Wat te doen tegen overgangsklachten

De overgang: de één wandelt er rustig doorheen en de ander incasseert de ene overgangsklacht na de ander. Val jij in de laatste groep? Dan snappen we dat je de overgang niet als een pretje ervaart.

Overgangsklachten zijn namelijk geen kattendrek en kunnen een behoorlijke impact op je leven hebben. Gelukkig hoef je deze klachten niet helemaal machteloos te ondergaan. Er zijn genoeg manieren om overgangsklachten te verminderen. Tijd om je hormonen een handje te helpen.

Taboes? Die doorbreken we dubbel en dwars!

Net als je menstruatie is de overgang een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam. Je lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe fase in je leven en dat is iets om trots op te zijn.

Toch rust er, net zoals bij menstruatie, een taboe op de overgang. We praten er niet over, het is ongemakkelijk en ook de ouder wordende vrouw lijkt de maatschappij nog een ingewikkeld fenomeen te vinden.

Gek, want eigenlijk is ouder worden best een feestje. Sta stil bij het leven dat je tot nu toe hebt geleid en kijk vooruit naar al die jaren die je nog mag invullen. De wereld ligt aan je voeten, ook met wat lachrimpels rond je mond...

Waar taboes zijn, zijn gelukkig ook doorbrekers. Presentatrice Caroline Tensen is zo’n doorbreker. Openhartig vertelt ze over haar overgang in de documentaire ‘Het verboden woord’

Naast dat ze zich erg ongelukkig voelde, veranderde ook haar fysiek heel erg door de gierende hormonen. Ze herkende zichzelf amper terug en voelde zich totaal moedeloos. Toch hield ze de klachten die zij tijdens de overgang ervaarde voor zichzelf.

Het moeilijkste vond ze dat ze zichzelf niet meer herkende en ook niet meer 'gewoon' haar schouders eronder kon zetten. "Ik had de kracht niet meer om dingen aan te pakken en mezelf toe te spreken. Dat is heel raar voor iemand die normaal gesproken maar doorgaat en zelfs met gebroken ledematen nog op het werk verschijnt. Ik was zo kwetsbaar dat ik niet meer wist hoe ik de dag door moest komen. Niks was ook meer leuk, terwijl ik alle ingrediënten in het leven heb om gelukkig te zijn. Als je er middenin zit, denk je dat je nooit meer de oude wordt. Dat is heel angstaanjagend.’, vertelt de presentatrice aan RTL Nieuws.

Omdat Caroline totaal niet was voorbereid op deze heftige periode en ze zich heel eenzaam heeft gevoeld, heeft ze samen met haar beste vriendin de documentaire ‘Het verboden woord’ gemaakt. In de documentaire hoor je niet alleen Caroline haar verhaal, maar ook andere vrouwen delen hun ervaring met betrekking tot de overgang. De documentaire is te zien op Videoland.


Wees je hormonen de baas: overgangsklachten verminderen

Belangrijk is dat je niet met je overgangsklachten blijft zitten. Je kunt altijd je huisarts om hulp vragen. Zij of hij gaat na waar je last van hebt en biedt daar een medische oplossing voor.

Wil je zelf positieve invloed uitoefenen op je hormoonbalans? Dan kun je ook kijken naar natuurlijke oplossingen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed beweegt, gezond eet en je lichaam voldoende rust gunt. Daarnaast kan je overgang supplementen slikken om je hormonen meer in balans te krijgen.

Zo helpen magnesium, DCI, omega-3, vitamine D vegan en een DIM supplement hierbij. Al deze (vegan) supplementen zijn bij Ovabalance te verkrijgen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar de Overgang voordeelbundel. Deze is speciaal samengesteld voor vrouwen met klachten gerelateerd aan de overgang.

Ben je een theeleut? De Menopause Comfort Tea bevat verschillende kruiden die de klachten tijdens de overgang wat tot rust brengen. Drink deze niet heel heet, maar laat hem wat afkoelen (hete dranken kunnen opvliegers veroorzaken).

Laat de overgang je leven niet bepalen; het is tijd om weer te genieten!

P.S. Naast de kijktip hebben we ook een leestip. Het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ van Ralph Moorman en Barbara Havenith geeft je de juiste informatie om je hormonen wat beter te begrijpen. Ook interessant voor je dochter of je zus bijvoorbeeld.

Boeken