Klachten tijdens de overgang

Tijd om te lezen 5 min

Elke vrouw moet er uiteindelijk aan geloven: de overgang. Een fase in het leven die je om sommige redenen misschien liever zou overslaan. Helaas ontkom je er niet aan en kan je maar beter voorbereid zijn of wanneer je er midden in zit, weten welke klachten erbij horen. 

Welke klachten passen bij de overgang en welke supplementen kun je gebruiken ter ondersteuning van je gezondheid, in deze fase van je leven?

De overgang

Elke vrouw zal tussen hun 40e en 60e te maken krijgen met de overgang. De overgang ontstaat doordat de voorraad eicellen in je eierstokken opraakt. De gemiddelde leeftijd van een vrouw die in de overgang komt is rond 45 jaar.

De overgang stopt na de laatste menstruatie, dit is gemiddeld op een leeftijd van 51. Dit wordt ook wel de menopauze genoemd. Tijdens de overgang zoeken de hormonen een nieuw evenwicht. De duur van de overgang verschilt per vrouw. Gemiddeld duurt de periode van onregelmatige menstruaties tot laatste menstruatie zo'n 4 jaar.

Meer over de verschillende fasen van de overgang lees je in het artikel "de fases van de overgang uitgelegd."

Overgangsklachten

Door de ontregelde hormonen gedurende de overgang kun je klachten ervaren. Dit worden overgangsklachten genoemd. Bekende overgangsklachten zijn pijnlijke borsten, heftig bloedverlies, stemmingswisselingen, slapeloosheid, botontkalking en opvliegers, nachtelijk zweten, gemakkelijk aankomen en libido verlies.

Gevoelige borsten

Gevoelige borsten hebben, is een heel vervelend kwaaltje. Wellicht herken je het gevoel wel, want ook tijdens je menstruatie kun je hier last van hebben. Pijnlijke of gespannen borsten noemen we met een duur woord mastopathie.

Door de verandering van hormonen in het bloed, wordt het klierweefsel in je borsten extra gevoelig. Dit komt door zwellingen in het klierweefsel wat weer spanning op de borst veroorzaakt. Soms raken de melkgangetjes door de zwelling verstopt. Hierdoor kunnen er cysten ontstaan. Dit zijn gladde, ronde zwellingen gevuld met vocht. De cysten kunnen erg pijnlijk worden door het vocht dat druk uitoefent op je huid.

Bloedverlies

De overgang is de periode waarin je langzamerhand ophoudt met menstrueren. Maar voor je laatste menstruatie aantreedt, kun je eerst juist een periode tegemoet gaan met heftigere bloedingen. De opbouw van je baarmoederslijmvlies raakt ontregeld door het dalende niveau van oestrogeen. Door de schommelende hormonen wordt veel slijmvlies opgebouwd, dat bij afstoting een sterke bloeding geeft. Ook kan de menstruatie onregelmatig worden of langer of korter duren dan je gewend was.

Bloedverlies (spotting) tussen menstruaties door is ook veel voorkomend gedurende de overgang. Je herkent het aan bruine afscheiding, doordat je 'oud' bloed verliest bijvoorbeeld.
Geen zorgen; dit is meestal normaal en onschuldig. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt, met als gevolg: onschuldig bloedverlies.

Het kan voorkomen dat je in de overgang na maanden zonder bloedverlies opeens weer een menstruatie krijgt. Blijft de menstruatie meer dan een jaar weg, dan kun je concluderen dat je door de overgang heen bent. Maar heb je na een jaar zonder menstruaties toch weer bloedverlies? Dan is dat een reden om naar de huisarts te gaan. 

Opvliegers

Opvliegers zijn misschien wel de bekendste klacht als het om overgangsklachten gaat. Je zit rustig in de trein of op kantoor en je krijgt het ineens heel warm. Je hebt een opvlieger. Kan het kwaad? Nee. Is het irritant en kan je ervan schrikken? Ja!

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in je bloed. Hierdoor denkt je innerlijke thermostaat dat er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Om de warmte kwijt te raken ga je zweten, gaat je hart sneller kloppen en krijg je het warm. Dit doet je lichaam om je lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen. Niet meer dus dan een ‘foutje’.

Foutje bedankt? Wat je eraan kunt doen is warme ruimtes of een warm bad vermijden. Suiker, producten van witmeel, pittig voedsel, koffie en alcohol kunnen opvliegers versterken, dus kun je ook beter achterwege laten.

Het supplement Menoformula is speciaal ontwikkeld voor de overgang en menopauze. Het helpt bij opvliegers en nachtelijk transpireren, prikkelbare gevoelens en helpt om lekker te slapen.


Stemmingswisselingen

Zo’n 10% van de vrouwen in overgang krijgt ermee te maken, stemmingswisselingen. De hormoonschommelingen kunnen de oorzaak zijn van deze moodswings. Vrouwen die nog menstrueren herkennen dit vaak wel enkele dagen voor de menstruatie dat je last kunt hebben van hoofdpijn, moeheid, eetaanvallen, prikkelbaarheid maar ook stemmingswisselingen. Ook dit komt door een daling van het hormoon oestrogeen. En laat dit hormoon tijdens de overgang nou nog verder dalen. Ook kan een schommelende bloedsuikerspiegel een rol spelen bij stemmingswisselingen.

Ondersteuning tijdens de overgang met natuurlijke voedingssupplementen

Allereerst is het van belang om gezond te leven. Dat geldt altijd natuurlijk, maar ook tijdens de overgang. Eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende. Ga op tijd naar bed en beweeg en ontspan zo nu en dan. Ter aanvulling op een gezonde leefstijl en gezonde voeding kun je supplementen gebruiken die je gezonde leefwijze ondersteunen.

Overgang supplementen zijn een waardevolle aanvulling: zij geven je lichaam de extra ondersteuning die het nodig heeft. Lees in de blog "wat te doen bij overgangsklachten" wat je allemaal kunt doen om je lichaam tijdens de overgang te ondersteunen.

Op zoek naar supplementen ter ondersteuning tijdens de overgang? Bekijk de overgangvoordeelbundel.

Menoformula 

Dit supplement bevat 4 plantaardige extracten in één capsule: Maca, Kudzu, Hop en Zilverkaars en biedt ondersteuning bij verschillende overgangsverschijnselen.

Het helpt bij nachtelijk zweten en ondersteunt bij opvliegers en prikkelbare gevoelens. Daarnaast bij het bevorderen van de slaapbereidheid en helpt om lekker te slapen.

Vitamine D en magnesium 

Hoewel ze niet direct van invloed zijn op de overgang zelf, kunnen deze supplementen je wel ondersteunen in de levensfase waarin je nu zit.

Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het draagt bij aan de geestelijke veerkracht en het helpt je bij het vrijmaken van energie uit voeding. Daarnaast helpt het bij de vermindering van vermoeidheid en de instandhouding van normale botten.

Vitamine D3 vegan

Hoe ouder je wordt, hoe minder vitamine D je lichaam zelf doorgaans aanmaakt in de huid. Daarom is het verstandig dit aan te vullen met een vitamine D supplement. Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en ondersteunt de instandhouding van normale botten. Maar vitamine D doet meer: zo draagt het bij aan het behoud van gezonde spieren en tanden en ondersteunt het ook de ontwikkeling van het afweersysteem. 

Een goede toevoeging aan een vitamine D3 supplement is zijn samenwerkingspartner: vitamine K2. Vitamine K2 draagt namelijk ook bij aan het behoud van sterke botten. Door de vitamine D3 en K2 samen in te nemen ondersteun je je botgezondheid.



Ook interessant om te lezen