Huidproblemen: Eet je huid mooi

Of je er nu last hebt van onzuiverheden tijdens je puberteit of op latere leeftijd: het kan je zelfvertrouwen flink naar beneden halen. Bij een onzuivere huid grijpen we al snel naar middeltjes die we op onze huid kunnen smeren. Echter doe je er ook verstandig aan om eens te kijken wat er nou in je lichaam allemaal aan de hand is. Je huid is je grootste en zichtbaarste orgaan en dus een goede graadmeter voor eventuele problemen. Sterker nog, vroeger werd in de Oosterse geneeswijzen eerst naar de huid gekeken om te zien wat je onder de leden had. Langzaam wordt deze manier van onderzoeken weer gebruikt in de hedendaagse wetenschap. Laten we de huid eens onder de loep nemen.

Eet je darmen gezond

Er zijn veel onderzoeken naar de relatie tussen huidproblemen en je darmen. Acne en/of andere huidproblemen zijn vaak een reactie van een chronische, interne ontsteking. Deze chronische ontstekingen komen vaak voort uit voedingsmiddelen waar je niet tegen kan. Ook door een te kort aan bepaalde minerale en vitamines óf stress, een antibioticakuur, overgewicht en/of roken kunnen oorzaken zijn van een chronische ontstekingen. Het is dus echt de moeite waard om eens op onderzoek uit te gaan. Wat in je levensstijl kan je veranderen? En heb je wellicht al een vermoeden dat je niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kan?

Een beetje hulp: wat doet zink voor je huid?

Naast een gezond en gevarieerd dieet kan je ook wat hulptroepen inschakelen. Supplementen zijn namelijk een goede aanvulling op je voeding. Zo helpen extra vitamine D, probiotica, maar ook zink je darmen en huid naar een gezonde balans. Zink te kort komt steeds vaker voor door ons Westerse dieet. Ook suiker, de anticonceptiepil, fluor en volkoren- en meergranenbrood nemen zink uit het lichaam op. Zink te kort kan je merken aan verschillende klachten. Naast een slechtere huid kan je last krijgen van duizeligheid, een lage bloeddruk, witte vlekjes op de nagels, chronische diarree, kloven, striae en kaalheid. Zink valt goed aan te vullen door je voeding wat op de schop te gooien. Integreer noten, zaden, kikkererwten, uien, asperges, avocado, roomboter, kokos, haver, boekweit, vis en vlees in je dieet. Vind je het lastig om de bovenstaande voedingsmiddelen te eten? Of ben je allergisch of veganistisch? Dan kan je kiezen voor aanvullende zink supplementen. De supplementen van Ovabalance zijn volledig vegan en kan je dus met een gerust hart slikken. Meer weten over de voordelen van vegan vitamines lees het artikel Vegan vitamines: beter voor jezelf, onze dierenvrienden en het milieu.

Maar wat doet zink nu voor je huid?

Zink zorgt ervoor dat je een krachtig afweersysteem ontwikkelt. Dit helpt weer bij het aanpakken van de chronische ontstekingen. Daarnaast zorgt zink voor de opbouw van eiwitten. Eiwitten zorgen weer voor een sterke groei en binding van weefsel. Kortom, zink zorgt voor een sterke huid. Uit onderzoek komt ook voort dat mensen met acne een lager gehalte aan zink hebben in hun lichaam. Een feitje om tot slot nog te benoemen is dat zink een sporenelement is; je lichaam maakt het dus niet zelf aan. Nog belangrijker dus om er zelf voor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt door middel van voeding en aanvullende supplementen.

Boeken