Choline suppletie tijdens de zwangerschap

Tijd om te lezen 2 min

 

Choline speelt een rol bij verschillende lichaamsprocessen. Ook tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent ligt je behoefte aan verschillende voedingsstoffen wat hoger dan normaal. Dat geldt ook voor choline. Wat is choline en welke functie heeft het voor je lichaam? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je er voldoende van binnenkrijgt tijdens je zwangerschap?

Wat is choline?

Choline is een voedingsstof die je lichaam ook zelf kan aanmaken. Maar omdat niet iedereen voldoende choline aanmaakt, is het ook een essentiële voedingsstof om via je voeding binnen te krijgen. Je hebt het namelijk nodig voor verschillende lichaamsfuncties. Het speelt onder andere een rol bij de functie van je lever en het behoud van de structuur van onze celmembranen.

Choline is in water oplosbaar. En het is een voedingsstof die qua structuur vergelijkbaar is met de B-vitaminen. Niet voor niets wordt choline daarom ook wel vitamine B4 genoemd. Hoewel het belangrijk is om voldoende binnen te krijgen, moet je ook weer niet te veel choline innemen. Een overschot is namelijk ook niet gezond.

De voordelen van choline

Choline speelt en cruciale rol bij meerdere lichaamsfuncties, waaronder:

Choline heeft een rol in productie en afbraak van homocysteïne. Homocysteïne is een aminozuur: een bouwsteen van eiwitten. Wanneer er teveel homocysteïne in je lijf aanwezig is, kan dat voor problemen zorgen. Je hebt (onder meer) choline nodig voor het behoud van een normaal homocysteïne-metabolisme.

Choline draagt bij aan het behoud van de structuur van celmembranen. De celmembranen vormen het buitenste laagje van onze cellen. Ons hele lichaam bestaat uit cellen. Een celmembraan houdt de inhoud van je cellen bij elkaar. Choline is onderdeel van het celmembraan.

Choline is mede nodig voor een normaal lipidenmetabolisme. Het speelt een rol bij het vervoeren van vetten door je lichaam.

Choline heeft ook een positieve invloed op de lever. Choline draagt namelijk bij tot de instandhouding van de normale leverfunctie

Waarom choline ook belangrijk is tijdens de zwangerschap 

Choline is voor jou als zwangere vrouw net zo belangrijk als voor ieder ander. Maar de behoefte aan deze voedingsstof ligt tijdens de zwangerschap iets hoger dan normaal, omdat het ook wordt gebruikt door het kindje. De adequate inname van choline is door De Gezondheidsraad vastgesteld op 400 milligram per dag voor zowel mannen als vrouwen. Voor zwangere vrouwen is de adequate inname 480 milligram per dag.
De adequate inname is een schatting van de dagelijkse dosering, waarvan wordt gedacht dat het voldoende is voor je lichaam. Deze wordt afgegeven wanneer er te weinig gegevens bekend zijn om een goede aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te kunnen geven.

Ook na de zwangerschap blijft choline van belang. Choline zit namelijk in hoge dosering in de borstvoeding, omdat het een belangrijke voedingsstof blijft voor je kindje.

In welke voeding zit choline? 

Choline kun je opnemen uit je voeding. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan choline, zijn:

Eieren (vooral dooiers);

Lever (van verschillende dieren, zoals kippen, runderen, varkens);

Vlees (vooral rundvlees, kip en varkensvlees);

Vis (zoals zalm, heilbot en tonijn);

Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas);

Peulvruchten (zoals linzen en kikkererwten);

Noten en zaden (zoals amandelen en zonnebloempitten);

Groene groenten (zoals broccoli, spruitjes en spinazie).

De hoeveelheid choline in voedingsmiddelen varieert, afhankelijk van de bereidingswijze en de bron van het voedsel.

Wat kun je doen om choline aan te vullen?

Behalve gezond en gevarieerd eten, kun je ter aanvulling daarop een supplement nemen om je choline-inname te verhogen. Een supplement dat choline bevat is bijvoorbeeld de OvaBalance Ultimate Multi Mama. Dit supplement is een multivitamine die alle stoffen bevat die je nodig hebt als zwangere vrouw, in de juiste doseringen. Het supplement is ook geschikt tijdens de borstvoedingsperiode. In dit supplement zit 110 mg choline per dosering.

 

Ook interessant om te lezen