Omega 3 algenolie: wat zijn de voordelen en waar is het goed voor?

Tijd om te lezen 4 min

Omega 3, dat is toch dat vetzuur uit visolie? Wist je dat je omega 3-olie ook kunt gebruiken als je vegetarisch eet of wanneer je vegan bent? Omega 3 vetzuren zijn namelijk ook beschikbaar, uit algenolie. Lees hier alles over de voordelen van Omega 3-algenolie.

Wat is het verschil tussen vegan omega 3 en visolie?

Vegan omega 3 is afkomstig van algenolie. Net als visolie bevat dit veel omega 3. Maar visolie is zoals het woord al zegt afkomstig van vis. 

Omega 3-olie heeft verschillende gunstige effecten op je gezondheid. Maar lang niet iedereen eet vis wat één van de belangrijkste bronnen van dit gezonde onverzadigde vet. Daarom willen veel mensen graag een omega 3-supplement gebruiken ter aanvulling op de gezonde voeding. Heel fijn dat dit nu dus ook plantaardig kan.

Vissen halen omega 3 ook uit algen. Dus waarom zouden wij het ook niet meteen bij de bron halen? Het is volledig plantaardig en ook nog een stuk duurzamer.

Algenolie is een plantaardig alternatief voor visolie en wordt gewonnen uit algen. Het voordeel van algenolie is dat het een directe bron is van DHA, omdat algen zelf DHA produceren. Dit maakt het een goede optie voor veganisten en vegetariërs die geen vis of dierlijke producten consumeren. 

Voordelen van algenolie voor de mens:

Rijk aan omega-3-vetzuren: Algenolie is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren.

Geschikt voor veganisten en vegetariërs: Algenolie is een plantaardige bron van omega-3-vetzuren en daarom een geweldig alternatief voor visolie. Veganisten en vegetariërs kunnen profiteren van algenolie als een duurzame en diervriendelijke optie.

Geen verontreinigingen: In tegenstelling tot visolie is algenolie vrij van verontreinigingen zoals zware metalen, PCB's en dioxines, die vaak in vis kunnen voorkomen. Dit maakt algenolie een veiligere keuze.

Voordelen van algenolie voor dieren:

Behoud van vispopulaties: Doordat algenolie direct wordt geproduceerd vanuit algen, is er geen behoefte aan het vangen van vis als bron van omega-3-vetzuren. Dit draagt bij aan het behoud van de vispopulaties en helpt overbevissing te voorkomen.

Voorkomt bioaccumulatie van gifstoffen: Vissen kunnen gifstoffen in hun lichaam opbouwen door verontreinigingen in het water, terwijl algen minder gevoelig zijn voor deze accumulatie. Door algenolie te gebruiken, wordt de blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen verminderd.

Voordelen van algenolie voor het milieu:

Duurzame bron: Algenolie kan op grote schaal worden geproduceerd in gecontroleerde omgevingen, zoals fotobioreactoren. Het vereist geen overmatig gebruik van land, zoetwater of pesticiden, wat het tot een duurzame bron van omega-3-vetzuren maakt.

Vermindert druk op de oceanen: De visserij-industrie oefent enorme druk uit op de oceanen en vispopulaties. Door algenolie te gebruiken in plaats van visolie, wordt de vraag naar vis als bron van omega-3-vetzuren verminderd, waardoor de druk op de oceanen wordt verminderd.

Verlaagt de CO2-uitstoot: Algen hebben het vermogen om grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer op te nemen tijdens het fotosyntheseproces. Het kweken van algen voor olieproductie kan daarom helpen bij het verminderen van de netto CO2-uitstoot, waardoor het een milieuvriendelijkere optie is in vergelijking met traditionele visolieproductie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van omega 3?

DHA - Omega 3 heeft een aantal gunstige effecten op de gezondheid. Dat geldt voor iedereen, maar ook voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind. Enkele gezondheidsvoordelen van DHA Omega 3, zijn:

DHA is goed voor de hersenen*;

DHA is goed voor het gezichtsvermogen*;

Als een zwangere vrouw DHA inneemt, is dat goed voor de ontwikkeling van de hersenfunctie van de ongeboren baby en van baby’s die borstvoeding krijgen**;

Als een zwangere vrouw DHA inneemt, draagt dat bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de ongeboren baby en bij baby's die borstvoeding krijgen**;

DHA draagt bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed***.

* Gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

** Vanaf een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de dagelijks aanbevolen inname voor Omega 3-vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA en EPA).

*** Bij een dagelijkse inname van 2 g DHA

Kortom, heb je een zwangerschapswens of ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het goed om ervoor te zorgen dat je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt met je voeding. Een supplement kan hierop een mooie aanvulling vormen.

Waarom omega 3 nemen?

Voldoende vis eten, dat doet lang niet iedereen. Daar hoef je niet eens veganistisch of vegetarisch voor te eten. Er zijn ook veel mensen die vis niet graag lusten of die er simpelweg te weinig van eten. En via voeding is vis wél één van de belangrijkste bronnen van omega 3-vetzuren.

Wanneer omega 3 innemen?

De Gezondheidsraad geeft het advies dat alle volwassenen per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen moeten krijgen om zo aan voldoende EPA en DHA (Omega 3-vetzuren) te komen. Denk je dat je te weinig vis binnenkrijgt? Of hanteer je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon? Dan kan een omega 3-supplement een goed idee zijn om je gezonde eten mee aan te vullen.

Tekort aan omega 3 herkennen

Heb je het gevoel dat je minder goed kunt concentreren, of is je zicht minder scherp? Wordt je huid wat meer onzuiver of heb je misschien last van een verstoorde nachtrust? Het zijn allemaal ongemakken die kunnen samenhangen met een te lage inname van omega 3-vetzuren via voeding. Ook een wat minder goede gemoedstoestand is zo’n symptoom. Let wel: deze symptomen kunnen ook met andere klachten te maken hebben.

Waar zit omega 3 in?

Er zijn verschillende typen omega 3-vetzuren. ALA komt voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, raapzaadolie en sojaolie bijvoorbeeld. DHA en EPA komen vooral voor in vis en schaaldieren. En dan voornamelijk in de vette vissoorten, zoals zalm, makreel, haring, sardines en forel.

Je lichaam kan ook zelf EPA en DHA aanmaken uit ALA, maar dat gebeurt maar in hele kleine hoeveelheden. 

Omega 3 supplementen

Ovabalance Omega 3 algenolie is een volledig plantaardige bron van DHA Omega 3-vetzuren. Deze Omega 3-algenolie is 100% natuurlijk en 100% vegan, dus ook geschikt wanneer je geen vis eet, vegetariër of veganist bent. Het supplement bevat 0% chemicaliën en ook geen giftige stoffen. Het levert je, in tegenstelling tot visoliesupplementen, géén vervelende vissmaak op. Lees hier alles over Ovabalance Omega 3 algenolie >>

Ook interessant om te lezen