Menstruatieklachten bij vrouw

Ongemakken tijdens de menstruatie

Tijd om te lezen 3 min

 

 


Ongemakken tijdens de menstruatie, bijna elke vrouw heeft er in haar leven mee te maken. Een enkele vrouw fietst er met gemak doorheen: geen fysieke verschijnselen, geen mentale ongemakken, een regelmatige cyclus en normaal bloedverlies. Echter is dit voor de meeste vrouwen een utopie.

Bijzonder is ook dat er op menstruatie nog steeds een taboe heerst. Ondanks dat een groot deel van de wereldbevolking er op een bepaalde manier mee te maken heeft, wordt er amper over gepraat. Wij gaan daar verandering in brengen en gaan het eens uitgebreid hebben over het maandelijkse bloedverlies en de klachten tijdens de menstruatie.

Wat is de menstruatie nu eigenlijk? Welke klachten komen kijken tijdens de menstruatie en zijn er supplementen die helpen bij de menstruatie? Tijd voor een lesje ‘het leed dat menstruatie heet’.

Wat is de menstruatie?

We doen het elke maand: bloeden, menstrueren, ongesteld zijn en ga zo maar door. Toch is er tijdens de biologieles weinig aandacht voor geweest. Gek, want de menstruatie is toch wel essentieel als het gaat om vruchtbaarheid en dus nieuw leven.

Meestal begint de menstruatie tussen het 10e en het 15e levensjaar. De menstruatie eindigt na een periode die we de overgang noemen. Deze periode loopt gemiddeld af rond het 51e levensjaar. Je bent dus een hele tijd van je leven ongesteld, namelijk zo’n 7,4 jaar van je leven. Een vrouw heeft zo’n 500 keer in haar leven een eisprong. Meestal is deze niet bevrucht waardoor het lichaam twee weken later de eicel afstoot samen met het baarmoedervlies. Dit is het ‘bloed’ wat jij maandelijks in de wc-pot ziet liggen. Kortom, je menstruatie is begonnen. Gemiddeld duurt dit maximaal zeven dagen en kan het klachten met zich meebrengen.

Menstruatieongemakken

Wist jij dat maar liefst 84% last heeft van menstruatieongemakken? Milde verschijnselen zoals lichte kramp tijdens de menstruatie is normaal. Je baarmoeder trekt samen tijdens de menstruatie en dit kan wat pijn veroorzaken. Maar dan hebben we het niet over pijn waardoor je moet stoppen waar je mee bezig bent of pijnstillers voor nodig hebt.

Echter kan het ook zijn dat je ongemakken heel heftig zijn waardoor je simpelweg niet kan functioneren. Ga altijd even naar de dokter in dit geval.
Veel van ons hebben geleerd dat menstruatiepijnen normaal zijn, maar dit is het niet.

Er kunnen onderliggende oorzaken zijn. Denk aan een vleesboom, een nasleep van een eileider ontsteking of een aangeboren afwijking in de baarmoeder. Verder kan er sprake zijn van fibromen, poliepen, een bekkenontsteking, endometriose, verminderde functie van de schildklier, bloedstollingsaandoeningen, stress en/of last van het spiraaltje.

Menstruatieongemakken waar je last van kunt hebben zijn:

 

heftige krampen

pijnlijke borsten

hoofdpijn

rugpijn

diarree

opgeblazen gevoel

vermoeidheid

misselijkheid/overgeven

mentale klachten zoals stemmingwisselingen of negatieve gevoelens

Belangrijk om te weten: je hoeft niet met deze verschijnselen rond te lopen. Naast het advies van de dokter is het ook altijd goed om te kijken wat je zelf kunt doen aan jouw menstruatieongemakken. 

Menstruatie boekentip

Wil je meer weten over je cyclus dan is het boek "de cyclus strategie" wellicht iets voor jou.



Een boek dat je naast leert wat positiever naar je menstruatie te kijken (het is tenslotte een teken van vruchtbaarheid) je ook leert hoe je het beste met je cyclus kunt mee bewegen. Heldere uitleg over je cyclus en welke hormonen een rol spelen. Door meer kennis leer je bewuster naar de signalen van je lichaam te luisteren en kun je zelfs je werkzaamheden aanpassen op je cyclus.

Uitblijvende menstruatie

Wanneer we aan menstruatieklachten denken we vaak aan een hevige menstruatie en de daarbij komende klachten, maar een uitblijvende menstruatie kan even vervelend zijn.

Je menstruatie is het teken van vruchtbaarheid. Wanneer deze uitblijft, is dat iets waar je je best zorgen om kan maken. Er zijn natuurlijk situaties waar het heel normaal is dat je menstruatie uitblijft. Denk aan een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Ook wanneer je in je eerste jaar zit van je menstruatie kan het zijn dat je menstruatie nog op gang moet komen en dat deze nog niet regelmatig is. Hetzelfde geldt voor de overgang.

Wanneer de bovenstaande situaties niet voor jou gelden, kan je kijken naar andere oorzaken.

Ben je veel afgevallen of heb je last van stress of een depressie? Dan kan het zijn dat je hormonen ontregeld zijn en dat dit je menstruatie beïnvloed. 

Ook PCOS kan een oorzaak zijn van een uitblijvende of onregelmatige menstruatie. Wanneer een vrouw last heeft van PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen niet in balans. Normaal gesproken groeien er eicellen in follikels op de eierstokken. Deze follikels barsten open (dit is je eisprong) waardoor je vruchtbaar bent. Bij vrouwen met PCOS barst de follikel niet open maar groeit door. Uiteindelijk worden dit cysten. Deze verstoring in het proces kan dus (tijdelijke) onvruchtbaarheid, een verstoorde menstruatie en hormonale disbalans veroorzaken. Verstandig is om bij twijfel altijd contact op te nemen met je (huis)arts.

In overeenstemming met de wetgeving houden we informatie over suppletie apart van de aanprijzing van onze producten. Is er iets niet duidelijk en heb je en vraag, neem dan gerust contact met ons op.

Ook interessant om te lezen