Avocado noten voedingsbronnen vol met vitamine zink

Zink is misschien wel het onbekende broertje als het gaat om mineralen. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat dit mineraal nu echt doet, is voor velen nog een raadsel. Zonde, want het is een echte multitasker met veel voordelen. Klaar om echte kenner te worden op het gebied van zink? Mooi, laten we erin duiken!

Waar is vitamine zink goed voor?

Een eerste misverstand kunnen we gelijk aanpakken: zink wordt vaak een vitamine genoemd, maar het is eigenlijk een mineraal. Zo, dat is alvast duidelijk :)

Zink is dé helpende hand voor veel enzymen in je lichaam. Enzymen zijn stoffen die bepaalde processen in je lichaam mogelijk maken. Denk hierbij aan de opbouw van je eiwitten, een goede werking van je immuunsysteem en je stofwisseling*. Processen die van levensbelang zijn en die we dus goed moeten ondersteunen. Daarnaast zijn er veel onderzoeken naar de relatie tussen zink en je huid**. Later in dit artikel vertellen we hier meer over.

Nu we weten dat vitamine zink niet klopt omdat het een mineraal is, en waar het goed voor is, is het ook goed om te kijken wat de symptomen van een zinktekort zijn. En hoeveel zink je maximaal per dag mag en of je ook te veel zink kan innemen per dag. 

Symptomen van een zinktekort

Een afwijking aan de huid (voornamelijk acne), afwijkingen aan de slijmvliezen en afwijkingen aan het skelet wijzen allemaal op een zinktekort. Ook anders ruiken en proeven, achterblijvende groei, achterblijvende ontwikkeling van het geslacht, een verminderde afweer en nachtblindheid zijn allemaal symptomen van zinktekort.

Herken je een aantal van deze symptomen? Dan kan je eens gaan bijhouden hoeveel zink je per dag via je voeding binnenkrijgt. Indien je je zorgen maak, kan je ook altijd even langs de huisarts. Samen gaan jullie kijken naar de eventuele oorzaak van je symptomen.

Hoeveel zink per dag?

Te veel zink innemen is bijna onmogelijk wanneer je zink alleen via je voeding binnenkrijgt. Je kan wel te veel zink binnenkrijgen wanneer je aanvullende supplementen slikt, maar ook dit is alleen mogelijk wanneer je langdurig elke dag een hoge dosering zinktabletten slikt. In dat laatste geval kan er ook een tekort aan koper ontstaan.

Maar hoeveel zink maximaal per dag is dan wel aan te raden? Voor een volwassen vrouw geldt het advies om dagelijks 7 milligram zink tot zich te nemen. Voor een volwassen man geldt een advies van 9 milligram. Voor zwangere vrouwen geldt het advies van een dagelijkse dosis van 9 milligram en voor vrouwen die borstvoeding geven is dit 11 milligram.

En hoewel het dus best lastig is om echt te veel zink binnen te krijgen, heeft de EFSA wel een bovengrens vastgesteld. Voor volwassenen is dit 25 milligram aan zink.

Eet je darmen gezond: In welke voeding zit zink?

Zinktekort komt steeds vaker voor door ons Westerse dieet. Suiker, de anticonceptiepil, fluor en volkoren- en meergranenbrood nemen zink op uit het lichaam. Tegelijkertijd is voeding juist ook één van de oplossingen om aan de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen te komen. Maar waar zit zink in?

Tijd om je voeding misschien wat op de schop te gooien en jezelf een gezonder dieet te gunnen. Integreer bijvoorbeeld noten, zaden, kikkererwten, uien, asperges, avocado, roomboter, kokos, haver en boekweit in je dieet. Probeer de inname van zink over verschillende maaltijden te verdelen. Zo ben je niet afhankelijk van alleen je avondeten. Ontbijt de ene keer met een boekweit product en lunch de andere keer bijvoorbeeld met avocado toast. Als je bovenstaande voedingsstoffen vaak genoeg eet, ben je een heel eind op weg.

In welke voeding zit zink?Om er echt zeker van te zijn dat je voldoende zink binnenkrijgt kies je beter voor een hoogwaardig zink supplement. De supplementen van Ovabalance zijn samengesteld zonder onnodige hulp- en vulstoffen en vegan, je kan ze dus met een gerust hart slikken.

Meer weten over de voordelen van vegan vitamines? Lees het artikel over vegan vitamines.

Een beetje hulp: wat doet zink voor je huid?

Of je nu last hebt van een onzuivere huid tijdens je puberteit of op latere leeftijd: het kan je zelfvertrouwen flink naar beneden halen. Bij onzuiverheden grijpen we al snel naar middeltjes die we op onze huid smeren. Echter doe je er ook verstandig aan om eens te kijken wat er binnenin je lichaam allemaal aan de hand is.

Je huid is je grootste en zichtbaarste orgaan en dus een goede graadmeter voor eventuele problemen. Sterker nog, vroeger werd in de Oosterse geneeswijzen eerst naar de huid gekeken om te zien wat je onder de leden had. Steeds vaker wordt deze manier van onderzoeken weer gebruikt in de hedendaagse wetenschap.

Er zijn veel onderzoeken gepubliceerd naar de relatie tussen huidproblemen, zinktekort en je darmen. Acne en andere huidproblemen zijn vaak een teken van een chronische, interne ontsteking. Deze chronische ontstekingen komen vaak voort uit voedingsmiddelen waar je niet tegen kan.

Ook een tekort aan bepaalde mineralen en vitamines, stress, een antibioticakuur, overgewicht of roken kunnen oorzaken zijn van chronische ontstekingen. Het is dus heel belangrijk om na te gaan wat je allemaal in je lichaam stopt en hoe dit eventueel bijdraagt aan een disbalans.

Naast een gezond en gevarieerd dieet kun je dus ook hulptroepen inschakelen. Supplementen voor de huid zijn namelijk een goede aanvulling op je voeding. Zo helpen extra vitamine D, probiotica, maar ook een zink tablet je darmen en huid naar een gezonde balans.

Maar wat doet zink nu echt voor je huid?

Zink zorgt ervoor dat je een krachtig afweersysteem ontwikkelt. Dit helpt weer bij het aanpakken van chronische ontstekingen. Daarnaast zorgt zink voor de opbouw van eiwitten. Eiwitten zorgen voor een sterke groei en binding van weefsel waardoor zink voor een sterke huid zorgt. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met acne een lager zinkgehalte in hun lichaam hebben.

Een feitje om tot slot nog te benoemen: omdat zink een mineraal is, maakt je lichaam het niet zelf aan. Nog belangrijker dus om er zelf voor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt door middel van voeding en aanvullende supplementen.

Zink is dus een stof die we zeker niet moeten onderschatten. Het zorgt ervoor dat verschillende processen in je lichaam vlotjes verlopen en dat je van binnenuit ook aan de buitenkant kunt stralen.

Tijd om zink te verwelkomen in je leven en te ervaren wat deze vitamine allemaal voor je kan betekenen!

 

Bronnen:

* Voedingscentrum

** Dermatoloog Jetske Ultee

 

Boeken