Hoofdpijn tijdens de overgang

Hoofdpijn tijdens de overgang

Tijd om te lezen 2 min

Bonkende hoofdpijn houdt je opnieuw een dag aan huis gekluisterd. Misschien verdraag je zelfs geen daglicht en ben je misselijk. Veel vrouwen hebben last van hormonale hoofdpijn. Die kan bijvoorbeeld optreden rondom de menstruatie, maar ook als je in de overgang bent. Heb jij last van hoofdpijn tijdens de overgang? Lees verder.

Wat is hormonale hoofdpijn?

Schommelingen in je hormonen kunnen zorgen voor hoofdpijn. Als je hoofdpijn hierdoor wordt veroorzaakt noemen we dat ook wel hormonale hoofdpijn. Niet alleen rondom de menstruatie komt hormonale hoofdpijn veel voor. Ook tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van hoofdpijn. Niet gek, want de overgang is bij uitstek een periode waarin je hormonen schommelen. Ze zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. Hormonale hoofdpijn komt bijvoorbeeld ook voor na een bevalling of als je borstvoeding geeft.

Hoe werkt de overgang precies?

Als je in de overgang bent raken je eicellen op. Deze rijpen dus niet meer maandelijks. De menstruatie wordt onregelmatiger. Soms zie je dat de menstruatie in het begin van de overgang wat sneller op elkaar komt, om er vervolgens juist meer tijd tussen te laten voordat het helemaal ophoudt. Als je een jaar lang niet meer ongesteld bent geworden, weet je dat je de menopauze bereikt. De menopauze is het moment dat je voor het laatst ongesteld was.

Meer weten over de overgang? Lees: De fasen van de overgang uitgelegd >>

Hoofdpijn en de overgang

Hoofdpijn is één van de ongemakken die veel voorkomen tijdens de overgang. Naast hoofdpijn heb je bijvoorbeeld vaak ook last van stemmingswisselingen en opvliegers. Ook nachtelijk zweten komt veel voor. Als gevolg daarvan hebben veel vrouwen ook last van slapeloosheid of slechte nachten. Ook een slaaptekort helpt niet als het gaat om hoofdpijn.

Postmenopauze en hoofdpijn?

Er is ook goed nieuws: als de overgang weer voorbij is en je hormonen zich weer stabiliseren, dan neemt vaak de hoofdpijn ook weer af. Natuurlijk kun je nog weleens hoofdpijn hebben, net als ieder ander. Maar de hormonale hoofdpijn wordt minder.

Wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine?

Zowel migraine als andere vormen van hoofdpijn komen voor tijdens de overgang. Hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, heb je meestal pijn aan beide kanten van je hoofd en voelt knellend. Migraine voel je aan één kant van je hoofd. Migraine is een bonzende pijn en bij deze vorm van hoofdpijn ben je vaak ook overgevoelig voor licht en geluid en kun je misselijk zijn. Veel mensen met migraine blijven tijdens een aanval in bed.

Ook typisch voor een migraineaanval is het zien van een ‘aura’: je ziet dan schitteringen, golfjes, flitsen of vlekken in je gezichtsveld. Dit aura kan gepaard gaan met tintelingen of een doof gevoel in je gezicht of je hand. Dit zit, net als de hoofdpijn, aan één kant van je lichaam en duurt een paar minuten tot een uur. De hoofdpijn komt dan opzetten na het aura.

Wat kun je doen tegen hoofdpijn tijdens de overgang?

Enkele tips om hoofdpijnklachten tijdens de overgang te verminderen:

Neem voldoende rust en ontspan wanneer je kan. Stress heeft een negatieve invloed op hoofdpijn. Voel je hoofdpijn of een migraineaanval opkomen? Neem dan meteen je rust. Pak een kop thee, ga even liggen of wat jou dan ook maar de ontspanning geeft die je nodig hebt.

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag. Werk je achter een bureau? Kom er regelmatig achter vandaan. Door je spieren in beweging te houden voorkom je spierstijfheid. Stijve spieren, in bijvoorbeeld je schouders of je nek, geven ook vaak aanleiding tot hoofdpijn.

Heb je veel migraineaanvallen of aanhoudende hoofdpijn? Overleg dan met je huisarts. Een hoofdpijndagboek bijhouden kan jou en je huisarts inzichten geven in de oorzaak van je hoofdpijn.


Ook interessant om te lezen