Hoeveel Omega 3 per dag?

Hoeveel Omega 3 per dag?

Tijd om te lezen 4 min

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat omega 3 vetzuren gezond zijn en dus een waardevolle aanvulling op je gezonde voeding. En daarom heb je misschien zelfs al omega 3-supplementen in huis gehaald. Maar hoeveel omega 3 wordt er nou eigenlijk aangeraden per dag? Wat is de meest optimale dosering van omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap? En kun je ook te veel omega 3 innemen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Omega 3 zit in vette vis

Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetten. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze worden ook wel de goede vetten genoemd omdat ze verschillende positieve effecten hebben op onze gezondheid. En dat klopt helemaal. Het algemene advies luidt daarom ook om wekelijks 1 keer vette vis te eten. Maar haalt de gemiddelde Nederlander dit wel?

In de praktijk vaak niet. Niet alle vis, is vette vis. Onder andere haring, paling, makreel of wilde zalm mag je rekenen tot de vette vis. Een portie kibbeling telt niet, want daar zit vooral vet in van de olie waarin het is gebakken. Vermoed je dat je niet voldoende vette vis eet? Een Omega 3 supplement is dan een goede aanvulling op je voedingspatroon.

Hoeveel omega 3 capsules per dag?

De Gezondheidsraad geeft advies over de hoeveelheid omega 3-vetzuren die we binnen moeten krijgen: volwassenen zouden per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen moeten krijgen[1]. Dit kan worden gehaald door 1 keer per week een portie vis te eten. Wanneer je dit niet haalt, of wanneer je überhaupt geen vis eet, dan kun je ter aanvulling op jouw voeding een omega 3-supplement gebruiken.

Ovabalance Omega 3 is gemaakt op basis van algen in plaats van visolie. Vissen halen de omega 3-vetzuren tenslotte ook uit de algen die ze eten. Omega 3 is daarom ook rechtstreeks uit algen te winnen. Dat is beter voor het milieu en ook voor jezelf, want deze capsules zijn volledig vrij van vistoxines en 100% vegan. Bovendien heb je geen last van een vieze visnasmaak: iets waar wel veel mensen last van hebben bij het innemen van visolie.

Van de capsules van Ovabalance is 1 capsule omega 3 per dag de juiste dosering.

De dosering van omega 3 tijdens de zwangerschap

Is het goed om vis te eten tijdens de zwangerschap? Dat is iets wat veel zwangeren zich afvragen. Het antwoord hierop is: ja.

Het advies voor zwangere vrouwen is om niet 1, maar zelfs 2 twee keer per week vis te eten. De vetzuren in vis helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's*. 

Minimaal 1 van de 2 keer per week is het advies om vette vis te eten zoals bijvoorbeeld zalm of wilde forel. Maar met  alle “regels”  die er zijn rondom het eten van vis tijdens de zwangerschap is het niet zo makkelijk om dit te halen. Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de smaak of geur van vis je heel erg kan tegenstaan tijdens de zwangerschap. Het advies luidt daarom, als je niet voldoende of geen vis eet, je dagelijks een supplement neemt met een hoeveelheid van 250 tot 450 mg DHA.

Eet je helemaal geen vis, dan raden we je aan 2 capsules van de algenolie omega 3 per dag in te nemen. Lukt het je om wel 1 keer per week vis te eten? Dan volstaat 1 capsule per dag.

Kijk ook eens of onze andere zwangerschapsvitamines kunnen bijdragen aan je gezondheid tijdens de zwangerschap. 

* Bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, namelijk: 250 mg DHA en EPA.

Wanneer moet ik beginnen met het slikken van omega 3 al ik zwanger wil worden?

Je wilt in een goede conditie de zwangerschap ingaan. Het is dus verstandig om een goede hoeveelheid omega 3 in je lichaam alvast aan te vullen, wanneer je zwanger wilt worden.

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte, groeien de hersenen van je kindje in verhouding veel. Omega 3 wordt onttrokken aan het lichaam van de moeder voor het ongeboren kindje. Dit kan leiden tot een tekort bij de moeder, met mogelijk lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Zorg dus dat je ook voldoende omega 3 binnenkrijgt tijdens je zwangerschap.

Tijdens de borstvoeding krijgt de baby omega 3-DHA via moedermelk. Het is dus een verstandig om vooral door te gaan met het gebruiken van voldoende omega 3 tijdens de borstvoedingsperiode.

Het gebruik van de omega 3-capsules

Omega 3-capsules kun je in principe op ieder moment van de dag innemen. Tijdens het ontbijt of avondeten bijvoorbeeld, dat maakt niet zoveel uit. Neem ze voor de beste opname wel tijdens de maaltijd in.

Mag ik de omega 3 capsules openmaken?

Heb je moeite met het doorslikken van pillen dan kun je onze capsules ook openknippen en innemen door de inhoud met water, smoothie of wat yoghurt te mengen.

Kan ik te veel omega 3 innemen?

Omega 3 is een veilig supplement om te nemen. Je neemt hier niet snel te veel van in en er zijn weinig bijwerkingen. Wel kan een overdosis invloed hebben op je bloedstolling. Bloedstolling is belangrijk wanneer je een wondje hebt bijvoorbeeld. Dus, zoals bij ieder supplement houd je aan de dagelijks aanbevolen dosering.  


Heb je vragen over onze omega 3-capsules? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!

Ook interessant om te lezen