Negen maanden op - negen maanden af, toch? Na je zwangerschap begint het ontzwangeren: de fase waarin je lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans. Je zwangerschap is ten einde en de hormonen in je lichaam maken opnieuw allerlei veranderingen door. Lees verder en kom alles te weten over ontzwangeren.
Je baby is nog maar net geboren en op dit moment draait alles om je kleintje. Het is begrijpelijk dat je als kersverse moeder weinig tijd en energie hebt, om stil te staan bij je eigen lichaam. Toch is het belangrijk om na de bevalling ook goed voor jezelf te zorgen, vooral als het gaat om het herstellen van je hormonen.
Het proces van hormoonherstel na de bevalling wordt ook wel 'ontzwangeren' genoemd. In dit artikel zullen we bespreken wat ontzwangeren precies inhoudt, welke hormonen hierbij betrokken zijn en welke stappen je kunt nemen om je hormonen weer in balans te brengen.
Inhoud
Wat is ontzwangeren?
Ontzwangeren is het proces waarbij je lichaam, na de bevalling, terugkeert naar de staat waarin het zich bevond voordat je zwanger werd. Tijdens de zwangerschap en bevalling ondergaat je lichaam verschillende veranderingen, waaronder hormonale schommelingen, gewichtstoename en fysieke transformaties zoals de groei van de baarmoeder.
Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij het lichaam deze veranderingen geleidelijk aan omkeert. Je keert terug naar de toestand zoals die was voordat je zwanger raakte. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren en gaat gepaard met verschillende symptomen.
Hormonen na de bevalling
Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontzwangeren. De hoeveelheid progesteron en oestrogeen in je lichaam neemt snel af. Hormonen zetten direct processen in gang na je zwangerschap, zoals het op gang komen van de borstvoeding en het samentrekken van de baarmoeder. De veranderingen in je hormonen kunnen ook gepaard gaan met ongemakken.
Mogelijke symptomen na je zwangerschap
Na de bevalling ervaar je verschillende symptomen die horen bij het ontzwangeren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
· Naweeën
In de eerste dagen na je bevalling krijg je mogelijk te maken met naweeën. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, net zoals weeën, maar dan nádat je kindje geboren is. Deze samentrekkingen zijn soms behoorlijk pijnlijk en worden vaak beschreven als hevige menstruatiekrampen. Naweeën helpen de baarmoeder terug te keren naar zijn oorspronkelijke grootte.
· Stuwing en pijnlijke borsten
Na je bevalling zorgt het hormoon prolactine voor het op gang komen van de borstvoeding. Vooral in de kraamweek geeft dit vaak ook behoorlijk wat stuwing van de borsten. De borsten voelen dan erg vol en gespannen. Dat is soms behoorlijk pijnlijk en bemoeilijkt soms ook het drinken voor de baby, omdat aanhappen dan lastiger wordt. Kolven kan helpen om de ergste druk eraf te halen.
· Bloeden
Na de bevalling heb je last van bloedverlies. Het is vergelijkbaar met een zware menstruatie. Behalve bloed kun je ook stolsels verliezen en bovendien duurt het bloeden veel langer als een normale menstruatie. Het bloeden na je bevalling kan tot zes weken aanhouden.
· Vermoeidheid
Het krijgen van een baby is zowel fysiek en emotioneel vermoeiend. Het is belangrijk om rust te nemen en te slapen wanneer dat mogelijk is. Zoek ook steun bij familie en vrienden, zodat jij de tijd hebt om af en toe een uurtje te rusten.
· Bekkenbodem- en buikspierklachten
Hormonen zorgen ervoor dat je bekken soepeler wordt tijdens de zwangerschap, zodat een bevalling mogelijk is. En tijdens de bevalling zelf wordt het bekken behoorlijk opgerekt. Dit kan ongemakken opleveren. Zo kan het een drukkend gevoel op je vulva geven, en bij sommige vrouwen zorgt dit ook voor urineverlies.
