haaruitval bij vrouwen

10 tips tegen haaruitval bij vrouwen

Tijd om te lezen 5 min

Haaruitval, helaas hebben we er als vrouwen, maar ook als mannen dagelijks last van. De één wat meer dan de ander. In eerste instantie is het hebben van haaruitval geen reden tot paniek, het is namelijk een feit dat we gemiddeld 50 tot 100 haren per dag verliezen. Dit lijkt veel, maar dat is het niet als je bedenkt dat we ruim 100.000 haarzakjes op onze hoofdhuid hebben zitten. 

Mannen accepteren het over het algemeen gemakkelijker, wanneer hun haren dunner worden en uitvallen. Kaalheid bij mannen zien we nu eenmaal best wel vaak en lijkt meer maatschappelijk geaccepteerd. 

Dit in tegenstelling tot het haaruitval bij vrouwen. Worden je haren aanzienlijk dunner en ontstaan hierdoor kale plekken? Bij Ovabalance nemen we graag de oorzaken van haaruitval met je door en geven we je 5 tips wat te doen bij haaruitval voor vrouwen.

Oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we er een paar toegelicht.

Stress

Stress is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Stress is in eerste instantie niet erg, we ervaren het allemaal weleens en zorgt ervoor dat we efficiënt met onze tijd ter werk gaan. Echter, compenseer je de stress niet met genoeg ontspanning, dan neemt de stress de overhand. Lichamelijk en mentaal zit je erdoorheen en dat is op zijn beurt weer van invloed op de hormonale balans.

Crash diëten

Het komt regelmatig voor dat vrouwen veel bezig zijn met hun gewicht. De neiging om jezelf uit te hongeren om zo in rap tempo wat kilootjes verliezen ligt op de loer. Crash diëten is nooit de oplossing om af te vallen en zorgt bovendien voor een tekort aan voedingsstoffen. De schildklier heeft hieronder te lijden, wat ook de haargezondheid niet ten goede komt. Dit kan uiteindelijk leiden tot overmatig haaruitval.

Overigens: Crash diëten kunnen de schildklier aantasten, maar ook een schildklierziekte kan ook de oorzaak zijn van haaruitval.

Erfelijk

Het is misschien niet de oorzaak die je wilt horen, maar haaruitval bij vrouwen kan erfelijk zijn. Ga eens na bij je ouders of familie of zij ook last hebben van dun haar of haar dat in vele mate uitvalt. Vaak zie je bij een erfelijke vorm van haaruitval dat je kale plekken krijgt over je hoofd. 

Hormonale disbalans

Hormonale haaruitval ontstaat door schommelingen in de hormoonbalans en een plotselinge daling/stijging van hormonen in het lichaam. 

Deze hormonale schommelingen ontstaan bijvoorbeeld door de overgang, maar ook tijdens en na een zwangerschap, wanneer de oestrogeen niveaus dalen.

Daarnaast kan PCOS de oorzaak zijn van haaruitval. PCOS is een hormonale disbalans die bij ongeveer 10% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd voorkomt. Klachten die erbij horen zijn:

Geen of een onregelmatige menstruatie (minder dan 8 keer per jaar);

Stemmingswisselingen;

Acne;

Moeite hebben met afvallen of makkelijker aankomen;

Overbeharing;

En ook haaruitval.

Vrouwen met PCOS hebben vaker een verhoogd DHT (dihydrotestosteron). DHT is een sterkere variant mannelijk hormoon. Dit hormoon speelt een rol bij haaruitval en kaalheid omdat het ervoor zorgt dat een haarzakje eerder afsterft.

Tips tegen haaruitval bij vrouwen

Ondanks de verschillende oorzaken, zijn er ook een aantal tips die we je graag willen meegeven als het gaat om haaruitval bij vrouwen. We geven je hieronder  tips:

Wil je op een later moment deze en meer tips voor haaruitval doorlezen download dan het gratis e-book hier direct onder:

1.     Ontstress

Denk je dat stress de oorzaak is van jouw haarverlies? Dan is dat een waarschuwing dat het tijd is om een stapje terug te nemen. Neem niet te veel hooi op je vork en ontspan! Het is zo belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid om regelmatig te relaxen. 

