Omega 3 zwangerschap

Omega 3 tijdens de zwangerschap

Tijd om te lezen 3 min

Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Goed voor jezelf zorgen en gezond eten is belangrijk. Een van de voedingsstoffen die bijdraagt aan je gezondheid is omega 3. Waarom is omega 3 goed voor je als je zwanger bent? En wat doen die omega 3-vetzuren dan precies? Dat en meer, lees je in dit blog.


Het is gelukt! Je gaat een klein wondertje op de wereld zetten. Een zwangerschap is één van de mooiste dingen die je kan overkomen, maar het vraagt ook veel van je. Je lichaam verandert en is hard aan het werk. Kortom, je kunt wel wat extra zorg en liefde gebruiken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de baby. Behalve je gezonde leefstijl en voeding, kunnen supplementen je hierbij goed ondersteunen. Zo ook omega 3.


Verschillende omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. In tegenstelling tot verzadigde vetten zijn onverzadigde vetten goed voor je. Er zijn een aantal belangrijke vormen van omega 3, namelijk :


ALA (alfa-linoleenzuur): de vorm van omega 3 die met name in plantaardige olie te vinden is;

EPA (eicosapentaeenzuur): een visvetzuur;

DHA (docosahexaeenzuur): ook deze omega 3-variant is te vinden in vis.


Het grootste verschil tussen deze vetten is dat ALA een plantaardig omega 3-vetzuur is, terwijl EPA en DHA visvetzuren zijn. In kleine hoeveelheden kunnen in je lichaam EPA en DHA worden aangemaakt uit ALA. ALA daarentegen wordt niet zelf door het lichaam geproduceerd en moet puur gehaald worden uit externe bronnen. Je kunt de omega 3-vetzuren opnemen uit voeding en uit aanvullende supplementen.


Omega 3-supplementen tijdens je zwangerschap

Vaak worden supplementen als foliumzuur en calcium aangeraden om aanvullend te slikken tijdens je zwangerschap. Toch is het niet gek om er ook voor te zorgen dat je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Via je voeding, of ter aanvulling daarop, via een supplement. Omega 3-vetzuren hebben vele verschillende gezondheidseffecten. We zoomen even in op het omega 3-vetzuur DHA:


Jouw hersenen: DHA helpt je hersenfunctie normaal te houden*. Dit geldt niet specifiek tijdens de zwangerschap, maar in het algemeen. DHA is een belangrijke bouwsteen voor je hersenen en het speelt daarmee een rol in het functioneren van je brein.


De hersenen van je kindje: De inname van DHA door jou als zwangere vrouw of borstvoeding gevende moeder draagt bij aan normale hersenontwikkeling van de baby**.


Jouw gezichtsvermogen: DHA ondersteunt de conditie van je ogen*.


Het gezichtsvermogen van je kindje: De inname van DHA door jou als moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij het ongeboren kind en bij een kindje dat borstvoeding krijgt**.


* Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

** Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen van 250 mg DHA en EPA.


Is vis eten voor jou geen optie?

Hoewel ALA te vinden is in allerlei plantaardige producten, zoals plantaardige olie, zitten EPA en DHA voornamelijk in vette vissoorten. En precies daar gaat het voor zwangere vrouwen mis: vette vis is namelijk tricky tijdens de zwangerschap, omdat je niet alle soorten veilig kunt eten. Zo kun je tonijn, makreel, sardientjes of paling beter niet eten. En ook krab en garnalen laat je beter weg uit je voedingspatroon tijdens de zwangerschap. Deze zeedieren bevatten mogelijk schadelijke hoeveelheden kwik, dioxines of andere chemische stoffen. Gelukkig zijn er andere oplossingen om omega 3 binnen te krijgen, namelijk door (plantaardige) supplementen.


Plantaardige omega 3-supplementen tijdens de zwangerschap

Eet je geen dierlijke producten of is vis simpelweg niet jouw cup of tea? Dan is een aanvullend supplement een fijne oplossing. Ovabalance biedt een omega 3 supplement met daarin DHA op basis van algenolie. Een geheel plantaardig supplement en geschikt voor iedereen die liever geen visproducten eet.

Algenolie bron van Omega 3

OvaBalance heeft gekozen voor algenolie omdat dit dé bron is van omega 3 voor vissen. Vissen bevatten zoveel DHA, omdat hun dieet voornamelijk bestaat uit algen. Door een supplement te maken op basis van deze algen voorkomen we dierenleed en zijn we wat liever voor de planeet. Je kan dus als zwangere met een gerust hart de omega 3 van OvaBalance slikken. Bijkomend voordeel: je hebt geen last van een nare vissmaak na het slikken van je omega-3 supplement. Een win-win situatie dus, voor elke zwangere vrouw.

Dosering plantaardige DHA omega 3-capsules

De dagdosering van OvaBalance Omega 3 Algenolie is 1-2 capsules. Daarmee krijg je 200-400 mg DHA binnen, per dag. Neem niet meer dan de aanbevolen dosering.

Ben je bang dat je te veel of te weinig omega 3 slikt? Overleg even met je verloskundige en lees onze blog even over het doseren van omega 3.

Wil je het beste uit je lichaam halen tijdens je zwangerschap? Kijk dan ook eens naar de zwangerschap bundels van OvaBalance.

Ook interessant om te lezen