Hoeveel vitamine D3 per dag
Met voldoende vitamine D3 in je lichaam word je letterlijk weer het zonnetje in huis. Het ondersteunt het immuunsysteem, de normale werking van spieren en het heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces. Maar dan de vraag: ‘hoeveel vitamine D3 per dag is aan te raden?’

Vitamine D - dagelijkse hoeveelheid

We weten al een tijdje dat het belangrijk is om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Toch hebben veel mensen, 50% wereldwijd(1) te weinig vitamine D in hun lichaam.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is volgens het Voedingscentrum(2) 10 microgram per dag. Dit is de minimale hoeveelheid die het lichaam echt nodig heeft.

Een ondergrens, want je kunt er beter boven zitten voor een echt gezonde vitamine D waarde. Wij raden aan om dagelijks sowieso 25mcg /1000ie te suppleren. Zeker in de wintermaanden, maar ook in de zomer is het goed om deze dosering aan te blijven houden.

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. De beste hoeveelheid voor jou is erg persoonlijk. Wanneer je echt een groot tekort vermoedt, is het advies om advies bij een huisarts in te winnen.


Vitamine D extra belangrijk voor bepaalde groepen

Voor iedereen is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen maar er zijn groepen die sowieso meer vitamine D nodig hebben dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen.

  • Dit geldt voor jonge kinderen (0-4 jaar) omdat het het risico op rachitis vermindert. Dit is een stoornis van botvorming bij kinderen.
  • Maar ook voor ouderen is suppletie met vitamine D aan te bevelen. Omdat dit het vallen en kans op botbreuken kleiner maakt.
  • Vitamine D lijkt bij zwangere vrouwen de kans op zwangerschapsdiabetes te verlagen. En ook de kans op een een kindje met een te laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen. 
  • Mensen met een donkere of getinte huid maken minder vitamine D aan. 
  • Ook wanneer je weinig buitenkomt of een sluier draagt maak je amper vitamine D aan. Deze groepen zijn echt afhankelijk van een vitamine D supplement. 

Kun je ook een teveel vitamine D slikken?

Je hoeft er niet zo bang voor te zijn want het komt echt bijna niet voor. Het gebeurt alleen wanneer je langdurig te hoge doseringen als supplement inneemt. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) hanteert hierbij een maximale hoeveelheid van 100 microgram vitamine D voor volwassenen per dag. Om een overdosis te krijgen moet je hier nog een heel stuk boven zitten.

Vegan vitamin D3

De vitamine D3 van Ovabalance is helemaal vegan en wordt dan ook vitamine D3V genoemd. Vitamine D3V wordt geproduceerd uit algen.
Vegan vitamine D3
Doordat de vegan vitamine D3 gewonnen worden uit algen in plaats van schapenwol is de kans op resterende pesticiden niet aanwezig. Je kan dus met een gerust hart genieten van dit supplement. Tijd om weer het zonnetje in huis te worden!

1 Wimalawansa, S. J., Razzaque, M. S., & Al-Daghri, N. M. (2018). Calcium and vitamin D in human health: Hype or real?. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 180, 4–14.
2 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx)

Boeken