Behalve op de momenten dat je moet plassen, ben je je in een gezonde situatie niet van je blaas bewust. Het orgaan vangt je urine op, totdat deze voldoende gevuld is en je moet plassen. Pas dan voel je de aanwezigheid van je blaas, want je voelt aandrang. Hoe zorg je er nou voor dat je blaas in een zo gezond mogelijke conditie blijft? Lees dit blog boordevol goede gezondheidstips voor je blaas.
Inhoud
Wat is de blaas en wat doet dit orgaan?
De blaas is de opslagruimte voor je urine. De urine wordt gemaakt in de nieren en loopt via de urineleiders richting de blaas. De blaas bevindt zich onderin je buik: achter je schaambot en voor/onder de baarmoeder (bij de vrouw).
De blaas kan in zijn meest uitgerekte toestand meer dan een halve liter urine opvangen, maar meestal voel je eerder al aandrang om te plassen. Urine loopt, wanneer je blaas gezond is, pas naar buiten wanneer jij dat wilt: wanneer je naar het toilet gaat en bewust plast. Plassen hoort pijnloos te zijn en doen we zo’n zes tot zeven keer per dag. De blaasspieren trekken samen en zo duwt de blaas de urine via de plasbuis naar buiten.
Hoe houd ik mijn blaas gezond?
De gezondheid van je blaas is belangrijk. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je blaas zo gezond mogelijk te houden. Hieronder vind je onze tips:
Met stip op nummer 1: voldoende drinken. Dagelijks moet je voor de blaasgezondheid, maar ook voor de gezondheid van je lichaam in het algemeen, zo’n anderhalve tot twee liter vocht binnenkrijgen. Vind je voldoende drinken lastig? Houd een lijstje bij dat je afstreept om te zien hoeveel je hebt gedronken. Tegenwoordig heb je hier ook leuke apps voor (bijvoorbeeld Water Tracker). Of zet een grote kan water op je werkplek, die je aan je waterconsumptie herinnert gedurende de dag.
Ga plassen bij aandrang. Je hoeft niet de hele dag door te gaan plassen ‘voor de zekerheid’, maar ga wanneer je aandrang voelt. Houd het dan niet langer op, dat is niet gezond voor de blaas.
Zorg voor een goede plashouding: Ontspan jezelf, zet je voeten op de grond en zorg dat je rechtop zit op het toilet. Houd de knieën een klein stukje uit elkaar. Neem de tijd om rustig uit te plassen en plas dan ook helemaal leeg, zodat er niet een klein laagje urine in de blaas achterblijft.
Persen? Beter van niet! Persen kun je beter achterwege laten. Laat de urine liever gewoon rustig lopen in het tempo waarop dat vanzelf gebeurt. Pers wél in één keer door, want tussendoor ophouden is niet verstandig.
Zorg voor een goede toilethygiëne: Veeg altijd af van voren naar achteren. Je wilt koste wat kost voorkomen dat je bacteriën vanuit de darm richting de urinebuis wrijft.
Plas uit na de seks: Tijdens seks kunnen bacteriën die daar niet thuishoren gemakkelijker rond de urinebuis terechtkomen. Daarom is uitplassen na de geslachtsgemeenschap voor een vrouw altijd heel belangrijk.
Zorg voor je blaas met gezonde voeding (en drinken): Van een aantal voedingsstoffen en dranken is bekend dat ze de blaas kunnen prikkelen of verstoren. Denk hierbij aan alcohol, zure dranken zoals sinaasappelsap, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken en cafeïne (in koffie, cola en energiedranken).
Supplement ter ondersteuning van de blaas
Tot slot kun je, behalve het toepassen van deze praktische tips voor het gezond houden van de blaas, ter aanvulling op jouw gezonde voeding ook een supplement gebruiken. Kies een supplement dat bijdraagt aan de gezonde blaas.
OvaBalance D-Mannose bevat naast D-mannose ook cranberry, vitamine C en Uva Ursi. Van Uva Ursi, wat ook wel Berendruif wordt genoemd, weten we dat het rijk is aan antioxidanten en dat het een ondersteunende werking heeft voor de gezonde blaas*. Vitamine C is goed voor je weerstand.
*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating