Wat is PMS en wat helpt hierbij?

Tijd om te lezen 3 min

Voel jij je niet lekker, ongelukkig of heb je pijn tijdens de dagen voor je menstruatie? En zijn je klachten zo hevig dat je niet normaal kunt functioneren? Goede kans dat je te maken hebt met het premenstrueel syndroom, beter bekend als PMS. Wat is PMS precies en welke klachten horen erbij? En belangrijker nog, wat kun je doen om de fysieke en emotionele uitdagingen die het met zich meebrengt te verlichten? In dit artikel duiken we daar dieper op in.

Wat is PMS?

PMS, is een verzamelnaam voor de klachten die zich kunnen voordoen voordat je ongesteld wordt. Heb je PMS, dan keren je klachten iedere maand weer terug in de dagen voorafgaan aan je menstruatie. Welke symptomen je precies ervaart, is voor iedere vrouw verschillend, maar het kan gaan om zowel lichamelijke als emotionele klachten. Je voelt je bijvoorbeeld ongelukkiger en emotioneel labieler dan normaal. Ook kan het zijn dat je last hebt van je borsten of een opgeblazen gevoel in je buik.

PMS-klachten kunnen zo hevig zijn dat ze je belemmeren in je dagelijks leven. Je functioneert niet of minder goed op de dagen voordat je menstruatie begint. Kenmerkend is dat de klachten verdwijnen zodra je ongesteld bent geworden.

PMS-klachten en symptomen

Hoewel de klachten voor iedere vrouw anders kunnen zijn, herken je je wellicht in de volgende symptomen bij PMS:

Emotionele PMS klachten:

  • Prikkelbaar zijn;
  • Sneller geëmotioneerd zijn;
  • Stemmingswisselingen;
  • Een vermoeid en futloos gevoel;
  • Depressieve klachten of angsten.

Lichamelijke klachten bij PMS:

  • Een opgeblazen gevoel in je buik;
  • Pijn aan de borsten;
  • Gewrichtspijn en spierpijn;
  • Vocht vasthouden in de handen en voeten.

Typisch voor PMS is het moment dat de klachten optreden, namelijk voorafgaand aan je menstruatie. Pijn of klachten tijdens de menstruatie hoort niet bij het PMS, maar staat daar los van.

Wat is de oorzaak van PMS?

De oorzaak van PMS is nog niet volledig begrepen, maar waarschijnlijk heeft het te maken met je gevoeligheid voor het hormoon progesteron. PMS-klachten treden op ná de eisprong en vóór de menstruatie. In die periode maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Vrouwen met PMS maken niet zozeer meer aan van dit hormoon, maar zijn er wel gevoeliger voor [1]. Een opgezette buik, vocht vasthouden en pijnlijke gespannen borsten kunnen daarvan het gevolg zijn.

We weten ook dat er genetische factoren in het spel zijn. In sommige families komt PMS meer voor dan in andere. En daarnaast komt het meer voor bij oudere vrouwen dan bij jonge vrouwen. Met name na het krijgen van kinderen. De klachten kunnen ook toenemen naarmate je ouder wordt. Naar schatting heeft 4 tot 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar oud last van PMS [1,2].

Wat kun je zelf doen bij PMS?

Leefstijlkeuzes kunnen je PMS-symptomen beïnvloeden. Dat betekent dat je met aanpassingen in je leefstijl vaak al veel kunt bereiken.

  • Houd rekening met je cyclus: Als je PMS hebt en een redelijk regelmatige cyclus, dan weet je ongeveer op welke dagen je klachten krijgt. Houd daar rekening mee, bijvoorbeeld door het in je agenda te zetten en deze dagen niet te vol, of zelfs helemaal leeg te plannen. Zo gun je jezelf de rust en ruimte die je nodig hebt en stel je niet te hoge eisen aan wat je allemaal moet doen in de periode voor je menstruatie.
  • Beweeg voldoende: Door lekker in beweging te blijven voel je je beter. Probeer daarom een paar keer per week te sporten.
  • Eet gezond: Ook gezond eten kan je helpen bij PMS-klachten. Eet minder suikers en laat ook producten met cafeïne staan, zoals koffie thee en cola. Laat ook alcohol staan.
  • Ontspanningsoefeningen: Omdat stress een slechte invloed heeft op PMS-klachten is het goed om aan ontspanningsoefeningen te doen. Meditatie of ademhalingsoefeningen helpen je meer te ontspannen en stress te verminderen.
  • Kruidensupplementen: Sommige kruiden, zoals Vitex Agnus Castus worden gebruikt als natuurlijk hulpmiddel bij ongemakken rondom de menstruatie*.

Support met supplementen

Naast een gezonde leefstijl kun je kiezen voor extra ondersteuning met supplementen. 

Vanwege wetgeving omtrent gezondheidsclaims kunnen we niet uitgebreid over de ingrediënten in de OvaBalance supplementen vertellen. In overeenstemming met de wetgeving houden we informatie over suppletie apart van de aanprijzing van onze producten. Is er iets niet duidelijk en heb je en vraag, neem dan gerust contact met ons op.