Welk omega 3-supplement kiezen?

Welk omega 3-supplement kiezen?

Tijd om te lezen 7 min

Omega 3 is een supplement dat steeds meer aan populariteit wint, als het gaat om het ondersteunen van je gezondheid. Omega 3-vetzuren zijn gezond voor je hart, hersenen, ogen en het vetgehalte in je bloed. Maar met zoveel opties op de markt is het soms best lastig om een kwalitatief goed omega-3 supplement te kiezen. Geen zorgen, we staan klaar om je te helpen!

In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van omega 3-supplementen en delen we waardevolle tips waarmee jij je keuze kunt maken. We bespreken verschillende vormen, zoals visolie, algenolie en krillolie. En we kijken naar de voordelen en mogelijke nadelen daarvan. Ook geven we je criteria om de kwaliteit en zuiverheid van omega 3-supplementen te beoordelen.

Wat zijn omega 3 vetzuren? 

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetten die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en er zijn verschillende soorten van, waaronder ALA, EPA en DHA.

ALA: ALA wordt ook wel alfa-linoleenzuur genoemd. Dit is een plantaardig omega-3 vetzuur dat voornamelijk voorkomt in voedingsmiddelen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten.

EPA en DHA: EPA staat voor eicosapentaeenzuur en DHA staat voor docosahexaeenzuur. Dit zijn omega 3-vetzuren die vooral voorkomen in vis en andere zeevruchten.

EPA en DHA hebben tal van gezondheidsvoordelen:

DHA helpt om normaal te kunnen zien1;

DHA is goed voor de hersenen1;

DHA en EPA zijn goed voor het hart1;

DHA en EPA zijn goed voor een verantwoord vetgehalte in het bloed2;

DHA en EPA helpen de normale bloeddruk in stand te houden3;

Het lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, maar deze omzetting vindt beperkt plaats. Daarom is het belangrijk om ook voeding te eten die rijk is aan EPA en DHA, om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Eet je niet voldoende vis of andere zeevruchten? Overweeg dan om ter aanvulling op je voeding een supplement te gebruiken met omega 3-vetzuren.

  1. het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA
  2. het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g EPA en DHA.
  3. het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA.

De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

De verschillende omega 3-olie soorten uitgelegd 

Er zijn verschillende soorten omega 3-oliën beschikbaar, waaronder visolie, krillolie, algenolie en lijnzaadolie. Welke variant van omega 3-olie voor jou het prettigst is, hangt af van individuele behoeften, dieetvoorkeuren en eventuele allergieën.

Visolie

De bekendste vorm van omega 3-olie is visolie. Deze visolie is afkomstig van vette vissoorten waaronder zalm, makreel en tonijn. Het voordeel van visolie is dat het een rijke bron is van zowel EPA als DHA, de twee belangrijkste omega 3-vetzuren die betrokken zijn bij de gezondheid van het hart, de hersenen en de gewrichten. Een nadeel van visolie is dat het besmet kan zijn met verontreinigingen zoals kwik en PCB's. Bovendien is deze variant van omega 3-olie niet vegetarisch.

Sommige mensen ervaren bijwerkingen bij het innemen van visolie, zoals:

Een visachtige nasmaak, oprispingen of een onaangename geur uit de mond. Dat is niet prettig. Het zorgt ervoor dat je je supplement niet consequent blijft innemen. 

Maagklachten, misselijkheid, diarree of andere spijsverteringsproblemen. Deze bijwerkingen kunnen mild tot matig zijn en variëren van persoon tot persoon.

Bloedverdunnende effecten, vooral als visolie in een hoge dosering wordt ingenomen. Wil je visolie gebruiken en gebruik je bloedverdunners? Overleg dan eerst met je arts.

Visolie, dier en milieu

Omega 3 winnen uit visolie heeft ook enkele nadelen voor dieren en het milieu. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

Overbevissing: De belangrijkste bron van visolie is afkomstig van vette vissoorten zoals zalm, tonijn en ansjovis. Overbevissing van deze vis kan leiden tot een verstoring van het ecosysteem in zee. Het kan de hoeveelheid van deze vissen in zee ernstig bedreigen.

Verstoring van de voedselketen: Doordat de hoeveelheid vis afneemt bij overbevissing, komen ook andere diersoorten die deze vis eten in de problemen. Er zijn veel diersoorten afhankelijk van vis als voedsel, zoals roofvissen, zeezoogdieren en zeevogels.

Bijvangst: Bij de visvangst worden ook andere zeedieren onnodig gevangen. Dit kan leiden tot aanzienlijke sterfte en schade aan populaties van deze dieren.

Ecologische impact van viskwekerijen: Een flink deel van de visolie die geproduceerd wordt, is afkomstig van viskwekerijen. Deze kwekerijen kunnen milieuproblemen veroorzaken, zoals vervuiling van het water met uitwerpselen en chemicaliën. Ook ongebruikt voer en medicijnen vervuilen het watermilieu. Bovendien worden kweekvissen vaak gevoerd met voer dat gemaakt is van wilde vis die gevangen is in de oceanen.

Krillolie 

Krillolie is een olie afkomstig van een klein garnaalachtig schaaldiertje genaamd krill. Het voordeel van krillolie is dat het, net als visolie, zowel EPA en DHA omega 3-vetzuren bevat. Er zitten alleen wel kleinere hoeveelheden in dan in visolie.

Allergisch voor schaaldieren?

