Vitamine D is een veelgebruikt supplement. En dat is niet voor niets. Als de ‘r’ weer in de maand zit, betekent dat vaak veel grijze dagen in ons kikkerlandje. En het kan dat je dit merkt aan je gemoedstoestand, je energielevel en je gewrichten. Hoe dat komt? De afwezigheid van zonnestralen.
Zonlicht doet zo veel met je! Net zoals planten en dieren hebben wij mensen ons dagelijkse dosis zonlicht nodig. We maken er onze dagelijkse voorraad vitamine D mee aan. Zit overwinteren in Spanje er niet in? Geen zorgen, er zijn andere opties om aan je dagelijkse dosis vitamine D te komen.
Vitamine D en zonlicht
Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aanmaakt. Dit gebeurt in onze huid, onder invloed van zonlicht. Het is daarom gezond om iedere dag minimaal 15 tot 30 minuten buiten te zijn, in de zon. Helaas is het dagelijks opnemen van voldoende zonlicht soms best lastig in de Lage Landen. Grote kans dat jij niet elke dag met de zon in aanraking komt. Het is dan goed om te weten dat je je dagelijkse dosis vitamine D kunt aanvullen door middel van een natuurlijk voedingssupplement.
Lees hier meer over vitamine D en voor wie een supplement aan te raden is >>
Verschillende vormen vitamine D
Wanneer we het over vitamine D hebben, weten velen wel waarover het gaat. Toch kent vitamine D meerdere vormen, zoals D1, D2, D3, D4 en D5. Hiervan zijn vitamine D2 en D3 de meest voorkomende, maar wat is het verschil tussen vitamine D, vitamine D2 en vitamine D3? Tijd om onze kennis even bij te spijkeren.
Wat is het verschil tussen vitamine D en D3?
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien. Vitamine D3 komt terug in de dierlijke voedingsstoffen. Zo krijgt je lichaam niet alleen vitamine D3 binnen door de zon, maar ook door het eten van zuivel, vlees of eieren.
Lees ook: In welke voeding zit vitamine D3 >>
Verschil vitamine D2 en D3?
Vitamine D2 is een plantaardige vorm van vitamine D. In tegenstelling tot D3, maak je deze niet zelf aan in je huid onder invloed van de zon, maar kun je het wel opnemen uit plantaardige voedingsstoffen. Bijvoorbeeld door het eten van paddenstoelen. Vitamine D2 is dus geen lichaamseigen stof. Dat maakt ook dat deze vorm van vitamine D wat minder efficiënt is voor je lichaam.
Vitamine D3 is effectiever dan vitamine D2, omdat vitamine D3 beter opneembaar is door het lichaam.
Wanneer kiezen voor een vitamine D3 supplement?
Zoals we hierboven al vertellen, is het niet overbodig extra vitamine D3 binnen te krijgen en zeker in de herfst en wintermaanden. Helemaal als je geen dierlijke producten eet.
Mensen met een vegan levensstijl lopen hier tegen een dilemma aan: veel vitamine D3 supplementen zijn namelijk niet vegan. OvaBalance helpt je uit de brand.
Plantaardige vitamine D3
Bij Ovabalance bieden we vitamine D3 vegan capsules aan. Hierdoor kan je lief zijn voor jezelf, maar ook voor de dieren en je omgeving.
In de Ovabalance Vegan Vitamine D3 wordt gebruik gemaakt van een volledig plantaardige variant van vitamine D3. Namelijk vitamine D3V. Vitamine D3V wordt geproduceerd uit algen. Het is aangetoond dat D3V chemisch gelijk is aan vitamine D3. Doordat de vegan vitamine D3 gewonnen worden uit algen en niet uit schapenwol is de kans op resterende pesticiden niet aanwezig.
Vind je druppeltjes gemakkelijker? Kies dan voor Ovabalance Vitamine D3+K2. Deze druppeltjes kun je gemakkelijk toevoegen aan je ontbijt (yoghurt, havermout of smoothie) of toevoegen aan een glas water.
Je kan dus met een gerust hart genieten van de voordelen van een vitamine D3 supplement. Want het Ovabalance vitamine D3 supplement is 100% vegan!