hevige menstruatie veroorzaken. Om de klachten bij oestrogeendominantie zo veel mogelijk te minimaliseren, is het van belang dat de hormonen oestrogeen en progesteron in het lichaam in balans zijn.

Helaas is dit bij vrouwen niet altijd het geval. Zo kan de werking van oestrogeen te sterk zijn ten opzichte van de werking van progesteron óf er is een verstoorde afbraak van oestrogenen. Dit kan oestrogeendominantie versterken.

Er bestaat geen test om oestrogeendominantie vast te kunnen stellen. Je kan het beste de symptomen als graadmeter gebruiken.

Oestrogeendominantie is op twee manieren te behandelen. Je kan naar een natuurarts gaan of zelf je levensstijl en voeding aanpassen. Het is belangrijk dat je een gezond dieet hebt. Denk hierbij aan bladgroenten, koolsoorten, vitamine B uit biologisch vlees en noten, vezels en een beperkte alcohol inname. Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk uit de weggaat en breng je lichaam een paar keer per week in beweging.

Ook aanvullende supplementen kunnen helpen tegen oestrogeendominantie. DIM, curcuma longa, B vitamines B en vitamine D3 kunnen een ondersteunde werking hebben bij oestrogeendominantie. Ovabalance heeft een ruim assortiment natuurlijke en vegan supplementen die een gezonde menstruatie ondersteunen. Zeker een bezoekje waard!

Gezond menstrueren kun je zelf creëren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heb je zelf best wat invloed op een goedlopende cyclus. Met gezonde voeding, weinig stress en aanvullende supplementen is het mogelijk om je hormonen meer in balans te krijgen.

Twijfel niet om naar een arts te gaan wanneer je hinderlijke klachten ervaart rondom je menstruatie. Meer vrouwen hebben hier last van en maandelijks rondlopen met deze klachten is dus echt niet nodig. Een goedlopende menstruatie mag je dan ook als iets moois zien. Je lichaam is gezond en daar mag je trots op zijn!

P.S. Meer weten over je menstruatie? Steek je neus dan eens in dit boek. Oh, en geef het boek door aan je vader, broer, vriend en buurman ;).

Boeken