Sommige mensen zijn allergisch voor schaaldieren, waaronder krill. Ben jij allergisch? Dan moet je voorzichtig zijn met het gebruik van krillolie en kun je beter andere bronnen van omega 3-vetzuren overwegen.

Krill en het milieu

Krill vormt een belangrijke voedselbron voor veel zeedieren, waaronder walvissen, pinguïns en zeehonden. Het oogsten van krill voor krillolie kan een negatieve impact hebben op het ecosysteem in de oceanen.

Houdbaarheid van krillolie

Krillolie bevat omega 3-vetzuren die gevoelig zijn voor oxidatie. Dat betekent dat krillolie ranzig kan worden en zijn voedingswaarde kan verliezen als het wordt blootgesteld aan lucht, warmte of licht. Het is daarom belangrijk om krillolie op de juiste manier te bewaren volgens de instructies op de verpakking.

Algenolie 

Algenolie is een plantaardig alternatief voor dierlijke omega 3-olie. Deze olie wordt gemaakt van algen. Algen produceren zelf DHA. Een van de omega 3 vetzuren die belangrijk zijn voor je gezondheid. Dit is de ideale omega 3-olie als je veganist of vegetariër bent en geen vis of andere dierlijke producten wilt eten.

Een nadeel van algenolie is dat het minder EPA bevat in vergelijking tot visolie. Maar daar staat tegenover dat algenolie wel vrij is van verontreinigingen met bijvoorbeeld zware metalen, zoals die gevonden kunnen worden in vis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over vieze troep in je supplementen.

Duurzaamheid van algenolie

Nog een pluspunt van algenolie is dat het een duurzame bron is. Het kan op grote schaal worden geproduceerd in speciale omgevingen zonder dat er veel land, zoet water of pesticiden nodig zijn. Dat betekent dat het minder druk geeft op het milieu en de oceanen en dat is natuurlijk geweldig voor onze planeet. Bovendien nemen algen tijdens hun groei zelfs CO2 op, waardoor ze helpen de koolstofuitstoot te verminderen.

Het gebruik van algenolie in plaats van visolie, is ook goed voor het behoud van vispopulaties. Bij het winnen van algenolie hoeft er namelijk geen vis gevangen te worden. Dit helpt overbevissing te voorkomen en onze zeeën gezond te houden.

Kortom: algenolie is goed voor jou, goed voor dieren en goed voor het milieu. Het zit boordevol gezonde omega 3-vetzuren, is diervriendelijk en helpt de oceanen en de CO2-uitstoot te beschermen. Een win-win-win situatie!

Meer over de voordelen van algenolie lees je in het artikel: Omega 3 algenolie: wat zijn de voordelen en waar is het goed voor?

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is afkomstig van lijnzaad en is een goede bron van ALA (alfa-linoleenzuur), een ander type omega 3-vetzuur. Het voordeel van lijnzaadolie is dat het geschikt is voor vegetariërs en veganisten en kan helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte.

Een nadeel van lijnzaadolie is dat het lichaam ALA slechts beperkt omzet in de actieve vormen van EPA en DHA, waardoor het minder effectief is dan visolie, krillolie of algenolie voor het verkrijgen van deze specifieke vetzuren.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van omega 3?

Bij de aankoop van omega 3-supplementen zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op kunt letten.

  1. De dosering. De optimale hoeveelheid omega 3-vetzuren varieert en is afhankelijk van individuele behoeften. Het is daarom raadzaam om de aanbevolen doseringen te controleren en eventueel advies in te winnen. 
  2. De duurzaamheid en herkomst van de olie. Kies voor supplementen die afkomstig zijn van duurzame bronnen zoals een algenolie als vegetarisch en veganistisch alternatief. Wanneer je wel voor visolie kiest, let er dan op dat de vis op een verantwoorde manier gevangen is. 
  3. De vorm van de vetzuren. Omega 3-vetzuren komen in verschillende vormen voor, zoals EPA en DHA. Controleer de verhoudingen van deze vetzuren in het supplement en bepaal welke het meest relevant zijn voor jouw individuele gezondheidsbehoeften.
  4. Houdbaarheid. Controleer de vervaldatum van het supplement en zorg ervoor dat het nog lang genoeg meegaat voordat je het koopt, zodat je de volledige waarde ervan kunt benutten.
  5. Goed afsluitbare en niet-lichtdoorlatende verpakkingen. Omega 3-vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie door blootstelling aan licht, dus een donkere verpakking helpt om de kwaliteit van het supplement te behouden.

Door rekening te houden met deze factoren kun je een weloverwogen keuze maken bij de aankoop van omega 3-supplementen. Zo kies je voor een product van goede kwaliteit en dat voldoet aan jouw individuele behoeften.`


Vegan omega 3 kopen

Ontdek Ovabalance Omega 3 algenolie: een hele fijne bron van DHA omega 3-vetzuren, volledig afkomstig uit plantaardige bronnen. Deze natuurlijke en veganistische omega 3-algenolie is geschikt voor iedereen, of je nu geen vis eet, vegetariër of veganist bent. Het supplement bevat geen enkele vorm van chemicaliën of giftige stoffen. In tegenstelling tot visoliesupplementen, hoef je je bij het gebruik van Ovabalance Omega 3 algenolie geen zorgen te maken over een vervelende vissmaak.


Lees verder voor uitgebreide informatie over Ovabalance Omega 3 algenolie.

Ook interessant om te lezen