Wat zijn basissupplementen? En is dit wel nodig?

Tijd om te lezen 4 min

In de wereld van gezondheid en welzijn wordt veel gesproken over het belang van een gebalanceerd dieet en een actieve levensstijl.


Wat helemaal waar is, maar als ik je zou vertellen dat zelfs als je denkt dat je de juiste voedingskeuzes maakt, sommige essentiële voedingsstoffen nog steeds tekort kunnen schieten? Dat is waar basissuppletie om de hoek komt kijken. 

"60% van de Nederlanders gebruikt weleens supplementen om hun gezondheid te ondersteunen."

Wat is basissuppletie?

Basissuppletie verwijst naar de dagelijkse aanvulling van essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid. Dit omvat vitaminen, mineralen, antioxidanten, en andere bioactieve stoffen die vaak niet in voldoende hoeveelheden worden verkregen via onze normale voeding. Deze aanvullingen zijn bedoeld om eventuele tekortkomingen te corrigeren en ervoor te zorgen dat ons lichaam goed kan functioneren.


Waarom hebben we basissupplementen nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom basissuppletie belangrijk is, zelfs als je gezond eet: 
 

  • Voedingstekorten: Zelfs met een uitgebalanceerd dieet kan het moeilijk zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

    Het kan zijn dat je te weinig fruit, groente en vis eet per week, maar zelfs als je dit wel doet, is het lastiger om voldoende binnen te krijgen. 

    Er zitten namelijk minder voedingsstoffen in dan vroeger. Hoe dit kan? Het is eigenlijk heel eenvoudig: wat niet in de grond zit, zit ook niet in de groenten en het fruit op je bord. Sinds de intensievere landbouwmethoden is onze landbouwgrond sterk verarmd. Zeker als het gaat om de niet-biologische landbouw. 

    Basissupplementen kunnen helpen om eventuele tekorten aan te vullen.
     
  • Levensstijl en stress: Een drukke levensstijl en chronische stress kunnen de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verhogen. Supplementen kunnen deze extra behoefte aanvullen.

    Onze voorouders waren vrijwel altijd buiten. Wij brengen onze dagen veel meer binnen door. We zijn dus veel minder in de frisse buitenlucht en worden minder blootgesteld aan zonlicht.  
     
  • Hormonale disbalans: Een disbalans van hormonen en een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen gaan vaak hand in hand met elkaar. En een tekort aan voedingsstoffen kan ook de oorzaak zijn van een hormonale disbalans. 

Supplementen vervangen geen gezonde voeding

Dit kan beter maar duidelijk zijn. Supplementen vervangen nooit een gezond voedingspatroon. Het is dus niet zo dat je niet meer gezond hoeft te eten wanneer je supplementen slikt. 

Maar voedingssupplementen bieden wel ondersteuning. Basissupplementen zijn in onze ogen dan ook voor iedereen een waardevolle aanvulling.

Juist doordat het lastiger geworden is om al je voedingsstoffen binnen te krijgen. En we kunnen ook minder makkelijk vitamines aanmaken (minder buiten) en meer vitamines en mineralen verbruiken (meer stress, meer ‘gifstoffen’). Hoe meer stress je ervaart, hoe meer magnesium je bijvoorbeeld verbruikt. 

Belangrijke basissupplementen

Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde behoeften als het gaat om basissuppletie, 
maar dit zijn 4 supplementen die voor vrijwel iedereen nuttig zijn:

Multivitamine

Een multivitamine is een voedingssupplement met een groot aantal verschillende voedingsstoffen.

Een goede multivitamine bevat goed opneembare vormen van vitamines en mineralen. En laat het hier nou nog wel eens mis gaan.  Er zijn namelijk ontzettend veel multivitamines op de mark met slecht opneembare stoffen en/ of  laag gedoseerde capsules. 

MultiMama is een multivitamine speciaal ontwikkeld voor vrouwen met een kinderwens, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. 



Omega-3

Als geen  vette vis eet (uit principe of er niet van houdt) of het niet regelmatig twee keer per week consumeert, is er een kans dat je een tekort aan omega-3-vetzuren hebt. 

Omega-3 is van groot belang voor de gezondheid van je hersenen, hart en bloedvaten. 

Bovendien spelen omega-3-vetzuren een rol bij het reguleren van ontstekingsprocessen in het lichaam. Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan produceren.
 

Dit geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen, omdat omega-3 van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van de baby. Tot wel 50% van de vetzuren die de baby nodig heeft, wordt uit de moeder gehaald tijdens de ontwikkeling.



Vitamine D

Vitamine D is heel erg belangrijk ter ondersteuning van het immuunsysteem en  is cruciaal voor de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor sterke botten. 

Vitamine D wordt deels geproduceerd in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Maar als je in een klimaat woont waar de zon niet het hele jaar door schijnt, of als je om andere redenen beperkte blootstelling aan zonlicht hebt (bijvoorbeeld als je veel binnenshuis werkt), kun je een tekort aan vitamine D ontwikkelen.
 

Magnesium

Magnesium is het belangrijkste mineraal omdat er heel veel functies zijn waarbij  het een belangrijke rol speelt. Zo is magnesium onder andere bij de vorming van botten en spieren, energieproductie, het draagt bij tot een normale psychologische functie en speelt een rol bij de bloedsuikerregulatie. 

Door onze manier van leven (o.a meer stress) verbruiken we  veel magnesium op een dag en het is lastiger om  via voeding voldoende binnen te krijgen. Vandaar dat magnesium in de top 4 basissupplementen thuis hoort. 

 

Kies kwaliteit

Bij het overwegen van basissuppletie is kwaliteit essentieel. Kies supplementen die zijn getest op zuiverheid en gebruik maken van de best opneembare stoffen. En kies voor supplementen zonder onnodige hulp en vulstoffen.


Kortom, basissuppletie kan een waardevolle aanvulling zijn op je gezonde levensstijl. Het kan helpen om tekorten aan essentiële voedingsstoffen aan te vullen en je algehele welzijn te verbeteren. Geen enkel supplement kan een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl vervangen, maar het kan zeker een positieve impact hebben op je gezondheid

De verstrekte informatie vervangt niet de informatie die door een huisarts wordt gegeven en kan niet worden gezien als medisch persoonlijk advies.


Ook interessant om te lezen