Ook je buikspieren rekken tijdens je zwangerschap flink op, om plaats te maken voor de groeiende buik. Ze wijken zelfs een stukje uit elkaar, als gevolg van het hormoon relaxine.
Na de bevalling kunnen bekkenbodem- en buikspierklachten, onder invloed van hormonen en met de juiste oefeningen gelukkig meestal weer herstellen.
· Zweten
Sommige vrouwen krijgen te maken met overmatig zweten na de bevalling. Het is een manier van je lichaam om zich te ontdoen van het extra vocht dat je vasthoudt tijdens je zwangerschap. Bovendien speelt de daling van het hormoon oestrogeen een rol. Dit kan namelijk ook leiden tot zweten en opvliegers.
Zweet je veel? Zorg dan dat je voldoende drinkt om vocht aan te vullen. Als het zweten gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts, omdat dit kan wijzen op een infectie of andere medische complicatie.
· Verandering in stemming
Misschien voel je je anders en heb je last van huilbuien en stemmingswisselingen kort nadat je bevallen bent. Ook dat hoort er allemaal bij. Je hebt te maken met hormoonschommelingen als gevolg van de bevalling in combinatie met de stijgende hoeveelheid stresshormonen én een flinke dosis slaaptekort. Dat klinkt als een recept voor stemmingswisselingen.
· Kraamtranen
Doorgaans hebben vrouwen ergens tussen dag 3 en dag 5 na het bevallen last van ‘kraamtranen’ of de ‘babyblues’. Huilbuien kunnen je uit het niets overvallen. En soms weet je niet eens waarom je moet huilen. Het slaaptekort en de hormoonschommelingen hakken erin.
· Haaruitval
De plotselinge daling van oestrogeen na de bevalling zorgt ervoor dat veel van de haarzakjes waar je haren uit groeien in rustfase belanden. Als gevolg hiervan vallen er gedurende 2 tot 3 maanden na het bevallen veel haren uit. Dit is normaal en stabiliseert zich vanzelf weer. Ter ondersteuning kun je gebruik maken van een supplement zoals HairFormula. Dit supplement bevat 9 echte haarnutrienten die normale haargroei ondersteunen.
Hoe lang duurt ontzwangeren?
Je lichaam heeft ruim de tijd nodig om volledig te ontzwangeren en om alle hormonen weer in balans met elkaar te laten samenwerken. Ook kost het tijd om je lijf weer aan deze nieuwe situatie te laten wennen. En dan hebben we het niet alleen over alle lichamelijke veranderingen. Maar ook over de verandering die de geboorte van je kind teweeg heeft gebracht: de nieuwe gezinssituatie en de niet altijd even goede nachten.
In het algemeen wordt gezegd: 9 maanden zwanger, dat betekent ook 9 maanden ontzwangeren. Maar voor de ene vrouw duurt het proces wat korter en voor de ander juist wat langer. Je mag rustig de tijd nemen die jij nodig hebt, om je draai en je ritme te vinden in dit nieuwe hoofdstuk van je leven.
Wat kun je doen om je hormonen in balans te krijgen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hormonen in balans te brengen na je bevalling.
Gezond eten: Eet gezond en gevarieerd. Kies voor voeding die rijk is aan voedingsstoffen die bijdragen aan de hormoonbalans, zoals magnesium, vitamine D en essentiële vetzuren. Eventueel kun je je gezonde voeding aanvullen voedingssupplementen voor na de bevalling ter ondersteuning van de hormonale balans.
Stress en ontspanning: Ook stress voorkomen of verminderen is belangrijk om je hormonale balans te behouden. Nu is dat als kersverse moeder natuurlijk best een opgave. Toch is het echt belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een momentje de tijd te nemen voor yoga of meditatie om je stressniveau te verlagen. Bijvoorbeeld tijdens een slaapje van je kindje.
Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op je hormonale balans. Het reguleert stresshormonen en als gevolg van beweging komt het gelukshormoon endorfine vrij.
Meer lezen over hormonen en je hormooncyclus? De hormooncyclus uitgelegd >>