Wat is zink en waar is het goed voor?

Tijd om te lezen 4 min

Zink is een mineraal dat je uit voeding opneemt. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord. Maar wat dit mineraal nu echt doet, is voor velen nog een raadsel. Zonde, want Zink is een echte multitasker met verschillende voordelen. Klaar om echte kenner te worden op het gebied van zink? Mooi, laten we erin duiken!

Wat doet zink?

Een eerste misverstand kunnen we gelijk aanpakken: zink wordt vaak een vitamine genoemd, maar het is eigenlijk een mineraal. Het is dé helpende hand voor veel enzymen in je lichaam. Enzymen zijn stoffen die bepaalde processen in je lichaam mogelijk maken. Denk hierbij aan de opbouw van je eiwitten, een goede werking van je immuunsysteem en je stofwisseling*. Processen die van levensbelang zijn en die we dus goed moeten ondersteunen met gezonde voedingsstoffen. Verder weten we dat zink helpt bij het gezond houden van de huid en bijdraagt aan de conditie van je haar. Later in dit artikel vertellen we hier meer over.

Nu we weten dat zink niet klopt omdat het een mineraal is, en waar het goed voor is, is het ook goed om te kijken wat de symptomen van een zinktekort zijn. En hoeveel zink je maximaal per dag mag en of je ook te veel zink kan innemen per dag. 

Krijg jij voldoende zink binnen?

Een volwassen vrouw heeft 7 milligram zink nodig op een dag. In het geval van een zwangerschap neemt die behoefte toe naar 9,1 milligram en bij het geven van borstvoeding stijgt hij nog een beetje meer, naar 11 milligram per dag. Voor een volwassen man geldt een advies van 9 milligram zink per dag.

Wanneer je onvoldoende zink binnenkrijgt met je voeding, kun je dit bijvoorbeeld merken aan een slechtere huid. Ook anders ruiken en proeven is een indicatie. Herken je dit? Of heb je een verhoogde kans op een tekort aan zink, omdat je bijvoorbeeld vegetarisch eet of veel zweet (vanwege intensief sporten)? Houd dan eens bij hoeveel zink je per dag via je voeding binnenkrijgt. Indien je je zorgen maakt, kan je ook altijd even langs de huisarts. Een supplement met zink kan je helpen de zink die je dagelijks binnenkrijgt via je voeding, aan te vullen.

Te veel zink?

Te veel zink innemen is bijna onmogelijk wanneer je zink alleen via je voeding binnenkrijgt. Je kunt wel te veel zink binnenkrijgen wanneer je aanvullende supplementen slikt, maar ook dit is alleen mogelijk wanneer je langdurig elke dag een hoge dosering zinktabletten slikt. In dat laatste geval kan er ook een tekort aan koper ontstaan.

Hoewel het dus best lastig is om echt te veel zink binnen te krijgen, heeft de EFSA wel een bovengrens vastgesteld. Voor volwassenen is dit 25 milligram zink.

In welke voeding zit zink?

Voeding is één van de oplossingen om aan de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen te komen. Maar waar zit zink in?

Het mineraal zit bijvoorbeeld in dierlijke producten als schaaldieren, vlees en zuivel. Maar we vinden het ook in peulvruchten, zaden, noten en volkorenproducten. Het probleem met volkorenproducten is overigens wel, dat het ook veel fytinezuur bevat. Fytinezuur bindt zich aan zink en voorkomt dat het kan worden opgenomen door je darmen. Daar heb je dus niet zoveel aan.

Tijd om je voeding misschien wat op de schop te gooien en jezelf een gezonder dieet te gunnen. Integreer bijvoorbeeld sinaasappels, kikkererwten, uien, asperges, avocado, roomboter, kokos, haver en boekweit in je dieet. Probeer de inname van zink over verschillende maaltijden te verdelen. Zo ben je niet afhankelijk van alleen je avondeten. Ontbijt de ene keer met een boekweit product en lunch de andere keer bijvoorbeeld met avocado toast. Als je bovenstaande voedingsstoffen vaak genoeg eet, ben je een heel eind op weg.


Om de hoeveelheid zink die je binnenkrijgt via je voeding aan te vullen, kies je voor een hoogwaardig zink supplement. De supplementen van Ovabalance zijn samengesteld zonder onnodige hulp- en vulstoffen en vegan, je kan ze dus met een gerust hart slikken.

Meer weten over de voordelen van vegan vitamines? Lees het artikel over vegan vitamines.

Een beetje hulp: wat doet zink voor je huid?

We willen allemaal wel een gezonde huid zonder onzuiverheden. Maar daar moeten we soms wel wat voor doen. Niet alleen is goede huidverzorging van belang: bijvoorbeeld het verwijderen van je make-up en het reinigen van je gezicht. Maar ook het voeden van de huid van binnenuit, met gezonde voeding draagt bij aan de gezondheid ervan. 


Naast een gezond en gevarieerd dieet kun je dus ook hulptroepen inschakelen. Supplementen voor de huid zijn namelijk een goede aanvulling op je voeding. Zo helpen zowel een vitamine D, als een zink tablet je gezonde huid in balans te houden.

Zink is goed voor je huid, maar wat doet het allemaal nog meer?

Zink draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels, waar je huid er één van is. En het helpt bij de bescherming van onze gezonde lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld uv-straling en luchtvervuiling. Behalve het positieve effect van zink op je gezonde huid, zijn er nog meer voordelen van dit mineraal te benoemen:

Zo draagt zink bij aan je normale afweersysteem;

Het helpt het bij het opbouwen van (lichaams)eiwit;

Zink draagt ook bij tot de instandhouding van normale botten;

Daarnaast draagt het bij aan een normale concentratie en ondersteunt je geheugen en intelligentie;

Daarnaast helpt deze alleskunner ook nog bij aan het in stand houden van een normale hormoonhuishouding.

Zink is dus een stof die we zeker niet moeten onderschatten. Het zorgt ervoor dat verschillende processen in je lichaam vlotjes verlopen en dat je van binnenuit ook aan de buitenkant kunt stralen. Je lichaam maakt het zelf niet aan, dus je moet ervoor zorgen dat je het met je voeding binnenkrijgt. Tijd om zink te verwelkomen in je leven en te ervaren wat deze vitamine allemaal voor je kan betekenen!


Bronnen:

* Voedingscentrum


Ook interessant om te lezen