Cranberry voordelen voor vrouwen

Cranberry’s zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze worden niet voor niets al eeuwenlang gegeten en tegenwoordig gebruiken vrouwen Cranberry's in combinatie met Berendruif voor de urinewegen. Deze laatstgenoemde is namelijk goed voor de blaas- en nierfunctie en de urinewegen*. In deze blog duiken we dieper in de wereld van Cranberry's en ontdekken we waarom ze een waardevol onderdeel kunnen zijn van een gezond dieet.

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Wat zijn cranberry's?

Cranberry’s, of Grote veenbessen, zijn kleine, felrode vruchten die bekend staan om hun unieke, zure smaak en talloze gezonde voedingsstoffen. Al eeuwenlang gebruiken de oude Amerikaanse indianen (de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten) cranberry’s. Niet alleen omdat ze zo gezond zijn en de indianen ze zagen als medicinale bessen, maar ook voor de rode kleurstof die ze ervan konden maken.

De cranberryplant

Cranberry’s komen oorspronkelijk dus uit Noord-Amerika. Ze groeien tegenwoordig ook in Nederland, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden, en je kunt ze zelfs als potplant kopen, om thuis in de tuin te zetten. De plant behoort tot de heidefamilie en houdt van water en zon. Vroeger noemden we de Cranberryplant ook wel Lepeltjeheide.

Cranberry’s eten

Cranberry’s kun je vers eten, maar ze worden vaak verwerkt tot sappen, sauzen en gedroogde snacks. Vaak wordt er in verwerkte voeding, zoals sappen, sauzen en compotten wel veel suiker toegevoegd aan de cranberry, om de zure smaak wat te maskeren. Maar het is juist het zuur wat de cranberry zo bijzonder maakt. En suiker maakt het geheel natuurlijk wat minder gezond.

Naast hun bijzondere smaak bevatten cranberry's ook een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ook dat is een reden om te genieten van deze bijzondere besjes.

Cranberry’s in supplementen

Cranberry’s worden ook gebruikt in supplementen. Zo kun je namelijk gemakkelijker en sneller grotere hoeveelheden van de gezonde stoffen uit Cranberry binnenkrijgen, dan wanneer je dezelfde hoeveelheid zou moeten eten of drinken. Maar let wel: supplementen kunnen een aanvulling zijn op je gezonde dieet, ze zijn daar nooit een vervanging van.

Voedingsstoffen in Cranberry

Cranberry's zitten boordevol voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en vitamine E, waardoor ze een uitstekende bron zijn van antioxidanten. Een ander antioxidant in cranberry’s zijn de zogenaamde proanthocyanidinen. Daarnaast bevatten Cranberry's ook vitamine K en mangaan.

De voordelen van Cranberry voor vrouwen

In Cranberry zitten een hoop gezonde voedingsstoffen die op zichzelf heel gezond zijn. Maar echt wetenschappelijk bewijs voor een heilzame werking van deze bes is er onvoldoende. Toch wordt Cranberry veel gebruikt in combinatie met andere voedingsstoffen die een gunstige werking hebben voor je blaas. Uva Ursi bijvoorbeeld, oftewel berendruif, is goed voor je blaas en urinewegen*. Berendruif bevat ook veel antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf*.

Daarnaast wordt Cranberry vaak gecombineerd met het gebruik van vitamine C. Vitamine C draagt bij aan de gezondheid van je immuunsysteem. Daardoor ondersteunt het je weerstand.

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Cranberry supplement OvaBalance

OvaBalance D-Mannose Complex bevat naast D-mannose, Cranberry, Berendruif en vitamine C. Je lichaam kan niet resistent worden tegen het D-Mannose Complex en het zit vol natuurlijke voedingsstoffen. Wil je het gebruiken als onderhoudsdosering, dan neem je dagelijks 1 tot 2 tabletten van dit D-mannose Cranberry supplement. Als je blaas een extra steuntje kan gebruiken, mag je de dosering tijdelijk verhogen naar 4 tabletten per dag.

