De zomertijd is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij de klok een uur vooruit wordt gezet. In het laatste weekend van Maart gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 02.00 uur naar 03.00 uur.
En de klok wordt altijd op de laatste zondag van oktober weer een uur teruggezet naar de wintertijd. Wat eigenlijk de standaard tijd is.
Voordelen van de zomertijd
Doordat de zomertijd ingaat is het 's ochtends iets langer donker en 's avonds langer licht. De reden dat het ingevoerd is, is dat het daglicht beter overeenkomt met het moment dat de meeste mensen overdag wakker zijn en dat mensen zo ook energiekosten kunnen besparen.
Impact op je slaap-waakritme
Maar deze verandering kan impact hebben op je slaap-waakritme. Ons lichaam is gewend aan een bepaald ritme en een plotselinge verandering kan leiden tot problemen met slapen. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat ons lichaam zich aanpast aan de nieuwe tijdzone, wat kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
8 tips om je biologische klok een handje te helpen zodat je zo snel mogelijk gewend bent aan deze tijd.
1. Plan vooruit: Als je weet dat de zomertijd eraan komt, kun je proberen je slaap-waakritme geleidelijk aan te passen aan de nieuwe tijd. Begin enkele dagen voor de overgang door je slaaptijd en -duur geleidelijk aan te verschuiven.
2. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je slaap-waakritme te reguleren en je te helpen wennen aan de zomertijd.
3. Sta op tijd op: Lukt het je niet om op tijd te gaan slapen? Sta dan wel op dezelfde tijd op.
4. Vermijd dutjes: Als je moe bent, kan het verleidelijk zijn om een dutje te doen, maar dutjes kunnen je slaap-waakritme verstoren en het moeilijker maken om 's nachts te slapen.
5. Zorg voor voldoende daglicht: Zorg dat je overdag lekker naar buiten gaat. Maak een wandeling en ga dicht bij een raam zitten als je binnen moet werken. Het daglicht helpt bij de aanmaak van serotonine waardoor je minder slaperig bent en fit aan je dag kunt beginnen.
6. Zorg voor een goede slaapomgeving: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapomgeving om je te helpen beter te slapen.
7. Vermijd licht in de avond: Wanneer het donker wordt, geeft je biologische klok je hersenen een signaaltje dat het avond is. Je maakt het hormoon melatonine aan, waardoor je langzaam slaperig wordt en makkelijk inslaapt. Blijf dus niet te lang in het licht zitten. Schermen weg, lichten gedimd en verduisterende gordijnen in de slaapkamer.
8. Let op met koffie en alcohol: Koffie en alcohol zorgen ervoor dat het ritme enigszins verstoord wordt. Dus het is een goed idee om ze te vermijden, vooral 's avonds. Of kies in plaats van koffie voor cafeïnevrije theemixen.
Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat je lichaam zich volledig heeft aangepast aan de zomertijd. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om te wennen.