Wat zijn de symptomen van vitamine D tekort?

Tijd om te lezen 3 min

Een vitamine D tekort komt relatief vaak voor. En een tekort aan vitamine D kan leiden tot vervelende klachten. Maar wat zijn precies de symptomen van een vitamine D tekort? Waardoor ontstaat een vitamine D tekort en hoe herken je het op tijd? Allemaal vragen waar we antwoord op geven in dit artikel. 
---

Wat is vitamine D en waarom is het belangrijk?

Vitamine D, ook wel de "zonnevitamine" genoemd, wordt in het lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het speelt een cruciale rol bij de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor gezonde botten en tanden. Bovendien is vitamine D betrokken bij het immuunsysteem, de spierfunctie en het bevorderen van een gezonde celdeling.


De oorzaken van een vitamine D tekort

Een vitamine D-tekort kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is een gebrek aan blootstelling aan zonlicht. Dit kan gebeuren als gevolg van beperkte tijd buitenshuis, het gebruik van zonnebrandcrème of het leven in gebieden met weinig zonlicht. 

Andere risicofactoren zijn een donkere huidskleur, oudere leeftijd, obesitas en bepaalde medische aandoeningen die de opname van vitamine D beïnvloeden.


Meer over de risicogroepen die minder vitamine D aanmaken lezen? Dat en welke dosering passend is, lees je in het artikel 'Hoeveel vitamine D per dag?'.
 


De meest voorkomende symptomen van een vitamine D tekort


Spierzwakte: Een van de vroege symptomen van een vitamine D-tekort is spierzwakte. Je kunt merken dat je moeite hebt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals traplopen of het tillen van voorwerpen.

Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust.

Pijnlijke botten en gewrichten: Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en gewrichten. Een tekort kan leiden tot pijnlijke botten, gewrichtsstijfheid en een verhoogd risico op osteoporose.

Verminderde weerstand: Vitamine D speelt ook een rol in het immuunsysteem. Een tekort kan de weerstand verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties, verkoudheid en griep.

Overgevoelig en bloedend tandvlees: Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor gevoelig en bloedend tandvlees en vergroot ook de kans op gaatjes. 

Depressie en stemmingsstoornissen: Verschillende studies hebben een verband aangetoond tussen een vitamine D-tekort en depressie. Lage niveaus van vitamine D kunnen van invloed zijn op de stemming en het welzijn.

Haaruitval: Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat een tekort aan vitamine D kan bijdragen aan haaruitval.


Het belang van het aanpakken van een vitamine D-tekort


Het is van belang om een vitamine D-tekort serieus te nemen en actie te ondernemen. Want een langdurig tekort kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig kan een vitamine D-tekort meestal worden behandeld door middel van meer blootstelling aan zonlicht, supplementen en aanpassingen in voeding. 


Wat te doen bij een vitamine D tekort of ter preventie ervan? 


Het voorkomen van een vitamine D-tekort begint met voldoende blootstelling aan zonlicht. Probeer dagelijks minimaal 15 tot 30 minuten buiten te zijn, bij voorkeur in de ochtend- of namiddaguren. 

Extra vitamine D in de vorm van een supplement is sowieso aan te raden wanneer je: 


  • een getinte huid hebt
  • wanneer je niet elke dag tussen 11 en 15 uur buiten bent - mensen met een kantoor baan, nachtwerkers of studenten. 
  • Wanneer je zwanger bent
  • vrouwen met een lichte huid vanaf 50 jaar
  • mannen met een lichte huid vanaf 70 jaar
  • kinderen tot en met 3 jaar


Een te kort is niet te compenseren door middel van voeding. Meer buiten zijn in het zonlicht en suppletie zijn dan de oplossing. 
 

Vitamine D in de wintermaanden 

In de winter is de zon minder fel en spenderen mensen over het algemeen minder tijd buiten. In gebieden verder van de evenaar wordt de zonnestand tijdens de wintermaanden lager, wat betekent dat de zonnestralen een grotere afstand moeten afleggen door de atmosfeer. Hierdoor neemt de hoeveelheid UVB-straling die de huid bereikt af, wat nodig is voor de aanmaak van vitamine D. Om deze redenen kan het nuttig zijn om vitamine D-supplementen in te nemen tijdens de wintermaanden om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende vitamine D krijgt. 


Welke vitamine D kan ik het beste kiezen? 

De effectiefste vorm van vitamine D die optimaal door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol. Deze vorm van vitamine D is natuurlijk en identiek aan de vitamine D die ons lichaam aanmaakt onder invloed van zonlicht.

De vitamine D3 van Ovabalance is helemaal vegan en wordt dan ook vitamine D3V genoemd. Vitamine D3V wordt geproduceerd uit algen.
Doordat de vegan vitamine D3 gewonnen worden uit algen in plaats van schapenwol is de kans op resterende pesticiden niet aanwezig. 
Meer over verschillende soorten vitamine D lees je in het artikel "verschil vitamine D en Vitamine D3".

Heb je het vermoeden dat je echt een te kort hebt aan vitamine D, raadpleeg dan een zorgverlener zodat je bloedwaardes gecontroleerd kunnen worden. 



De verstrekte informatie vervangt niet de informatie die door een (behandelend) arts wordt gegeven en kan niet worden gezien als medisch persoonlijk advies.