Welke vitaminen slikken als je zwanger bent?

Welke vitaminen slikken als je zwanger bent?

Tijd om te lezen 3 min

Een zwangerschap is een magisch avontuur, maar het vraagt veel van je. Je lichaam is hard aan het werk en daar moet dus goed voor gezorgd worden. Gezond eten en een gezonde leefstijl horen daarbij.

Een gezond dieet tijdens je zwangerschap

Oké, ons hoor je niet als je een keer zondigt en die chocoladereep niet kan weerstaan. Toch doet een gezond dieet wonderen tijdens je zwangerschap. Door een zwangerschap heeft je lichaam namelijk een verhoogde behoefte aan vitamines. Veel groente en fruit, een handje ongezouten noten, minimaal 1 keer in de week vette vis, volkoren producten en eenmaal per week peulvruchten; allemaal voorbeelden van goede voedingsbronnen.

Vind je het lastig om je dagelijkse vitamines binnen te krijgen? Of heb je een veganistische levensstijl waardoor je bijvoorbeeld geen vette vis kan of wil eten? Dan zijn aanvullende vegan supplementen een fijne toevoeging aan een gebalanceerd dieet.

De beste vitamines tijdens je zwangerschap

Tegenwoordig zijn er veel vitamines op de markt waar je uit kan kiezen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen paniek. OvaBalance biedt diverse zwangerschapsvitaminen bestaande uit vegan vitamines speciaal voor tijdens de zwangerschap. Om het overzichtelijk te maken zetten we alle belangrijke vitamines even op een rijtje:

Foliumzuur in de beste vorm

Het ‘lastige’ aan foliumzuur is dat je lichaam het maar beperkt aanmaakt en je dus afhankelijk bent van voeding en supplementen om genoeg folaat (de actieve vorm van foliumzuur) binnen te krijgen. Een goede folaatstatus bij de moeder draagt bij tot de groei van het ongeboren kind en de placenta tijdens de zwangerschap. Dit is de reden dat foliumzuur actief wordt aangeraden door verloskundigen.

Meer weten over foliumzuur en wat de beste vorm is lees het in het artikel “Foliumzuur zwangerschap: Waarom en wanneer starten met foliumzuur slikken?".

Vitamine D3 voor de botten van de baby

De zonnevitamine, vitamine D, speelt een rol bij het in stand houden van gezonde botten. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. En bij kinderen speelt de vitamine een rol bij de botaanmaak. Je maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht en neemt het in beperkte mate op uit je voeding. Je kunt vitamine D heel goed aanvullen door middel van een Vitamine D3 supplement. D3 is de vorm van vitamine D die lichaamseigen is.

Ovabalance gebruikt een plantaardige variant van vitamine D3 waardoor de supplementen ook voor veganisten geschikt zijn. Je baby verdient tenslotte ook een mooie (en duurzame) toekomst!

Omega 3 in de vorm van algenolie

Algenolie met omega 3 ondersteunt de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van de ogen van je kindje*; niet geheel onbelangrijk! De Omega 3 van Ovabalance is is gemaakt van algenolie. Algen zijn dé voedingsbron waar vissen hun omega 3 vandaan halen. Het is daarmee een vegan bron van omega 3-vetzuren.

Minimaal 1 keer per week vette vis eten zoals zalm of wilde forel, is het advies. Maar met alle “regels”  die er zijn rondom het eten van vis tijdens de zwangerschap is het niet zo makkelijk om dit te halen.  Een voedingssupplement ter aanvulling op je voeding is dan de oplossing.

*Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, d.w.z.: 250 mg DHA en EPA.

Een multivitamine van goede kwaliteit

Ultimate MultiMama is een hoogwaardige multivitamine speciaal samengesteld voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden of borstvoeding geven. Een multivitamine tijdens de zwangerschap bevat de belangrijkste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden, gecombineerd in één supplement.

Naast foliumzuur bevat de Ultimate MultiMama onder andere vitamine B2, B3, B5, B6, B12, vitamine C en ijzer welke kunnen helpen bij vermoeidheid.

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine, vitamine C, ijzer, jodium, koper en mangaan zijn bovendien ondersteunend voor je energieniveau.

Het supplement bevat ook een ruime dosering ijzer. Gedurende de zwangerschap hebben vrouwen ijzer nodig ter ondersteuning van de aanmaak van cellen en weefsels.

Vaak wordt er gewaarschuwd voor de gevaren van te veel vitamine A tijdens de zwangerschap. Dat zou schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje. Terwijl vitamine A in de juiste dosering juist ook belangrijk is.


MultiMama bevat 3 milligram vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Bètacaroteen moet in het lichaam nog worden omgezet naar vitamine A. Het voordeel hiervan is dat je lichaam nooit te veel bètacaroteen zal omzetten. Hierdoor ontstaat er dus niet het gevreesde hoge vitamine A-niveau. 

Magnesium

Magnesium zit in veel verschillende voedingsmiddelen zoals chocolade, bananen, avocado, noten, spinazie, artisjok, tonijn en zelfs in water. Maar vaak is dat niet voldoende en zeker niet tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw heeft een verhoogde behoefte aan magnesium. Ter aanvulling op de gezonde voeding kan een magnesium supplement uitkomst bieden.

Voordeelbundels: de beste supplementen om jouw zwangerschap te ondersteunen

Speciaal om vrouwen tijdens de zwangerschap optimaal te ondersteunen heeft Ovabalance voordeelpakketten samengesteld. Supplementen samen in een pakket die elkaars werking ondersteunen en veilig samen ingenomen mogen worden. Zo weet je zeker dat je kiest voor de juiste voedingsstoffen en dosering.

Ook interessant om te lezen