Elke maand dealen we er weer mee: De menstruatie en voor sommige de menstruatie-ongemakken die daarbij komen kijken. Wat kun je zelf doen om daar een beetje prettig doorheen te komen?
De één heeft last van stemmingswisselingen, de ander heeft gespannen borsten of misschien eetbuien. Ondanks dat je blij bent met je regelmatige cyclus en dit teken van vruchtbaarheid, mag je ook echt wel aandacht hebben voor de ongemakken rondom je ongesteldheid. Het is namelijk niet zomaar iets wat het vrouwelijk lichaam elke maand moet doorstaan.
Gieren de hormonen om je oren en wil je weten wat te doen bij menstruatie-ongemakken? Met onderstaande de tips in dit artikel, kom jij je menstruatie heelhuids door.
Inhoud
Allereerst: Wat is menstruatie eigenlijk precies?
Elke maand komt er een eicel vrij. Dit gebeurt tijdens je ovulatie. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af via de vagina. Dat baarmoederslijmvlies is het bloed dat je ziet en dit maandelijkse proces heet menstruatie. Dit klinkt als iets simpels, maar eigenlijk is dit proces behoorlijk complex. Daarnaast heeft het veel invloed op je lichaam en geest.
Menstruatie-feitjes
Wist je dat je per maand ongeveer twee borrelglaasjes aan bloed verliest?
Of dat Walt Disney in 1940 al een film maakte over de menstruatie?
Dat ijsberen zich sterk aangetrokken voelen tot gebruikte tampons?
Dat menstruatie letterlijk maandelijks betekent?
En als klap op de vuurpijl: dat er ter wereld 5000 verbloemde benamingen voor menstrueren bestaan! Het beestje bij de naam noemen, lijkt nog wat lastig voor de hedendaagse maatschappij
Menstrueren is niet vies!
Oké, eerst nog even het volgende: je menstruatie is niet vies of iets waar je je voor hoeft te schamen. Je menstruatie hoort bij jou en dat betekent dus ook dat je er openlijk over kunt praten. Ongesteld en je wil hier even flink over klagen? Schreeuw van de daken, bespreek het bij de koffiemachine op je werk of stuur er een tweet uit. Het is bizar dat er tegenwoordig nog steeds zo’n taboe rust op menstruatie(bloed).
‘Menstrual blood is the only source of blood that is not traumatically induced. Yet in modern society, this is the most hidden blood, the one so rarely spoken of and almost never seen, except privately by women’. - Judy Grahn
Dat je je niet hoef te schamen voor je menstruatie betekent natuurlijk niet dat je er geen last van mag hebben. Veel vrouwen ervaren ongemak tijdens hun menstruatie. Dit kunnen lichamelijke maar ook mentale ongemakken zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je hormonen in balans te brengen en je cyclus op de rit te krijgen.
Wat te doen bij menstruatie-ongemakken:
Ontspan
We zijn snel geneigd altijd maar door te gaan. En dit ook in de week dat je menstrueert. Echter is je lichaam tijdens de menstruatie op volle toeren. Er zijn veel veranderingen gaande en dat kost energie. Wees dan ook niet gefrustreerd wanneer je dagelijkse bezigheden niet zo soepel verlopen als normaal. Je bent wat sneller moe en waarschijnlijk ook geprikkeld. Maak het jezelf makkelijk en kijk echt naar je prioriteiten. Vergaat de wereld als je dat ene taakje naar volgende week verplaatst? Nee? Doen dan!
Plan deze week wat extra tijd in voor selfcare, want ontspanning helpt je prettiger je menstruatie door[1]. Als zijn het maar 10 minuten. Luister naar muziek of lees een boek. Allemaal manieren om jezelf te ontspannen, gelukkiger te maken en iets te doen tegen die vervelende menstruatieongemakken.
Je zou eventueel ook wat ontspanningsoefeningen kunnen doen voor de onderrug óf vragen of iemand je onderrug even masseert. Orgasmes met of zonder penetratie; met of zonder partner, helpen ook. Ze helpen bij het vrijkomen van pijnverzachtende hormonen: endorfine en oxytocine.
Warmtetherapie tijdens je ongesteldheid
Het nemen van een warm bad of een warme kruik op je buik leggen wordt vaak als prettig ervaren tijdens de menstruatie[1]. Dit helpt de doorbloeding te verbeteren en het ongemak te verlichten.
Een natuurlijke oplossing bij menstruatie-ongemakken
Vaak grijpen we naar pijnstillers wanneer het ongemak tijdens de menstruatie ons te veel wordt. Dit kan een oplossing zijn, maar maandelijks een aantal Ibuprofen slikken kan schadelijk zijn voor je maag. Gelukkig zijn er ook een hoop natuurlijke manieren waarmee je je menstruatie-ongemakken onder de duim kan krijgen.
Ovabalance heeft een groot assortiment van producten die ondersteuning bieden bij menstruatie-ongemakken. Een voorbeeld is de Period Power thee. Deze thee bevat meerdere kalmerende kruiden die je lichaam helpen ontspannen. Daarnaast is de thee helemaal vrij van cafeïne. Je slaapt wordt er dus niet door verstoord.
Benieuwd of supplementen een aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse voedingspatroon? In dit artikel lees je er meer over.
Ondanks dat we tijdens de menstruatie de neiging hebben om de hele snoeppot leeg te eten, is het toch extra verstandig om deze te laten staan. Suiker verhoogt je bloedsuikerspiegel en een verhoogde bloedsuikerspiegel brengt je hormonen weer in de war. Houd je bloedsuikerspiegel in balans door middel van het eten van voldoende eiwitten en gezonde vetten.
Ook alcoholhoudende dranken laat je liever staan. Zeker in de tweede fase van je cyclus. Drink liever veel water. Koolzuurhoudende dranken verhogen de kans dat je vocht vasthoudt, dus kies gewoon voor (kraan)water.
Groene bladgroenten bevatten veel ijzer en hebben een positief effect op je darmen. En ja dan de leukste uit het rijtje... chocolade. Gewoon omdat het lekker is, maar ook omdat het magnesium en antioxidanten bevat en het krampen kan verlichten. Eet het natuurlijk wel in kleine hoeveelheden en dan het liefst de pure variant.
Hopelijk hebben we je met de bovenstaande tips een beetje op weg geholpen met je menstruatieongemakken. Voor vragen mag je altijd de klantenservice een berichtje sturen. We helpen je graag!
Meer weten over menstruatie?
P.S. Meer weten over je menstruatie? Steek je neus dan eens in dit boek. Oh, en geef het boek door aan je vader, broer, vriend en buurman ;).
Vanwege wetgeving omtrent gezondheidsclaims kunnen we niet uitgebreid over de ingrediënten in de OvaBalance supplementen vertellen. In overeenstemming met de wetgeving houden we informatie over suppletie apart van de aanprijzing van onze producten. Is er iets niet duidelijk en heb je en vraag, neem dan gerust contact met ons op.
Bronnen:
[1] Thuisarts.nl