Hoeveel Omega 3 per dag?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat Omega 3 heel gezond is en dus een waardevolle aanvulling is op gezonde voeding. Daarom misschien zelfs al Omega 3 supplementen in huis gehaald, maar hoeveel omega 3 per dag wordt nou eigenlijk aangeraden? En wat is de meest optimale dosering van Omega 3 tijdens de zwangerschap? Kun je ook te veel omega 3 innemen? Ben je benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Lees dan verder want het antwoord vind je in dit artikel.

Omega 3 zit in vette vis

Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetten. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze worden ook wel de goede vetten genoemd omdat ze verschillende positieve effecten hebben op onze gezondheid. En dat klopt helemaal. Het algemene advies luidt daarom ook om wekelijks 1 keer vette vis te eten. Maar haalt de gemiddelde Nederlander dit wel?

In de praktijk vaak niet. Tot de vette vis mag je haring, paling, makreel of wilde zalm bijvoorbeeld rekenen en een portie kibbeling telt dan weer net niet mee. Dan is het ook nog eens zo dat vis tegenwoordig veel minder omega 3 bevat dan voorheen. Een Omega 3 supplement is dan een goede oplossing.

Hoeveel omega 3 capsules per dag?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Dit kan worden gehaald door 1 keer per week een portie vis te eten. Wanneer je dit niet haalt of wilt doen dan volstaat het om dagelijks een supplement met 200mg DHA te gebruiken.

Ovabalance Omega 3 is op basis van algen in plaats van visolie. Vissen halen de omega 3-vetzuren uit de algen die ze eten. Omega 3 is dus ook rechtstreeks uit algen te winnen. Beter voor het milieu en ook voor jezelf want deze capsules zijn volledig vrij van vistoxines en 100% vegan. Bovendien heb je geen last van een vieze vis nasmaak iets waar wel veel mensen last van hebben bij visolie.

Van de capsules van Ovabalance is 1 capsule omega 3 per dag de juiste dosering.

Omega 3 zwangerschap dosering

Is het goed om vis te eten tijdens de zwangerschap? Dat is iets wat veel zwangeren zich afvragen. Het antwoord hierop is Ja.

Het advies voor zwangere vrouwen is om niet 1, maar zelfs 2 twee keer per week vis te eten. Het verlaagt het risico op een vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Daarnaast hebben EPA en DHA een positief effect op het voorkomen van een laag geboortegewicht.

Minimaal 1 van de 2 keer per week is het advies om vette vis te eten zoals bijvoorbeeld zalm of wilde forel. Maar met  alle “regels”  die er zijn rondom het eten van vis tijdens de zwangerschap is het niet zo makkelijk om dit te halen. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de smaak of geur van vis je heel erg kan tegenstaan tijdens de zwangerschap. Het advies luidt daarom, als je niet voldoende of geen vis eet, je dagelijks een supplement neemt met een hoeveelheid van 250 tot 450 mg DHA.

Eet je helemaal geen vis, dan raden we je aan 2 capsules van de algenolie omega 3 per dag in te nemen. Lukt het je om wel 1 keer per week vis te eten? Dan volstaat 1 capsule per dag.

Kijk ook eens of onze andere zwangerschapsvitamines kunnen bijdragen aan je gezondheid tijdens de zwangerschap. 

Wanneer moet ik beginnen met het slikken van omega 3 al ik zwanger wil worden?

Je wilt in een goede conditie de zwangerschap ingaan. Het is dus verstandig om een goede hoeveelheid omega 3 in je lichaam vast aan te vullen wanneer je zwanger wilt worden.

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van je kindje in verhouding erg veel. Omega 3 wordt onttrokken aan het lichaam van de moeder voor het ongeboren kindje. Dit kan leiden tot een tekort bij de moeder, met mogelijk lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Zorg dus dat je ook omega 3 blijft suppleren tijdens je zwangerschap.

Tijdens de borstvoeding krijgt de baby omega 3-DHA via moedermelk. Het is dus een verstandig om vooral door te gaan met het gebruiken van voldoende omega 3-DHA tijdens de borstvoedingsperiode.

Mag ik de omega 3 capsules openmaken?

Heb je moeite met het doorslikken van pillen dan kun je onze capsules ook openknippen en innemen door de inhoud met water, smoothie of wat yoghurt te mengen.

Kan ik te veel omega 3 innemen?

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht de veiligheid van omega 3-vetzuren en kwam tot de conclusie dat zelfs grootverbruikers geen schadelijke effecten ondervinden. Maar zoals gewoonlijk houd je aan de dagelijks aanbevolen dosering.  


Heb je vragen over onze omega 3-capsules? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!

Boeken