Klachten tijdens de overgang

Elke vrouw moet er aan geloven: de overgang. Een fase in het leven die je in sommige gevallen liever arm dan rijk bent. Helaas ontkom je er niet aan en kan je maar beter voorbereid zijn of wanneer je er midden in zit, weten welke klachten ermee te maken hebben. 

De ene vrouw fietst er zo doorheen en bij de ander bepaald het haar dagelijks leven. Ondanks dat elke vrouw er mee te maken krijgt, lijkt er nog flink een taboe op te rusten. Veel vrouwen lijden onder de overgang, toch wordt er nauwelijks over gepraat. Dat mag wel eens veranderen.


De overgang

Elke vrouw zal tussen hun 40e en 60e te maken krijgen met de overgang. De overgang ontstaat doordat de voorraad eicellen in je eierstokken opraakt. De gemiddelde leeftijd van een vrouw die in de overgang komt is rond 45 jaar.

De overgang stopt na de laatste menstruatie dit is gemiddeld op een leeftijd van 51. Dit wordt ook wel de menopauze genoemd. Tijdens de overgang zoeken de hormonen een nieuw evenwicht. De duur van de overgang verschilt per vrouw. Gemiddeld duurt de periode van onregelmatige menstruaties tot laatste menstruatie zo'n 4 jaar.

Door die ontregelde hormonen kan je klachten ervaren. Dit worden overgangsklachten genoemd. Bekende overgangsklachten zijn pijnlijke borsten,  heftig bloedverlies, stemmingswisselingen, slapeloosheid, botontkalking en opvliegers, nachtelijk zweten, gemakkelijk aankomen en libido verlies.

Overgangsklachten

Pijnlijke borsten

Gevoelige borsten is een heel vervelend kwaaltje. Wellicht herken je het gevoel wel, want ook tijdens je menstruatie kan je hier last van hebben. Pijnlijke of gespannen borsten noemen we met een duur woord mastopathie. Door de verandering van hormonen in het bloed wordt het klierweefsel in je borsten extra gevoelig. Dit komt door zwellingen in het klierweefsel wat weer spanning op de borst veroorzaakt. Soms raken de melkgangetjes door de zwelling verstopt. Hierdoor kunnen er cysten ontstaan. Dit zijn gladde, ronde zwellingen gevuld met vocht. De cysten kunnen erg pijnlijk worden door het vocht dat druk uitoefent op de huid.

Bloedverlies

De overgang is de periode waarin je langzamerhand ophoudt met menstrueren. Maar voor je laatste menstruatie aantreed kun je eerst juist een periode tegemoet gaan met heftigere bloedingen. De opbouw van je baarmoederslijmvlies raakt ontregeld door het dalende niveau oestrogeen. Door de schommelende hormonen wordt veel slijmvlies opgebouwd, dat bij afstoting een sterke bloeding geeft. Ook kan de menstruatie onregelmatig komen of langer of korter duren dan je gewend was.

Bloedverlies (spotting) zonder dat je menstrueert / tussen menstruaties door is ook veel voorkomend gedurende de overgang. Je herkent het aan bruine afscheiding, doordat je 'oud' bloed verliest bijvoorbeeld.
Geen zorgen; dit is meestal normaal en onschuldig. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt met als gevolg onschuldig bloedverlies. Het kan zelfs voorkomen dat je de overgang een jaar later opeens weer een menstruatie krijgt. Vertrouw je het niet helemaal? Laat dan altijd even een uitstrijkje maken bij de gynaecoloog.

Opvliegers

Opvliegers zijn misschien wel de bekendste klacht als het om overgangsklachten gaat. Je zit rustig in de trein of op kantoor en je krijgt het ineens heel warm. Je hebt een opvlieger te pakken. Kan het kwaad? Nee. Is het irritant en kan je ervan schrikken? Ja! Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in je bloed. Hierdoor denkt je innerlijke thermostaat dat er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Om de warmte kwijt te raken ga je zweten, gaat je hart sneller kloppen en krijg je het warm. Dit doet je lichaam om je lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen. Niet meer dus dan een ‘foutje’. Foutje bedankt? Wat je eraan kunt doen is warme ruimtes of een warm bad vermijden. Suiker, producten van wit meel, pittig voedsel, koffie en alcohol kunnen opvliegers versterken dus kun je ook beter vermijden.

Stemmingswisselingen

Zo’n 10% van de vrouwen in overgang krijgt ermee te maken, stemmingswisselingen. De hormoonschommelingen kunnen de oorzaak zijn van deze moodswings. Vrouwen die nog menstrueren herkennen dit vaak wel enkele dagen voor de menstruatie dat je last kunt hebben van hoofdpijn, moeheid, eetaanvallen, prikkelbaarheid maar ook stemmingswisselingen. Ook dit komt door een daling van het hormoon oestrogeen. En laat dit hormoon tijdens de overgang nou nog verder dalen. Ook kan een schommelende bloedsuikerspiegel een rol spelen bij stemmingswisselingen.

Klachten tijdens de overgang verminderen met natuurlijke voedingssupplementen

Je veranderende hormoonspiegels tijdens de overgang heeft zoals je kunt lezen heel wat gevolgen. Je lichaam probeert dit op te vangen. Dit kost energie en je kunt je uit balans voelen. Om vitaminetekorten te voorkomen, haalt je lichaam vitamines uit voeding. Daarom is het ook zo belangrijk om gezond en evenwichtig te eten. Overgang supplementen zijn een waardevolle aanvulling: zij geven je lichaam de extra ondersteuning die het nodig heeft. Lees in de blog "wat te doen tegen overgangsklachten" wat je allemaal kunt doen om klachten tijdens de overgang te verminderen. 

Magnesium supplement

Magnesium is een belangrijk mineraal gedurende de overgang. Het speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling en een rol bij de vorming van sterke botten en de hormoonaanmaak.

Vitamine D3 vegan

In de overgang maakt je lichaam minder vitamine D aan. Wat voor klachten kan zorgen en daarom verstandig is om aan te vullen. Vitamine D reguleert de hoeveelheden calcium en fosfaat in ons bloed en zorgt voor mineralisatie en groei van onze botten. Zo zorgt het voor behoud van gezonde botten en tanden, maar ondersteunt het ook de ontwikkeling van het afweersysteem.

DIM

DIM heeft een regulerende invloed op het oestrogeenmetabolisme (vrouwelijke hormonen die lager worden in de overgang)

Op zoek naar hulpmiddelen om je klachten wat te onderdrukken? Bekijk de overgangvoordeelbundel.

Boeken