Welke vitamine moet je slikken als je zwanger bent?

Een zwangerschap is een magisch avontuur. Toch moeten je niet onderschatten wat er van je lichaam gevraagd wordt. Je lichaam is hard aan het werk en daar moet dus goed voor gezorgd worden. Tijd om jezelf eens goed te verwennen!

Met de beentjes omhoog

Ondanks dat een zwangerschap pittig kan zijn, zijn er gelukkig genoeg steuntjes in de rug die je zwangerschapskwaaltjes kunnen verzachten. Het beste is om te luisteren naar je lichaam. Behoefte aan een middagdutje. Doen! Af en toe wat meer uit handen geven en je partner om hulp vragen? Zeker doen! Je extra laten verwennen? Geen twijfel over mogelijk! Kortom, onderschat niet wat je lichaam en je geest allemaal aan het doen zijn. Er groeit immers een nieuw leven in je!

Enne ... Die voetmassages mag je dus ook ongegeneerd de hele zwangerschap opeisen bij je partner ;).

Fit, fitter fitst: een gezond dieet

Oké, ons hoor je niet als je een keer zondigt en die chocoladereep niet kan weerstaan. Toch doet een gezond dieet wonderen tijdens je zwangerschap. Door een zwangerschap heeft je lichaam namelijk een verhoogde behoefte aan vitamines. Veel groente en fruit, een handje ongezouten noten, minimaal 1 keer in de week vette vis, volkoren producten en eenmaal per week peulvruchten; allemaal voorbeelden van goede voedingsbronnen.

Vind je het lastig om je dagelijkse vitamines binnen te krijgen? Of heb je een veganistische levensstijl waardoor je bijvoorbeeld geen vette vis kan of wil eten? Dan zijn aanvullende vegan supplementen een fijne toevoeging aan een gebalanceerd dieet.


De beste vitamines tijdens je zwangerschap

Tegenwoordig zijn er veel vitamines op de markt waar je uit kan kiezen. Ben je het spoor bijster? Geen paniek. OvaBalance biedt diverse zwangerschapsvitaminen bestaande uit vegan vitamines speciaal voor tijdens de zwangerschap. Om het overzichtelijk te maken zetten we alle belangrijke vitamines even op een rijtje:

Foliumzuur in de beste vorm

Het ‘lastige’ aan foliumzuur is dat je lichaam het maar beperkt aanmaakt en je dus afhankelijk bent van voeding en supplementen om genoeg folaat binnen te krijgen. Een lage hoeveelheid folaat in het lichaam van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale-buisdefecten bij de baby. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Gaat er iets fout bij de aanleg en ontwikkeling tijdens de zwangerschap van de neurale buis? Dan kunnen er afwijkingen ontstaan aan het ruggenmerg of de hersenen. Bijvoorbeeld een open ruggetje, een hazenlip, een open gehemelte of een open schedel. Dit is de reden dat foliumzuur actief wordt aangeraden door verloskundigen. Meer weten over foliumzuur en wat de beste vorm is lees het in het artikel “foliumzuur zwangerschap: Waarom en wanneer starten met foliumzuur slikken".

Vitamine D3 voor de botten van de baby

Wanneer je zwanger bent heeft je lichaam meer vitamine D nodig om te kort te voorkomen. De zonnevitamine speelt een rol bij het botmetabolisme. Daarom is het ook van belang bij de ontwikkeling van het skelet van de baby. 

Ovabalance gebruikt een plantaardige variant van vitamine D3 waardoor de supplementen ook voor veganisten geschikt zijn. Je baby verdient tenslotte ook een mooie (en duurzame) toekomst!

Omega 3 in de vorm van algenolie

Algenolie omega 3 ondersteunt de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van de ogen van je kindje; niet geheel onbelangrijk! De Omega-3 van Ovabalance is is gemaakt van algenolie. Algen zijn dé voedingsbron waar vissen hun omega-3 vandaan halen. Het is daarmee een vegan bron van omega 3-vetzuren.

Minimaal 1 keer per week is het advies om vette vis te eten zoals bijvoorbeeld zalm of wilde forel. Maar met alle “regels”  die er zijn rondom het eten van vis tijdens de zwangerschap is het niet zo makkelijk om dit te halen.  Een voedingssupplement is dan de oplossing.

Een multivitamine van goede kwaliteit

Ultimate MultiMama is een hoogwaardige multivitamine speciaal samengesteld voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden of borstvoeding geven. Een multivitamine tijdens de zwangerschap bevat de belangrijkste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden.

Naast foliumzuur bevat de Ultimate MultiMama onder andere vitamine B2, B3, B5, B6, B12, vitamine C en ijzer welke kunnen helpen bij vermoeidheid.

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine, vitamine C, ijzer, jodium, koper en mangaan zijn bovendien ondersteunend voor je energieniveau.

Het supplement bevat ook een ruime dosering ijzer. Gedurende de zwangerschap hebben vrouwen meer ijzer nodig ter ondersteuning van de aanmaak van cellen en weefsels.

Vaak wordt er gewaarschuwd voor de gevaren van te veel vitamine A tijdens de zwangerschap. Dat zou schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje. Terwijl vitamine A in de juiste dosering juist ook belangrijk is.


MultiMama bevat 3 milligram vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Bètacaroteen moet in het lichaam nog worden omgezet naar vitamine A. Het voordeel hiervan is dat je lichaam nooit te veel bètacaroteen zal omzetten. Hierdoor ontstaat er dus geen te hoog vitamine A-niveau. Een echte alleskunner dus en een must have voor tijdens je zwangerschap!

Magnesium

Magnesium zit in veel verschillende voedingsmiddelen zoals chocolade, bananen, avocado, noten, spinazie, artisjok, tonijn en zelfs water. Maar vaak is dat niet voldoende en zeker niet tijdens de zwangerschap. Voor de groei van de baby heeft een zwangere vrouw zo'n 20 tot 40% extra magnesium nodig.

Een te kort aan magnesium supplement kan klachten geven als kuitkramp, rusteloze benen of vermoeidheid.

Voordeelbundels: de beste supplementen om jouw zwangerschap te ondersteunen

Speciaal om vrouwen tijdens de zwangerschap optimaal te ondersteunen heeft Ovabalance voordeelpakketten samengesteld. Supplementen samen in een pakket die elkaars werking ondersteunen, veilig samen ingenomen mogen worden en zo weet je zeker dat je kiest voor de juiste dosering.

Boeken