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Kijk eens naar aanvullende supplementen bij stresssituatiesVitamine B12* heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid. En ook magnesium is goed voor de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen.


2.     Goede balans in je voeding

Natuurlijk speelt gezonde voeding ook mee. Wie gezond van binnen is, straalt dit ook uit naar buiten. Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen is erg belangrijk, zowel voor je gezondheid als voor het behoud van de haargroei.

Belangrijk zijn eiwitten welke je vindt in vlees en eieren bijvoorbeeld. Maar vooral het binnenkrijgen van voldoende omega 3 vetten wordt nog wel eens onderschat. Vooral vegetariërs en veganisten hebben hier meer moeite mee. Supplementen zijn dan een ideale aanvulling.

Zo helpt het innemen van Algenolie Omega 3 bij het binnenkrijgen van voldoende omega 3 vetten en een vitamine B12 smelttablet om voldoende B12 binnen te krijgen, zonder daarvoor dierlijke producten te hoeven eten.

3.     Voldoende vitamines

Niet alleen het binnenkrijgen van genoeg voedingsstoffen, maar ook vitamines kunnen je haargroei gezond houden. Ga bij jezelf na of je voldoende vitamines binnenkrijgt, zo niet, dan kan de inname van Vitamine B supplementen wellicht helpen.

4.     Biologische zeep

Schadelijke haarproducten kunnen ook van invloed zijn op je haargroei. Zo bevatten veel shampoos Sodium Lauryl Sulfaat wat ervoor zorgt dat de shampoo goed gaat schuimen. Veel vrouwen denken dat dit goed is, maar SLS kan ook te agressief zijn voor je hoofdhuid.

Check dus ook eens de ingrediëntenlijst van je shampoo is. Is het echt zo goed voor je haar als het product doet lijken? Met onze biologische shampoo weet je zeker dat je lief bent voor je lokken. Natuurlijk helemaal vrij van hormoon verstorende stoffen. 

5.     Hairformula, Saw Palmetto of zink supplementen

Zink* draagt bij aan normale haargroei en draagt bij tot de instandhouding van een normale huid.

Saw Palmetto ook wel bekend als zaagbladpalm is een palmsoort die vooral in het zuidoosten van de Verenigde Staten voorkomt. Saw palmatto wordt als supplement als zaagpalmextract verwerkt.

Saw Palmetto complex bestaat uit 4 natuurlijke stoffen: saw palmetto**, mariadistel, brandnetelblad en Pompoenpit extract. 

Saw palmetto draagt bij aan normale haargroei** en mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever**


Het Hairformula complex bestaat uit negen echte naarnutrienten. Waaronder biotine, zink en selenium. Zink en selenium dragen bij aan normale haargroei. 

En zink draagt ook nog eens bij aan tot de instandhouding van normale nagels. Mooi meegenomen! 


De andere tips hebben we in een handig ebook gezet! Je download het gratis door het formulier hieronder in te vullen, je ontvangt het ebook dan direct.


Vanwege wetgeving omtrent gezondheidsclaims kunnen we niet uitgebreid over de ingrediënten in de Ovabalance supplementen vertellen. In overeenstemming met de wetgeving houden we informatie over suppletie apart van de aanprijzing van onze producten. Is er iets niet duidelijk en heb je en vraag, neem dan gerust contact met ons op.

*Goedgekeurde gezondheidclaims
**Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

Lees jezelf altijd goed in

Voordat je aan de slag gaat met één van onze tips en supplementen, lees goed alle informatie door en kijk of de supplementen wel samen gaan met eventuele medicijnen. Is de haaruitval extreem en heb je al deze tips al een keer uitgeprobeerd, neem dan contact op met je huisarts voor een specifiek onderzoek. Uiteraard kun je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen!

Ook interessant om te lezen