In welke voeding zit zink

In welke voeding zit zink?

Tijd om te lezen 3 min

Het draagt onder andere bij aan een normale stofwisseling, het helpt bij de instandhouding van sterke botten en het is goed voor de kwaliteit van sperma. We hebben het natuurlijk over zink. Maar wat is zink? En waar zit het mineraal zink in?’ Tijd voor wat meer informatie over dit gezonde spoorelement.

Wat is zink?

Zink is een spoorelement: een mineraal waar je lichaam een klein beetje van nodig heeft. Het mineraal helpt je lichaam draaiende te houden op verschillende vlakken. Zo speelt het een rol in de opbouw van lichaamseiwit en draagt het bij aan de goede werking van het afweersysteem. Het houdt het de geest helder, je haren sterk en het is goed voor je huid en nagels.

Zink en vruchtbaarheid

Zink ondersteunt ook de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man. Het draagt bij aan de instandhouding van normale testosterongehalten en het is goed voor de spermakwaliteit.

Kortom: voldoende zink binnenkrijgen via je voeding is belangrijk. 

In welke voeding zit zink?

Je vindt zink in verschillende voedingsmiddelen, maar voornamelijk in kaas, vlees, noten en pitten, graanproducten, en in schaal- en schelpdieren zoals oesters.

Welke groente bevat zink?

Er zijn meerdere groenten die zink bevatten, maar vooral spinazie, champignons en asperges staan bekend om hun grote hoeveelheden zink.

Welke noten en zaden zijn rijk aan zink?

Vooral de zaden hennepzaad, lijnzaad, pijnboompitten en pompoenpitten bevatten veel zink. Van de noten zijn de cashewnoot en pecannoot koplopers als het gaat om het gehalte zink dat erin zit.

Hoeveel zink heb ik per dag nodig?

Voor een man van 18 jaar en ouder geldt volgens het Voedingscentrum een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink. Voor een vrouw van 18 jaar en ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram.

Voor zwangere vrouwen ligt de behoefte hoger: namelijk op 9,1 milligram, want de baby gebruikt natuurlijk ook zink. En wanneer je borstvoeding geeft, vraagt je lichaam zelfs 11 milligram zink per dag.

‘Krijg ik voldoende zink binnen?’

Het advies is om dagelijks zinkrijke voeding te eten. Alleen dit is lastiger dan je misschien denkt. Mensen krijgen de laatste jaren steeds minder voedingsstoffen binnen [1]. Dit kan komen door een verandert voedingspatroon, maar bijvoorbeeld ook door de kwaliteit van de bodem waar gewassen op groeien. In Nederlandse landbouwgrond is een afname te zien van onder andere zink. Het lijkt logisch dat een kwalitatief minder goede bodem ook gewassen oplevert met minder voedingsstoffen erin. Maar of we dit mogen aannemen is niet met zekerheid te zeggen[1]. De wetenschap is er dus nog niet helemaal over uit wat de precieze oorzaak is van het feit dat we minder voedingsstoffen binnenkrijgen.

Daarnaast hebben vegetariërs en veganisten een grotere kans op een minder toereikende inname van zink. Eet je geen dierlijke producten, dan mis je namelijk al een grote groep zinkrijke voedingsmiddelen. Plantaardig zink wordt daarnaast ook nog eens minder goed opgenomen door het lichaam dan zink afkomstig van dierlijke bronnen.

Zink in een supplement

Zinksupplementen kunnen jouw gezonde voeding aanvullen met een extra dosis zin. OvaBalance biedt een zink supplement aan met best opneembare vorm van Zink.

Zink-Methionine is de enige vorm van zink die zich niet bindt aan taninne, fytaat, of oxalaat. Andere vormen kunnen zich wel binden aan deze stoffen, waardoor zink moeilijker via je darmen kan worden opgenomen in je bloed.  

Veilig zinksupplement

Wanneer je mineralen binnenkrijgt gaan deze met elkaar de competitie aan om opname in het lichaam. Dat wil zeggen dat de opname van bepaalde mineralen wat kan worden onderdrukt, wanneer je van één bepaald mineraal een grote dosis binnenkrijgt. Wanneer je een hoge dosis zink inneemt, is er kans op een koper tekort. Daarom is er aan het zink Supplement van Ovabalance koper toegevoegd, waardoor je de niveaus van beiden mineralen op peil houdt. 

Het supplement van Ovabalance heeft een veilige dosering. Houd je natuurlijk wel aan de dagelijkse aanbevolen dosering.
 

[1] Hospers-Brands, A.J.T.M., J.J.M. Staps, et al. Trends in bodem- en gewaskwaliteit: Literatuurstudie. Rapport 2017-018 LbP. Louis Bolk Instituut, Driebergen.

Ook interessant om te lezen