Wat te doen bij overgangsverschijnselen

Wat te doen bij overgangsverschijnselen

Tijd om te lezen 3 min

De overgang: de één wandelt er rustig doorheen en de ander incasseert de ene opvlieger na de andere. Val jij in de laatste groep en ervaar jij ongemakken van de overgang? Dan snappen we dat je deze periode van je leven niet als een pretje ervaart. 

Overgangsverschijnselen kunnen een behoorlijke impact hebben op je leven. Gelukkig hoef je deze ongemakken niet helemaal machteloos te ondergaan. Er zijn genoeg manieren om dit te verminderen. Tijd om je hormonen een handje te helpen.

Taboes? Die doorbreken we dubbel en dwars!

Net als je menstruatie is de overgang een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam. Je lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe fase in je leven, namelijk de fase waarin je cyclus stopt. Je hebt geen eissprong meer en je menstruatie blijft weg.

Toch rust er, net zoals bij menstruatie, een taboe op de overgang. We praten er niet over: het is ongemakkelijk en ook de ouder wordende vrouw lijkt de maatschappij nog een ingewikkeld fenomeen te vinden.

Waar taboes zijn, zijn gelukkig ook doorbrekers. Presentatrice Caroline Tensen is zo’n doorbreker. Openhartig vertelt ze over haar overgang in de documentaire ‘Het verboden woord’

Naast dat ze zich erg ongelukkig voelde, veranderde ook haar fysiek heel erg door de gierende hormonen. Ze herkende zichzelf amper terug en voelde zich totaal moedeloos. Toch hield ze de klachten die zij tijdens de overgang ervaarde voor zichzelf.

Het moeilijkste vond ze dat ze zichzelf niet meer herkende en ook niet meer 'gewoon' haar schouders eronder kon zetten. "Ik had de kracht niet meer om dingen aan te pakken en mezelf toe te spreken. Dat is heel raar voor iemand die normaal gesproken maar doorgaat en zelfs met gebroken ledematen nog op het werk verschijnt. Ik was zo kwetsbaar dat ik niet meer wist hoe ik de dag door moest komen. Niks was ook meer leuk, terwijl ik alle ingrediënten in het leven heb om gelukkig te zijn. Als je er middenin zit, denk je dat je nooit meer de oude wordt. Dat is heel angstaanjagend.’, vertelt de presentatrice aan RTL Nieuws.

Omdat Caroline totaal niet was voorbereid op deze heftige periode en ze zich heel eenzaam heeft gevoeld, heeft ze samen met haar beste vriendin de documentaire ‘Het verboden woord’ gemaakt. In de documentaire hoor je niet alleen Caroline haar verhaal, maar ook andere vrouwen delen hun ervaring met betrekking tot de overgang. De documentaire is te zien op Videoland.

Wat is de overgang precies?

In de overgang beleef je de laatste jaren van je menstruatie. Langzaamaan wordt je menstruatie onregelmatiger en neemt de frequentie waarmee je ongesteld wordt af. Er zijn minder eisprongen en je cyclus is niet meer wat zij geweest is. Je kunt in deze fase theoretisch gezien nog steeds zwanger raken, al is de kans klein, omdat je minder vaak een eisprong hebt. 

Pas wanneer je minstens een jaar lang n iet hebt gemenstrueerd, ben je door de overgang heen en weet je zeker dat de menopauze heeft plaatsgevonden. De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw en deze vindt gemiddeld plaats op 51 jarige leeftijd [1]. Verlies je na dit jaar toch nog bloed uit de vagina? Dan is dat altijd reden voor een bezoek aan de huisarts, omdat het nu zeer waarschijnlijk niet meer om een menstruatie gaat.

Ongemakken tijdens de overgang

Tijdens de overgang lopen vrouwen regelmatig tegen bepaalde klachten aan. Zo kan je last krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen of slaapproblemen als gevolg van de verstoorde balans in de hormonen. Opvliegers kunnen zich ook manifesteren als nachtelijke zweetaanvallen.

Wees je hormonen de baas: ondersteuning bij overgangsklachten

Belangrijk is dat je niet met je overgangsverschijnslen blijft zitten. Je kunt altijd je huisarts om hulp vragen. Zij of hij gaat na waar je last van hebt en denkt met je mee op zoek naar een oplossing.

Wil je zelf positieve invloed uitoefenen op je hormoonbalans? Dan kun je ook kijken naar natuurlijke oplossingen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed beweegt, gezond eet en je lichaam voldoende rust gunt. Daarnaast kan je overgang supplementen slikken om je hormonen meer in balans te krijgen.

Deze (vegan) supplementen zijn bij Ovabalance te verkrijgen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar de Overgang voordeelbundel. Deze is speciaal samengesteld voor vrouwen met ongemakken gerelateerd aan de overgang.

Kruidenthee tijdens de overgang

Ben je een theeleut? De Menopause Comfort Tea bevat verschillende kruiden, waaronder salie, wat bijdraagt aan een comfortabel gevoel tijdens de overgang. Drink deze niet heel heet, maar laat hem wat afkoelen (hete dranken kunnen opvliegers veroorzaken).

Laat de overgang je leven niet bepalen; het is tijd om weer te genieten!

Tip: boek over de hormoonbalans

Naast de eerder genoemde kijktip hebben we ook een leestip. Het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ van Ralph Moorman en Barbara Havenith geeft je de juiste informatie om je hormonen wat beter te begrijpen. Ook interessant voor je dochter of je zus bijvoorbeeld.

Bronnen:

[1] Thuisarts.nl