Alles over haar: overbeharing, een ingegroeide haar en haaruitval

Tijd om te lezen 4 min

Eerlijk is eerlijk: wanneer er een Rapunzel look-a-like voorbij loopt, kijken we stiekem allemaal even om. Een volle bos haar op het hoofd is iets waar menig vrouw van droomt.

Toch is het hebben van een volle coupe niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Veel haar op het hoofd, betekent namelijk soms ook meer haar op het lichaam. De andere kant op, werkt dat overigens minder vaak zo: minder haar op het hoofd, betekent niet per definitie minder haar op het lichaam. Behalve dun haar, overbeharing en haaruitval kampen veel vrouwen daarnaast met ingegroeide haartjes, bijvoorbeeld na het scheren.

Tijd om het taboe te doorbreken en de verschillende haarproblemen te bespreken.

Overbeharing

Haar op je bovenlip, kin, buik of borst: de meeste vrouwen ervaren dit als vervelende overbeharing, worden er onzeker van en schamen zich er soms voor. Ondanks dat er weinig over gepraat wordt, kampen veel vrouwen met overbeharing. Er is zelfs een medische term voor: hirsutisme of idiopathisch hirsutisme.

Overbeharing kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Het lastige van deze aandoening is dat het vaak een hormonale oorzaak heeft, waardoor je haar weg laseren weinig zin heeft.

Betekent dit dat je de overbeharing maar moet accepteren? Zeker niet! Er zijn verschillende manieren om je hormonale balans te ondersteunen, want de normale haargroei ten goede komt.

Hormonale disbalans en overbeharing

Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met ontstekingen in het lichaam die voortkomen uit een slechte darmwerking of een intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel.

Ook stress kan je hormonen flink beïnvloeden. Dit kan psychische stress zijn, bijvoorbeeld door een hoge werkdruk, maar ook fysieke stress kan hier de boosdoener zijn. Tot slot is insuline resistentie ook een veel voorkomende oorzaak van een hormonale disbalans met eventueel overbeharing als gevolg.

Tijd om je voedingspatroon onder de loep te nemen, momenten voor ontspanning in te plannen en je insuline niveau onder controle proberen te krijgen. D-Chiro-Inositol kan bij dit laatste een goede ondersteuning zijn.

Ontharen is voor sommige vrouwen dagelijkse kost. Vooral in de zomermaanden zijn we er maar druk mee. Helaas komt daar ook het ongemak van ingegroeide haartjes bij kijken. Iedereen die zich onthaart, weet hoe ongemakkelijk en pijnlijk dit kan zijn.

Een ingegroeide haar ontstaat wanneer je een haartje verwijdert, je huid staat dan onder lichte spanning. Bij het ontharen worden je haren van elkaar getrokken, waardoor er een scherp puntje ontstaat aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje gaan prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. Omdat de haar vervolgens niet meer naar buiten kan, gaat deze onder het huidoppervlak een weg zoeken om toch te groeien.

Ingegroeide haar

Ingegroeide haartjes in oksel, schaamstreek of benen

Een ingegroeide haar ontstaat vooral op plekken waar de haren dikker zijn, zoals in de schaamstreek, oksels en op de benen. Veel vrouwen vragen zich dan ook af wat te doen tegen ingegroeide haartjes op benen?

In principe kan je ingegroeide haren op benen hetzelfde behandelen als ingegroeide haren op andere plekken. Dat voorkomen beter is dan genezen, gaat ook op voor ingegroeide haartjes.

Wat doen om een ingegroeide haar tegen te gaan?

Zorg ervoor dat je een schoon en scherp scheermes gebruikt. Een oud, bot mesje zal meer aan je haar trekken in plaats van het afscheren en een vies mesje veroorzaakt eerder een ontsteking.

Scheer met de haarrichting mee. Tegen de haarrichting is verleidelijk omdat het voor glad resultaat zorgt. Toch is het beter om met de haargroei mee te scheren. Het verkleint de kans op infecties onder de huid

Beperk huidproducten met onnatuurlijk en irriterende stoffen. Kies voor een natuurlijke scheerzeep. Heb je al eens een zeepbar gebruikt? Deze blok zeep is helemaal vrij is van schadelijke stoffen die de huid kan irriteren en gaat ook nog eens vele malen langer mee dan een bus scheergel.

Een lekkere scrub met grove korrel tegen ingegroeide haartjes helpt ook. Neem dus voor de scheersessie de tijd om je huid te scrubben. Wanneer je huid niet regelmatig scrubt is de kans op dode huidcellen groter. Door deze dode huidcellen raken de porie-openingen afgesloten waar de haartjes door naar buiten moeten groeien. Resultaat: een ingegroeide haar.

 Dus scrub je huid zo'n 1 tot 2 keer per week. En het is gelijk een mooi selfcare momentje om je dag mee te beginnen of te eindigen.

Toch een ingegroeide haar ontdekt? Geen zorgen. Meestal verdwijnen deze weer binnen twee weken.

Gebeurt dit niet óf krijg je last van een grote ontsteking? Hoewel de verleiding groot kan zijn om het bultje uit te knijpen, doe je er goed aan om er vanaf te blijven. Zo voorkom je huidbeschadiging en littekenvorming. Bel even een schoonheidsspecialist of huisarts op, ga er in elk geval nooit zelf aan zitten.

Haaruitval

Elke vrouw (en man) verliest haar. Iedereen verliest zo’n 50 tot 100 haren per dag. Omdat deze ook weer aangroeien, merk je hier, los van haren in je doucheputje, weinig van. Wanneer er sprake is van overmatig haaruitval kunnen hier meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Stress (daar is ‘ie weer), crash diëten, erfelijkheid, hormonale disbalans maar ook na een zwangerschap komt haaruitval vaak voor. Dat laatste valt extra op omdat je haar tijdens de zwangerschap vaak voller wordt.

Gelukkig is er geen nood aan de man (of vrouw). Je kunt op verschillende manieren je gezonde haargroei ondersteunen.


Meer over haaruitval lees je in het artikel "5 tips tegen haaruitval (bij vrouwen)".

Ook interessant om te lezen