Alles wat je moet weten over vitamine C

Dat vitamine C bijdraagt aan je weerstand, daar ben je inmiddels heus wel van op de hoogte. Maar wat doet vitamine C allemaal nog meer? Want wist je dat deze vitamine bij nog veel meer processen in je lichaam betrokken is? En dat het bijvoorbeeld ook goed is voor je huid? In dit artikel leggen we je alles uit over wat vitamine C is en hoe deze essentiële vitamine bijdraagt aan je gezondheid.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is een in water oplosbare vitamine. Het behoort tot de essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Vitamine C speelt namelijk een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties en processen.

Zo is vitamine C bijvoorbeeld een antioxidant die ons lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf; speelt het een rol bij het op peil houden van je weerstand; en ondersteunt het de gezonde huid doordat het bijdraagt aan de collageenvorming. Daarnaast staat vitamine C bekend om zijn ondersteunende rol bij de opname van ijzer uit je voeding.

Kortom, vitamine C is een hele veelzijdige vitamine, die in verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Je vindt vitamine C met name in groenten en fruit.

Hoe werkt Vitamine C?

Hier vind je de functies van vitamine C op een rijtje.

  • Weerstand: Het ondersteunt je immuunsysteem waardoor deze op peil blijft en krachtig zijn werk kan doen om je gezond te houden. Ook wanneer je je in een koude omgeving bevindt, of tijdens en na fysieke inspanning. Je weerstand is van groot belang zodat je lichaam zich kan verweren tegen ziekteverwekkers.
  • Antioxidant: Vitamine C helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en oxidatieve stress. Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen te weg, zodat ze geen schade (oxidatieve stress) meer kunnen toebrengen aan lichaamscellen.
  • Collageenproductie: Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming. De collageenvorming is essentieel voor het behoud van voldoende collageen in bijvoorbeeld je botten, kraakbeen, tanden en bloedvaten. Maar dit helpt bijvoorbeeld ook je huid te verstevigen.
  • Energie: Vitamine C helpt energie vrij te maken uit je voeding.
  • IJzergehalte in je bloed: Vitamine C verhoogt de ijzeropname in je bloed.
  • Psychologische functie: De vitamine C draagt ertoe bij dat je geestelijke veerkracht op peil blijft. Ook ondersteunt het je hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen, je concentratie en geheugen.
  • Fitheid: Vitamine C draagt bij aan je fitheid, doordat het helpt bij het verminderen van vermoeidheid.
  • Zenuwen: Vitamine C heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.
  • Vitamine E: Vitamine C helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine E is ook een sterke antioxidant.

Waar zit vitamine C in?

Je vindt vitamine C in verschillende voedingsmiddelen, waaronder:

  • Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen;
  • Bessen zoals bosbessen en aardbeien;
  • Kiwi;
  • Paprika;
  • Broccoli;
  • En boerenkool.

Maar het zit ook in vrijwel alle andere soorten groenten en fruit. En ook in aardappelen. Daarnaast is het is verkrijgbaar als supplement voor diegenen die moeite hebben om voldoende vitamine C uit hun dieet te halen. Bijvoorbeeld als je niet zo gezond eet, of veel groenten en fruit niet lust. Het is wel belangrijk om altijd te onthouden dat een supplement geen vervanging is van gezond eten. Een supplement kan wel een prettige aanvulling zijn.

Hoeveel vitamine C heb je nodig op een dag?

De hoeveelheid vitamine C die je nodig hebt, varieert per persoon en is afhankelijk van onder meer je leeftijd. Maar voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C vastgesteld op 75 milligram per dag. Bij bepaalde omstandigheden, zoals zwangerschap of borstvoeding geven, kan de behoefte aan vitamine C toenemen. Ook mensen die roken hebben een hogere behoefte aan vitamine C.

Hoeveel vitamine C uit supplementen op een dag?

Er zijn vitamine C supplementen met verschillende doseringen verkrijgbaar. Het varieert van lagere doseringen tot 1000 mg per capsule of tablet. Als je vitamine C gebruikt uit supplementen, let dan altijd op de dosering op de verpakking. Overschrijd de dosering niet.

Hoe zorg ik voor extra vitamine C in mijn voeding?

