Foliumzuur zwangerschap - waarom en wanneer starten met foliumzuur slikken?

Tijd om te lezen 4 min

Het is één van de eerste vragen die je krijgt van je verloskundige wanneer je zwanger bent: “Gebruik je al foliumzuur?”  

Foliumzuur slikken is een algemeen advies dat gegeven wordt door huisartsen en verloskundigen aan vrouwen die zwanger willen worden of al zijn. Maar waarom is foliumzuur tijdens de zwangerschap eigenlijk zo belangrijk?

Wat is Foliumzuur?

Foliumzuur is een B-vitamine, vitamine B11 om precies te zijn. In Amerika, Frankrijk en Duitsland is foliumzuur ook wel bekend onder de naam vitamine B9.

Foliumzuur vind je in voeding in de vorm van folaat. Het komt van nature voor in groene groente zoals spinazie, spruitjes en broccoli maar ook in eieren, vlees en volkoren producten.

Zwangerschap foliumzuur

Je lichaam kan maar een beperkte voorraad foliumzuur aanleggen en daarom ben je afhankelijk van je voeding. Wanneer je zwanger bent heeft je lichaam een grotere dosis foliumzuur nodig. Daarom luidt het advies: gebruik foliumzuur voor en tijdens zwangerschap!

De effecten van foliumzuur tijdens de zwangerschap

Een foliumzuur supplement zorgt ervoor dat de folaatstatus in je lichaam op peil blijft. Een lage folaatstatus bij een zwangere vrouw is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende baby. 

Een foliumzuursupplement kun je ook gebruiken in de vorm van folaat. Folaat houdt vanzelfsprekend ook je folaatstatus op peil. En het draagt bij tot de groei van je ongeboren kindje tijdens je zwangerschap. Dit is de reden dat foliumzuur (of folaat) actief wordt aangeraden door verloskundigen.

Maar niet alleen tijdens de zwangerschap is foliumzuur een belangrijk nutriënt. Foliumzuur kent veel meer voordelen. Zo is het goed voor het geheugen, de leerprestatie, concentratie en draagt het bij aan het goed functioneren van je gezonde afweersysteem.

Foliumzuur voor zwangerschap of folaat, en wat is het verschil?

Foliumzuur

Foliumzuur is de synthetische vorm van B11. Gebruik je foliumzuur, dan moet dat in het lichaam nog in folaat worden omgezet, voordat je het kunt gebruiken. Dat is dus een stuk minder efficiënt. 

In bijna alle (goedkope) supplementen vind je veelal deze synthetische vorm van foliumzuur. Simpelweg omdat dit een veel goedkopere grondstof is maar dus ook minder efficiënt voor je lichaam.

Folaat

Folaat is de actieve of te wel de biologische beschikbare vorm van foliumzuur.  En daarom ook de best bruikbare vorm voor je lichaam.

Wat is de beste vorm van foliumzuur?

Eigenlijk verklapte we het al een beetje hierboven. Folaat is de meest bruikbare vorm voor je lichaam. Het is de essentiële voedingsstof zoals het in ons lichaam voorkomt. 

Dus let op! Op de verpakkingen waar enkel foliumzuur staat, wordt gebruikt gemaakt van de synthetische vorm en dit is geen actief folaat. De direct voor het lichaam beschikbare actieve vorm van foliumzuur, folaat wordt op een etiket vermeld als: folaat, folate, 5-methyl-tetrahydrofolate, L-methylfolaat, 5-MTHF of Metfolin.

Combineer folaat (foliumzuur) met B12 en B6

Foliumzuur, Vitamine B12 en B6 weken nauw met elkaar samen. Combineer deze vitamines in 1 capsule voor de meest optimale werking en ook om ervoor te zorgen dat een tekort aan 1 van deze vitamines niet gemaskeerd wordt.

Let ook bij zowel B12 als B6 op de vorm die je gaat slikken. Adenosyl- en methylcobalamine zijn natuurlijke varianten van B12. Van B6 is Pyridoxaal-5-fosfaat een natuurlijke variant en pyridoxine is een synthetische variant.

Multivitamine met folaat, B12 en B6

In onze webshop vind je de beste vorm van foliumzuur in de multivitamine Ultimate Multi Mama. Gecombineerd met B12 en B6 en nog 26 vitamines en mineralen. Een hoogwaardige multivitamine speciaal samengesteld voor de vrouw met kinderwens of zij die zwanger is.

Hoe lang van te voren starten met foliumzuur voor zwangerschap?

Het advies is om 4 weken voor je zwanger raakt foliumzuur (de natuurlijk vorm, folaat) te slikken. Dit is omdat je lichaam tijd nodig heeft om het goed op te kunnen nemen. Daarom is het advies op te starten met het slikken van foliumzuur wanneer je stopt met anticonceptie.

Nu is het niet zo vanzelfsprekend dat je een zwangerschap kunt plannen en kan het zomaar zo zijn dat een zwangerschap langer op zich laat wachten. Het advies is om dan gedurende die periode foliumzuur te blijven slikken. En het kan geen kwaad om de juiste vorm van foliumzuur voor een langere periode te gebruiken.

Ben je zwanger? Blijf het foliumzuur supplement dan gedurende de eerste drie maanden van je zwangerschap gebruiken.

Hoeveel foliumzuur per dag?

De verloskundige beveelt een minimale dosering van 400 mcg foliumzuur per dag aan.  De MultiMama is een zwangerschap multivitamine die speciaal is samengesteld voor vrouwen met een kinderwens en tijdens de zwangerschap. Met 400mcg folaat. Een los foliumzuur supplement is dan niet meer nodig.

Het voordeel van dit multivitamine supplement? Het bevat ook nog allerlei andere vitamines en mineralen die je goed kunt gebruiken ter ondersteuning van je gezondheid tijdens je zwangerschap.

Wat als je geen foliumzuur hebt geslikt?

Kom je erachter dat je zwanger bent en heb je geen foliumzuur geslikt? Dan is het advies om hier zo snel mogelijk mee te starten. Kies voor een goed opneembare vorm van foliumzuur zoals een hoogwaardige multivitamine met de best bruikbare vorm van foliumzuur: folaat.

Zwangerschapsvitamines

Naast foliumzuur heeft je lichaam tijdens de zwangerschap ook nog extra behoefte aan andere vitamines en mineralen. Neem daarom ook zeker een kijkje bij onze zwangerschapsvitamines.

Ook interessant om te lezen