Het OvaBalance D-Mannose Complex bevat gestandaardiseerde hoeveelheden van de ingrediënten en het supplement is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Let op: ben je zwanger, overleg dan altijd met je huisarts wat je het beste kunt doen. Het wordt ontraden om cranberry te gebruiken tijdens de zwangerschap, omdat er te weinig gegevens over de veiligheid hiervan bekend zijn. Hetzelfde geldt voor vrouwen die borstvoeding geven.

Lees meer over het OvaBalance D-Mannose supplement >>

Cranberry supplement: op welk moment innemen?

Neem Cranberry supplementen het liefst zo’n twee uur na de avondmaaltijd in. Zo komen de stoffen uit het supplement gedurende de nacht in de blaas, zodat ze lang de tijd hebben om hun werk te doen.

Recept: Cranberry Smoothie

Zoals gezegd kun je cranberry sap puur drinken, maar niet iedereen is hier even gek op. De smaak ervan. Het is namelijk nogal zuur. Daar moet je van houden. Ben je op zoek naar een recept waarbij je Cranberry's gebruikt? Probeer dan eens een eenvoudige en smoothie recept om de gezonde voordelen van cranberry's te ervaren:

Ingrediënten:

  • 1 kopje verse of bevroren cranberry's;
  • 1 banaan;
  • 1 kopje melk (of plantaardige melk zoals amandel- of kokosmelk);
  • Handvol spinazie;
  • Optioneel: Honing of agavesiroop naar smaak.

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en mix tot een gladde consistentie. En voeg wat meer melk toe als de smoothie te dik is of voeg meer Cranberry's toe als je een sterkere cranberrysmaak wilt. De honing of agavesiroop zorgt voor een zoetere smaak, net als de (rijpe) banaan.

Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen zoals yoghurt, havermout of chiazaden voor extra gezonde toevoegingen aan je smoothie. Experimenteer met verschillende combinaties om jouw perfecte cranberry smoothie te vinden.

Cranberry’s heerlijk en gezond

Cranberry’s zijn dus niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend gezond. Met hun hoge gehalte aan antioxidanten en vitamines zijn ze een goede toevoeging voor je gezonde voedingspatroon. Of je ze nu vers eet, drinkt als sap of als supplement neemt: je kunt profiteren van de vele gezonde voedingsstoffen die deze kleine rode bes te bieden heeft.

Wat kun je doen voor het gezond houden van de blaas?

Enkele tips voor een gezonde blaas en urinewegen:

  • Drink voldoende water: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dit helpt om je blaas goed gespoeld te houden. Je kunt het drinken van water afwisselen met thee bijvoorbeeld of een kopje koffie. Tip: begin meteen in de ochtend met twee glazen water, dan heb je de eerste 400 milliliter alvast ruimschoots binnen. Dat is een lekker begin.
  • Ga naar het toilet als je aandrang voelt: Probeer niet te lang te wachten met plassen als je aandrang voelt. Uitstellen is niet gezond voor je blaas.
  • Oefen een goede plashouding: Zorg voor een ontspannen houding, zet je voeten op de grond en zit rechtop op het toilet. Houd je knieën een klein stukje uit elkaar. Dit kan helpen om de blaas goed te legen en problemen te voorkomen. Kantel je bekken een beetje na het plassen en kijk of er dan nog meer komt. Soms helpt dat om net het laatste beetje urine kwijt te raken uit je blaas.
  • Vermijd persen tijdens het plassen: Krachtig uitplassen is goed, maar probeer niet te veel druk uit te oefenen op je blaas tijdens het plassen. Het is vooral belangrijk dat je helemaal uitplast. Neem dus de tijd om je blaas goed leeg te plassen.
  • Train je bekkenbodemspieren: Sterke bekkenbodemspieren helpen je bij het behouden van een gezonde blaasfunctie.
  • Voorkom (zoveel als mogelijk) dat darmbacteriën in de blaas terechtkomen. Veeg daarom altijd van achter naar voor af en ga altijd even plassen na de seks.

Lees hier meer over het gezond houden van de blaas >>

GezondheidstipsVitamines en mineralen