Hier zijn enkele tips om meer vitamine C in je dieet op te nemen:

  • Voeg dagelijks een portie verse groenten en fruit toe aan je maaltijden of als tussendoortje. Zo verhoog je stiekem je groente-inname op een dag substantieel. Iets wat belangrijk is voor het binnenkrijgen van voldoende vitamine C, maar ook andere vitaminen, mineralen en vezels.
  • Probeer verschillende soorten voedingsmiddelen met vitamine C om zo te ontdekken wat je lekker vindt en voldoende vitamine C te eten. In het schap van je supermarkt vind je ook steeds vaker producten waar vitamine C aan is toegevoegd.
  • Overweeg het gebruik van hoogwaardige vitamine C-supplementen als aanvulling op je dieet. Dan weet je zeker dat je iedere dag een hoge dosis éxtra inneemt, ten opzichte van je dagelijkse voeding.
  • Neem eens een smoothie met veel groenten en/of fruit. Hieronder vind je een voorbeeld recept, maar je kunt uiteraard eindeloos variëren. 

Recept voor een Vitamine C boost smoothie

Probeer deze heerlijke vitamine C-rijke smoothie om je dag gezond te beginnen of als een verfrissend tussendoortje:

Ingrediënten:

  • 1 verse mango, in stukjes
  • 80 gram aardbeien
  • 80 gram ananas
  • 1 banaan
  • 40 gram bramen
  • 150 ml sinaasappelsap of kokosmelk (eventueel meer, als je de smoothie wat wilt verdunnen).

Instructies:

  • Doe alle ingrediënten in een blender.
  • Mix tot een gladde consistentie.
  • Giet in een glas en geniet van je verfrissende vitamine C-boost smoothie!

Welk vitamine C supplement en wat zijn de voordelen?

Voor veel mensen geldt dat ze niet voldoende groenten opscheppen of dat het eten van fruit erbij in schiet. In dat geval kan het opnemen van een vitamine C-supplement in je dagelijkse routine een fijne aanvulling vormen.
De basis blijft echter altijd: gezond eten en leven.

Er zijn allerlei vitamine C supplementen: met verschillende vitamine C-verbindingen, doseringen en verschijningsvormen. OvaBalance Vitamine C is een hoog gedoseerd supplement in de vorm van een capsule. Iedere capsule bevat 1000 mg vitamine C. In de capsule zitten kleine bolletjes met vitamine C: de zogenaamde micropellets. Dit zorgt ervoor dat niet alle vitaminen in één keer vrijkomen, maar juist geleidelijker. Waardoor het verspreid over de dag wordt opgenomen in je bloed.

 

Wanneer een vitamine C supplement gebruiken?

Vitamine C supplementen zijn erg populair en worden bijvoorbeeld vaak gebruikt door mensen die hun immuunsysteem willen ondersteunen en daarmee hun weerstand op peil houden. Maar ook bijvoorbeeld voor het bevorderen van de collageenaanmaak is vitamine C een veel gekozen supplement.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine C?

In principe plas je een teveel aan deze vitamine wat je niet gebruikt, gewoon weer uit. Daarom wordt deze vitamine over het algemeen als veilig beschouwd en is het bovendien een essentiële voedingsstof. Toch kan het soms in hoge doseringen bijwerkingen veroorzaken. Dit zijn enkele mogelijke bijwerkingen van overmatige inname van vitamine C:

  • Maagklachten: Het innemen van te veel vitamine C in één keer kan maagklachten, zoals buikpijn, diarree of misselijkheid, veroorzaken. Dit gebeurt meestal pas bij inname van te grote hoeveelheden vitamine C in de vorm van supplementen.
  • Diarree: Hoge doseringen vitamine C kunnen een laxerend effect hebben, wat leidt tot diarree. Ook dit gebeurt meestal bij inname van hoge doseringen.
  • Nierstenen: Er is enig bewijs dat overmatige inname van vitamine C het risico op het ontwikkelen van nierstenen kan verhogen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor het vormen van nierstenen.

Gebruik je supplementen, houd je dan altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking. Overschrijd deze niet.

Vragen over vitamine C supplementen?

Als je vragen hebt of op zoek bent naar hoogwaardige vitamine C-supplementen, staan we altijd klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw gezondheid. Stel je vraag direct in de chat.

Vitamines en mineralen