Vrouw met menstruatiepijn

Elke maand dealen we er weer mee: De menstruatie en voor sommige de menstruatiepijn die er bij komt kijken, maar wat kunnen we er tegen doen? De één heeft last van krampen, de ander schiet in haar rug of heeft last van een sombere gemoedstoestand. Ondanks dat een regelmatige cyclus en dus een teken van vruchtbaarheid natuurlijk heel fijn is, mag er ook echt wel wat aandacht zijn voor de menstruatiepijn. Het is namelijk niet zomaar iets wat het vrouwelijk lichaam elke maand moet doorstaan. Gieren de hormonen om je oren en wil je weten wat te doen tegen menstruatiepijn? Dan ben je op het juiste adres! Met de onderstaande tips kom jij je menstruatie heelhuids door.

Wat te doen tegen menstruatiepijn: Ontspan 

We zijn snel geneigd altijd maar door te gaan. En dit ook in de week dat je menstrueert. Echter is je lichaam tijdens de menstruatie op volle toeren. Er zijn veel veranderingen gaande en dat kost energie. Wees dan ook niet gefrustreerd wanneer je dagelijkse bezigheden niet zo soepel verlopen als normaal. Je bent wat sneller moe en waarschijnlijk ook geprikkeld. Maak het jezelf makkelijk en kijk echt naar je prioriteiten. Vergaat de wereld als je dat ene taakje naar volgende week verplaatst? Nee? Doen dan!

Plan deze week wat extra tijd in voor selfcare. Als zijn het maar 10 minuten. Luister naar muziek of lees een boek. Allemaal manieren om jezelf te ontspannen, gelukkiger te maken en iets te doen tegen die vervelende menstruatiepijn.

Je zou eventueel ook wat ontspanningsoefeningen kunnen doen voor de onderrug óf vragen of iemand je onderrug even masseert. Orgasmes met of zonder penetratie met of zonder partner helpen ook tegen menstruatiepijn. Ze helpen bij het vrijkomen van pijnverzachtende endorfine en oxytocine.

Wat te doen tegen menstruatiepijn: Warmtetherapie

Het nemen van een warm bad of een warme kruik op je buik leggen wordt vaak als prettig ervaren tegen de menstruatiepijn. Dit helpt de doorbloeding te verbeteren en de pijn te verlichten.

Period power thee tegen menstruatiepijn

Wat te doen tegen menstruatiepijn: Natuurlijke oplossing 

Vaak grijpen we naar pijnstillers wanneer de pijn tijdens de menstruatie ons te veel wordt. Dit kan een oplossing zijn, maar maandelijks een aantal Ibuprofen slikken kan schadelijk zijn voor je maag. Gelukkig zijn er ook een hoop natuurlijke manieren waarmee je je menstruatieklachten onder de duim kan krijgen.

Ovabalance heeft een groot assortiment van producten die ondersteuning bieden bij menstruatiepijn. Een voorbeeld is de Period Power thee. Deze thee bevat meerdere kalmerende kruiden die je lichaam helpen ontspannen. Daarnaast is de thee helemaal vrij van cafeïne. Je slaapt wordt er dus niet door verstoord.

Benieuwd naar de supplementen die je helpen tijdens de menstruatie? Of naar supplementen die de menstruatiecyclus helpen meer regelmatig op gang te krijgen? In het artikel: Welke supplementen helpen bij de menstruatie?’ schrijven we uitgebreid over de supplementen menstruatie die jouw menstruatie wat meer zorgeloos maken. Een Must read!

Wat te doen tegen menstruatiepijn: Voeding 

Ondanks dat we tijdens de menstruatie de neiging hebben om de hele snoeppot leeg te eten, is het toch extra verstandig om deze te laten staan. Suiker verhoogt je bloedsuikerspiegel en een verhoogde bloedsuikerspiegel brengt je hormonen weer in de war. Houd je bloedsuikerspiegel in balans door voldoende eiwitten en gezonde vetten te eten.

Verminder ontstekingen door minder of helemaal geen alcoholhoudende dranken te drinken. Zeker niet in de tweede fase van je cyclus. Drink liever veel water waardoor je minder vocht vasthoudt. Koolzuurhoudende dranken verhogen de kans dat je vocht vasthoudt dus kies gewoon voor (kraan)water.

Groene bladgroenten bevatten veel ijzer en hebben een positief effect op je darmen. En ja dan de leukste uit het rijtje... chocolade. Gewoon omdat het lekker is, maar ook omdat het magnesium en antioxidanten bevat en het krampen kan verlichten. Eet het natuurlijk wel in kleine hoeveelheden en dan het liefst de pure variant.

Hopelijk hebben we je met de bovenstaande tips een beetje op weg geholpen met je menstruatiepijnen. Voor vragen mag je altijd de klantenservice een berichtje sturen. We helpen je graag!

 

Bron: Thuisarts.nl

Boeken