Het belang van Vitamine C in strijd tegen zonschade

Tijd om te lezen 2 min

Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende externe factoren, waarvan zonlicht een van de belangrijkste is. Overmatige blootstelling aan de zon schadelijke effecten hebben op onze huid. Gelukkig is er een natuurlijk wapen dat ons kan helpen bij het bestrijden van zonschade: vitamine C. In dit artikel zullen we de rol van vitamine C in de bescherming tegen zonschade bespreken en waarom het belangrijk is voor een gezonde huid."Vitamine C speelt een cruciale rol bij de vorming van collageen, een eiwit dat de huid verstevigt en helpt bij het verminderen van zichtbare tekenen van veroudering"

Vitamine C en de huid

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij het behoud van een gezonde huid. 

Vitamine C is een krachtige antioxidant die vrije radicalen neutraliseert. Radicalen zijn moleculen die ontstaan door blootstelling aan schadelijke UV-straling. 

Vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan de huidcellen, wat leidt tot vroegtijdige veroudering, rimpels en donkere vlekken. Vitamine C biedt bescherming tegen zonschade:

Vitamine C is geen SPF en beschermt je niet tegen de zon, maar het remt wel huidbeschadiging, die wordt veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolet licht. 

Dit heeft 3 redenen:

Antioxidantwerking

Vitamine C werkt als een antioxidant en helpt de schadelijke effecten van vrije radicalen te verminderen. Door het neutraliseren van vrije radicalen vermindert vitamine C de oxidatieve stress in de huidcellen en minimaliseert het de schade veroorzaakt door UV-straling.

Collageenaanmaak

Vitamine C is ook essentieel voor de aanmaak van collageen, een eiwit dat de huidstructuur en elasticiteit behoudt. Blootstelling aan de zon kan leiden tot afbraak van collageen, wat resulteert in een slappere huid en meer zichtbare rimpels. Door de collageenproductie te stimuleren, helpt vitamine C de huid steviger en jeugdiger te blijven.

Huidherstel

Zonschade kan leiden tot ontsteking en roodheid van de huid. Vitamine C heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij het kalmeren en herstellen van de huid na blootstelling aan de zon. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie en het egaliseren van de teint.

Op welke manier Vitamine C gebruiken?

Om optimaal te profiteren van de voordelen van vitamine C kun je er op 3 manieren meer vitamine C tot je nemen. 


 1. Voeding: Zorg ervoor dat je voeding voldoende vitamine C bevat door voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen, kiwi's, paprika's, donkere bladgroenten en broccoli te eten. 
   
 2. Huidverzorging: Vitamine C kan ook lokaal op de huid worden aangebracht in de vorm van crèmes, serums of lotions. Bij het kiezen van een vitamine C-product is het belangrijk om te letten op de concentratie van vitamine C en de stabiliteit ervan. Producten met een hogere concentratie en de juiste formulering kunnen effectiever zijn in het bestrijden van zonschade.
   
 3. Suppletie: Aanvullend op een gezond voedingspatroon kun je kiezen voor een vitamine C supplement. 
   

Vitamine C supplement

 • Een hoog gedoseerd vitamine C supplement
 • Draagt onder meer bij aan een gezond afweersysteem
 • Het helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit

  Ovabalance Ultimate Vitamine C is een supplement in de vorm van honderden kleine “bolletjes” in een capsule. Deze zogenaamde Micropellets zorgen ervoor dat de vitamine C geleidelijk wordt afgegeven in het lichaam. Hierdoor komen de werkzame stoffen gedurende langere tijd, geleidelijk aan vrij uit de Micropellets.
   
Ook interessant om te lezen