Myo inositol

De voordelen van de lichaamseigen stof Inositol

Tijd om te lezen 3 min

Inositol is een lichaamseigen stof en heeft verschillende functies. Het speelt niet alleen een rol bij het in stand houden van de gezonde bloedsuikerspiegel, maar ook bij je stemming en hormoonhuishouding. Lees hier alles over inositol en de voordelen van deze voedingsstof voor je lichaam.

Wat is Inositol? 

Inositol is een stof die lijkt op een B-vitamine. Maar het is niet hetzelfde. De meeste vitamines kan je lichaam niet zelf aanmaken. Inositol aanmaken kan je lichaam wel. We noemen inositol daarom ook wel een halfvitamine of pseudovitamine.

Inositol is een lichaamseigen stof die deel uitmaakt van onze lichaamscellen. De inhoud van onze lichaamscellen wordt bijeengehouden door een celmembraan. Inositol is een onderdeel van dit membraan. Daarnaast is inositol onder andere ook betrokken bij de regulering van je hormonen.

Inositol in je voeding

Er zijn verschillende varianten van inositol. Bijvoorbeeld myo-inositol en D-Chiro inositol (DCI).

Myo-inositol komt veel in je voeding voor. Voornamelijk in eiwitrijke producten, zoals:


  • Vis;
  • Rood vlees;
  • Zuivel;
  • Gevogelte;
  • Soja;
  • En noten.

DCI is zeldzamer in voedingsmiddelen. Het komt voor in bijvoorbeeld:


  • Kikkererwten;
  • Boekweit;
  • Peulen van johannesbroodboom;
  • En pompoenzaden.

Via je voeding krijg je maar een kleine hoeveelheid DCI binnen.

Lees hier meer over de verschillen tussen myo-inositol en D-chiro inositol>>

De voordelen van inositol op een rijtje 

Eén van de bekendste functies van inositol in je lichaam, is de ondersteunende rol die het heeft bij het behoud van de geestelijke gezondheid. Maar het heeft meerdere functies in je lichaam. Inositol is heeft ook een positieve invloed op het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel. Bovendien is inositol betrokken bij de productie van een gezonde huid, haar en nagels.

1.     Inositol speelt een rol bij hormonaalevenwicht

Tijdens de zwangerschap worden vrouwen meer resistent voor het hormoon insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. Dit kan bij sommige vrouwen leiden tot zwangerschapsdiabetes. 

Omdat inositol een regulerende werking heeft op de insulinegevoeligheid, kan dit helpen de bloedsuikerspiegel op peil te houden[1]. Daarnaast kan inositol tijdens de zwangerschap een gunstige invloed hebben op de gemoedstoestand[2]. De zwangerschap kan tenslotte best een stressvolle periode zijn.


Ook bij een onregelmatige menstruatiecyclus als gevolg van onevenwichtigheden in de hormonen, kan inositol behulpzaam zijn. Een van de mogelijke oorzaken van onregelmatige menstruatie is insulineresistentie, waarbij de lichaamscellen niet goed reageren op het hormoon insuline. [3].

2.     Geestelijke gezondheidsvoordelen van inositol

Inositol helpt bij het reguleren van bepaalde signaalstoffen (neurotransmitters) in de hersenen, zoals serotonine en dopamine[2]. Deze signaalstoffen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de stemming. Wanneer deze signaalstoffen goed functioneren is dat gunstig voor het behoud van een goede gemoedstoestand.

3.     Gezondheid van metabolisme en hart

Inositol heeft, omdat het de bloedsuikerspiegel reguleert, ook een gunstige uitwerking op de gezondheid van je hart. Een ongezonde bloedsuikerspiegel heeft namelijk ook gevolgen voor je hart en bloedvaten. Daarnaast zou inositol ook bij kunnen dragen tot het behoud van gezonde cholesterolwaarden[4]. Ook dat is gunstig voor je hart en bloedvaten.

4.     Inositol en angst

Bij het reguleren van de signaalstoffen in je hersenen heeft inositol ook invloed op serotonine. Serotonine is één van de neurotransmitters die signalen doorgeven in je brein. Het speelt een belangrijke rol bij je humeur en gedrag. Er zijn aanwijzingen dat inositol mogelijk ook helpt bij angst en paniek, via het reguleren van serotonine[2].  

Vanwege wetgeving omtrent gezondheidsclaims kunnen we niet uitgebreid over de ingrediënten in de Ovabalance supplementen vertellen. In overeenstemming met de wetgeving houden we informatie over suppletie apart van de aanprijzing van onze producten. Is er iets niet duidelijk en heb je en vraag, neem dan gerust contact met ons op.


Bronnen:

[1] Inositol Nutritional Supplementation for the Prevention of Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials - Jingshu Wei et al. Nutrients. 2022 Jul 9;14(14):2831.

[2] The Biomedical Uses of Inositols: A Nutraceutical Approach to Metabolic Dysfunction in Aging and Neurodegenerative Diseases - Antonio J. López-Gambero, et al. Biomedicines. 2020 Sep; 8(9): 295.

[3] The menstrual cycle regularization following D-chiro-inositol treatment in PCOS women: a retrospective study - Antonio La Marca, et al. Gynecol Endocrinol. 2015 Jan;31(1):52-6.

[4] The effects of inositol supplementation on lipid profiles among patients with metabolic diseases: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials - Reza Tabrizi, et al. Lipids Health Dis. 2018; 17: 123.

Ook interessant om te lezen