Voeding tijdens de overgang: waar heeft je lichaam behoefte aan?

Voeding tijdens de overgang: waar heeft je lichaam behoefte aan?

Tijd om te lezen 3 min

Gezonde voeding helpt je om lekker in je vel te zitten. Hoe kun je jouw lichaam tijdens de overgang helpen met de juiste voeding? Eet je bepaalde dingen extra? Of vermijd je juist sommige voedingsstoffen? In dit artikel lees je hoe je stofwisseling verandert tijdens de overgang en waar je lichaam behoefte aan heeft. Tot slot vertellen we je meer over het gebruik van voedingssupplementen tijdens deze fase van je leven.

Wat verandert er in je stofwisseling tijdens de overgang?

Je stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen omgezet worden naar energie. Hoe sneller je stofwisseling werkt is, hoe meer calorieën je verbrandt. Gedurende je leven verandert je stofwisseling voortdurend. Ook tijdens de overgang. De hormonale veranderingen die je tijdens overgang doormaakt, zorgen voor een langzamere stofwisseling. Je lichaam verbrandt calorieën trager. Dit kan betekenen dat je tijdens de overgang wat aankomt in gewicht, terwijl je niet meer of ongezonder eet.

Voeding en de overgang

Gezond blijven eten is belangrijk om op gewicht te blijven tijdens de overgang. Ook ondersteun je met goede voeding de gezondheid van je sterke botten. Dat is naarmate je ouder wordt steeds belangrijker en al helemaal wanneer je in de overgang belandt. Het hormoon oestrogeen speelt namelijk een belangrijke rol als het gaat om je botgezondheid. En laat dat nou net een hormoon zijn dat een stuk minder wordt aangemaakt vanaf het moment dat de overgang aanbreekt.

Om je botten in gezonde conditie te houden, zorg je voor voldoende zuivelproducten in je dieet. Zorg voor meerdere porties melk en yoghurt op een dag, net als twee plakjes kaas en extra vitamine D. Verder is het voor je gezondheid goed om voldoende groente en fruit te eten. Om gezonde vetten binnen te krijgen kies je ook regelmatig voor vette vis, ongebrande noten of avocado in je maaltijden.

Sporten tijdens de overgang

Behalve gezond eten is ook in beweging blijven goed voor je. Vrouwen van 50 jaar of ouder die niet sporten, hebben in rust een 10% lagere stofwisseling dan vrouwen die wél sporten1. Dit komt neer op zo’n 600 calorieën per week, die je minder verbrandt op het moment dat je niet sport1. Dat zet wel zoden aan de dijk. Sporten is dus belangrijk. Kortom: lekker in beweging blijven om je stofwisseling actief te houden en je gewicht gezond.

Overgang en voedingssupplementen

Het innemen van een vitamine D3 supplement is goed voor het behoud van gezonde botten. Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed uit je voeding wordt opgenomen. Een goede toevoeging aan een vitamine D3 supplement is zijn samenwerkingspartner: vitamine K2. Vitamine K2 draagt namelijk ook bij aan het behoud van sterke botten. Door de vitamine D3 en K2 samen in te nemen ondersteun je je botgezondheid.

Tijdens de overgang kunnen ook mineralen je extra ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, dat net als vitamine D3 en K2 een rol speelt bij het behoud van sterke botten.

Natuurlijke ondersteuning tijdens de overgang

OvaBalance heeft speciaal voor jou een supplement ontwikkeld, dat jou ondersteunt tijdens de overgang: Ovabalance Menoformula. De Menoformula bevat de plantaardige extracten zilverkaars, Kudzu, Maca en hopextract. Het hopextract kan helpen bij betere slaap* en prikkelbare gevoelens verminderen*, omdat het een rustgevende werking heeft. Zilverkaars ondersteunt je lichaam bij nachtelijk zweten*, stemmingswisselingen* en opvliegers*.

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

Drink je graag thee?

Ook met een lekkere kop warme thee ondersteun je je lichaam tijdens de overgang. Neem de Menopause Comfort Tea met 100% natuurlijke ingrediënten. De salie in de thee draagt bij aan een comfortabel gevoel tijdens de overgang* en zowel de citroenmelisse als kamille helpen je om makkelijker te ontspannen*.

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

Wat laat je liever weg, tijdens de overgang?

Waar bepaalde voedingsmiddelen goed zijn tijdens de overgang, zijn er ook producten die je beter kunt vermijden.

Pittige of hete kruiden kunnen opvliegers opleveren. Wees dus voorzichtig met het toevoegen van rode peper, gember of curry aan je gerecht;

Alcohol en cafeïne kunnen je uit je slaap houden of je slaappatroon verstoren. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van slaapproblemen en dat wil je natuurlijk niet versterken. Wees dus zuinig met alcohol en cafeïne-houdende dranken als koffie, energydrinks en cola;

Te veel suiker of zout is nooit goed voor het lichaam, maar zeker ook nu tijdens de overgang doe je er goed aan hier rekening mee te houden.


Bronnen:

  1. Kennisbank Service Apotheek

Ook interessant om te lezen