Waar zit vitamine D3 in

Waar zit vitamine D3 in?

Tijd om te lezen 2 min

Vitamine D: een belangrijke vitamine voor de instandhouding van gezonde botten, tanden en spieren en een ondersteunende kracht voor je afweersysteem. Dat je voldoende vitamine D nodig hebt voor je gezondheid, dat weet je. Maar waar halen wij onze vitamine D3 vandaan? In welke voeding zit vitamine D3? 

Vitamine D aangemaakt door de zon

Vitamine D wordt aangemaakt in de huid, onder invloed van zonnestralen. Het wordt dan ook aangeraden om dagelijks 15 tot 30 minuten (tussen 11:00 en 15:00) in de zon zitten met je hoofd en handen. Leuk zo’n advies, maar wanneer je veroordeeld bent tot Nederland of België is dat nog best een karwei. De zonkracht is hier niet iedere dag heel sterk. Gelukkig kan je vitamine D3 ook opnemen uit voeding of supplementen.

Vitamine D3 in je voedsel

Vitamine D zit van nature niet in heel erg veel voedingsproducten en zonlicht is dan ook je allerbelangrijkste bron van deze vitamine; maar het komt in kleine hoeveelheden wel voor in voeding. Vitamine D komt in twee verschillende vormen in onze voeding voor. Namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol).

Meer weten over het verschil tussen vitamine D en D3? Lees het in onze eerder geschreven blog. 

Waar vitamine D2 afkomstig is van plantaardige voedingsstoffen, zit vitamine D3 in dierlijke producten. Denk hierbij aan vis, vlees, eieren, maar ook margarine en halvarine. Vette vis is wel veruit de grootste bron van vitamine D3. Zoals zalm, paling, makreel, sprot of haring. Indien je niet vies bent van een stukje vis raden wij wel aan om voor biologisch gekweekte vis te gaan. Deze vissen krijgen genoeg ruimte om te zwemmen, leven in schoon water en eten alleen biologisch visvoer. Dit voer mag geen kunstmatige hormonen bevatten die jij anders ook in je lichaam krijgt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen of weinig dierlijke producten eet. Zo krijg je dus ook minder vitamine D binnen via voeding. Nóg minder, want zoals eerder gezegd: de zon is de belangrijkste aanstichter voor ons lichaam om over te gaan tot onze eigen natuurlijke vitamine D3-productie. Gelukkig zijn er tegenwoordig vitamine D3 supplementen die volledig vegan zijn, die je ter aanvulling op je gezonde voeding en leefstijl kunt gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je vitamine D-niveau op peil blijft.

Veganistische D3 vitamines

Bij OvaBalance zijn alle supplementen veganistisch. Je kan dus met een gerust hart genieten van de voordelen van de supplementen. De vitamine D3 of vitamine D3&K2 van Ovabalance wordt dan ook D3V genoemd. Vitamine D3V wordt geproduceerd uit algen. Het is aangetoond dat D3V chemisch gelijk is aan vitamine D3. Doordat de vegan vitamine D3 gewonnen worden uit algen, in plaats van het gebruikelijke schapenwol, is de kans op resterende pesticiden ook nog eens helemaal afwezig.
Kortom, vitamine D3 is op verschillende manieren binnen te krijgen. Of je nou voor overwinteren in Spanje kiest of aanvullende supplementen. Je lichaam gaat je dankbaar zijn!

Ook interessant om te lezen