Hoeveel vitamine D3 per dag

Hoeveel vitamine D3 per dag?

Tijd om te lezen 2 min

Met voldoende vitamine D3 in je lichaam word je letterlijk weer het zonnetje in huis. Het ondersteunt het immuunsysteem, de normale werking van spieren en het heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces. Maar dan de vraag: ‘hoeveel vitamine D3 per dag is aan te raden?’

Vitamine D - dagelijkse hoeveelheid

We weten al een tijdje dat het belangrijk is om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Toch hebben veel mensen, 50% wereldwijd(1) te weinig vitamine D in hun lichaam.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is volgens het Voedingscentrum(2) 10 microgram per dag. Dit is de minimale hoeveelheid die het lichaam echt nodig heeft.

Het Ovabalance vitamine D3 supplement, bevat 25 mg van de lichaamseigen variant van vitamine D, namelijk vitamine D3. Maar wel in een plantaardige vorm omdat hij afkomstig is uit algen. 25 mg is de in Nederland wettelijk vastgelegde hoeveelheid vitamine D die één dagdosering van een supplement mag bevatten.

Je kunt vitamine D gedurende het hele jaar gebruiken. Zeker in de wintermaanden, omdat de zonkracht dan lager is. Vitamine D maken we tenslotte aan in onze huid onder invloed van zonlicht. Maar ook in de zomer is het goed om deze dosering aan te blijven houden.

Vitamine D extra belangrijk voor bepaalde groepen

Voor iedereen is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen maar er zijn groepen die sowieso meer vitamine D nodig hebben dan ze uit zonlicht kunnen aanmaken en uit voeding kunnen opnemen.

Dit geldt voor jonge kinderen (0-4 jaar) omdat vitamine D van belang is voor de opbouw van sterke botten van kinderen.

Maar ook voor ouderen is suppletie met vitamine D aan te bevelen vanwege het gunstige effect ervan op de instandhouding van gezonde, sterke botten.

Vitamine D suppletie wordt ook aanbevolen voor zwangere vrouwen. 

Mensen met een donkere of getinte huid maken minder vitamine D aan onder invloed van de zon. Dus ook voor hen is een vitamine D supplement geadviseerd. 

Ook wanneer je weinig buitenkomt of een sluier draagt, maak je amper vitamine D aan. En ben je dus grotendeels aangewezen op het gebruik van een vitamine D supplement. 

Kun je ook te veel vitamine D slikken?

Een te grote hoeveelheid vitamine D in je lijf ontstaat alleen wanneer je langdurig te hoge doseringen als supplement inneemt. Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine. Dat betekent dat je lichaam vitamine D dat niet direct verbruikt wordt, opslaat in vetweefsel. Je plast een overschot dus niet uit, zoals dat met veel andere (wateroplosbare) vitaminen wel gebeurt. Hierdoor is er dus ook een mogelijkheid een overschot aan vitamine D in je lichaam te krijgen.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) hanteert daarom een maximale hoeveelheid van 100 microgram vitamine D voor volwassenen per dag. En in de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram vitamine D per dagdosering mag bevatten.

Vegan vitamin D3

De vitamine D3 van Ovabalance is helemaal vegan en wordt dan ook vitamine D3V genoemd. Vitamine D3V wordt geproduceerd uit algen.

Doordat de vegan vitamine D3 gewonnen worden uit algen in plaats van schapenwol is de kans op resterende pesticiden niet aanwezig. Je kan dus met een gerust hart dit supplement gebruiken. Tijd om weer het zonnetje in huis te worden!

1 Wimalawansa, S. J., Razzaque, M. S., & Al-Daghri, N. M. (2018). Calcium and vitamin D in human health: Hype or real?. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 180, 4–14. 2 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx)
Ook interessant om te lezen