Als je een regelmatige cyclus hebt, komt er elke maand een eicel vrij uit je eierstokken. Het moment waarop dit gebeurt, noemen we de eisprong of ovulatie. Het is één van de belangrijkste momenten in je menstruatiecyclus, omdat dit het moment is waarop je zwanger kunt raken. Zonder eisprong is zwanger raken niet mogelijk.
Lees in dit artikel wat de eisprong precies is, hoe je deze kunt herkennen en in welke periode je vruchtbaar bent.
Inhoud
Wat is de ovulatie of eisprong?
De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is een onderdeel van je menstruatiecyclus. Het is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat, op weg richting de baarmoeder.
Als een meisje geboren wordt, zijn alle eicellen voor haar hele leven al aanwezig in de eierstokken. Het zijn er zo’n 2 miljoen. In de puberteit is dit aantal al geslonken tot 300.000 onrijpe eitjes. Iedere menstruatiecyclus komt er een eicel tot rijping. Dit eitje rijpt uit een blaasje dat de we follikel noemen.
Een follikel is gevuld met vocht vol voedingsstoffen en hormonen die nodig zijn om de eicel te laten rijpen. Per maand groeien er ongeveer 10 follikels waarvan er slechts 1 volledig rijpt. De rest sterft uiteindelijk af. Met iedere eisprong daalt het totaal aantal aanwezige eicellen in de eierstokken. Van de miljoenen eicellen die je als pasgeboren baby had, komen er in je leven ongeveer 400 tot volledige rijping én ovulatie.
Wanneer een eicel rijp is, barst de follikel open. De eicel komt vrij en komt in de eileider terecht. Als de eicel op weg naar de baarmoeder een spermacel tegenkomt, kan deze bevrucht raken en word je zwanger.
Dubbele eisprong
In principe komt er tijdens iedere menstruatiecyclus één eicel vrij, maar in sommige gevallen vindt er een dubbele eisprong plaats. Hierbij komen twee eitjes vrij. Als deze allebei bevrucht worden is er sprake van een twee-eiige tweeling.
Wanneer vindt de eisprong plaats en hoe voelt deze?
De eisprong vindt plaats 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, ongeacht hoe lang het eerste deel van je cyclus is. Bijvoorbeeld: heb jij een cyclus van 28 dagen, dan is de eisprong op dag 14. En bij een cyclus van 30 dagen, is de eisprong op dag 16. Sommige vrouwen hebben altijd een cyclus van een vast aantal dagen. Bij anderen wisselt het met een paar dagen. Ook dat is normaal.
Er zijn vrouwen die de eissprong voelen als een stekende pijn in de onderbuik. Maar niet iedereen voelt dit. Misschien merk jij wel andere symptomen op.
De symptomen tijdens de ovulatie die je kunt ervaren
De eisprong aanvoelen is handig als je probeert om zwanger te worden. Sommige vrouwen merken het wanneer hun eisprong plaatsvindt, anderen niet. Er zijn enkele ovulatiesymptomen waaraan je jouw eisprong kunt herkennen:
Je voelt bijvoorbeeld een milde pijn in de onderbuik, vaak iets minder heftig dan menstruatiepijn.
Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal. Soms kan je wat bruinige afscheiding zien, als er wat bloed is vrijgekomen bij de ovulatie.
Je borsten zijn gevoeliger.
Je hebt een hoger libido en dus meer zin in seks.
Ook stijgt je lichaamstemperatuur gemiddeld met een halve graad.
De stand van de baarmoedermond verandert. Deze opent zich een beetje zodat ze doorgankelijk is voor zaadcellen en komt hoger te liggen.
Ongeveer twee dagen voor je eisprong is er een piek van het luteïniserend hormoon (LH). Dit zorgt ervoor dat de rijpe eicel vrijkomt. Hoewel je deze piek niet kunt voelen, is deze wel vast te stellen met een ovulatietest.
Oorzaak van ovulatiepijn
Je ovulatie voelen: dat kan dus echt. Je ervaart dan een stekende pijn onderin de buik, waar je eierstokken zich bevinden. Deze pijn kan een enkele uren aanhouden. De oorzaak van deze ovulatiepijn, is het openbarsten van de rijpe follikel waaruit de eicel vrijkomt.
Het vocht dat vrijkomt uit de follikel, bij de eissprong, komt in de buikholte terecht. Daar zorgt dit soms voor wat irritatie aan je buikvlies. De pijn kan stekend zijn of licht krampend, wat te vergelijken is met lichte menstruatiepijn.
Vruchtbare periode
De ovulatie is de start van je vruchtbare periode. Een rijpe eicel komt in de eileider terecht, om via deze weg richting de baarmoeder te verplaatsen. Deze reis duurt een paar dagen. In de eileider kan de eicel, in de eerste 24 uur na de eisprong, bevrucht raken.
Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om seks te hebben tijdens je vruchtbare dagen. En bij voorkeur al vóór de eisprong. Zou je pas op het moment van de eisprong vrijen, dan is de kans aanwezig dat je al te laat bent. De zaadcellen hebben namelijk tijd nodig om in de eileider te komen en het eitje te bereiken. De vruchtbare periode van de eicel is tegen die tijd vaak alweer voorbij.
Voor vrouwen die zwanger willen raken, wordt aanbevolen om in de zes dagen voor de eisprong te vrijen. De zaadcellen hebben zo alle tijd om op tijd in de eileider aanwezig te zijn voor het moment suprême: de eisprong. Zo is de kans op een zwangerschap het grootste.
Zo kun je de kans op de eisprong vergroten
Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen. Het is met name belangrijk dat je weet wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Je leert meer over je cyclus en hormonen in boeken zoals De Hormoon Revolutie of Hormoonbalans Voor Vrouwen.
Voeding
Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor een gezonde en regelmatige cyclus. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines, mineralen en foliumzuur binnenkrijgt via voeding. Ben je bang dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan kan een supplement een prettige aanvulling op je dagelijkse voeding vormen.
Een supplement met in ieder geval vitamine D en foliumzuur is aan te raden zoals MultiMama, als je zwanger wilt worden. Vanaf het moment dat je een actieve kinderwens hebt, wordt er door verloskundige en artsen aangeraden foliumzuur te gebruiken. Ovabalance MultiMama bevat de best opneembare en natuurlijke vorm van foliumzuur, folaat.
Andere leefstijltips:
Vermijd alcohol, roken, drugs en drink niet teveel drankjes die cafeïne bevatten.
Voldoende beweging en een gezonde levensstijl helpen bij een gezonde en regelmatige cyclus.
Stress heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid, dus zorg voor voldoende ontspanning in je dagelijks leven.
Persoonlijk advies
Heb je vragen over supplementen en wil je weten of Ovabalance je kan helpen? Vanwege de wetgeving rondom voedingssupplementen kunnen wij hier helaas geen volledige informatie verstrekken. Wil je meer informatie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen