B12 voorkom een tekort

Vitamine B12: Ondersteun je energie en voorkom een B12-tekort

Tijd om te lezen 5 min

Maak je je zorgen om een vitamine B12-tekort? En wil je alles weten over deze belangrijke vitamine? In dit artikel vertellen we je alles over vitamine B12. Wat is het; waar zit het in en wat zijn de symptomen van een vitamine B12-tekort?
 

Je bent jong en hebt een druk leven. Leuk, maar ook vermoeiend omdat al die verantwoordelijkheden veel van je vragen. Daarom probeer je naast je drukke leven ook nog zo gezond mogelijk te eten. Constant ben je bezig met het vinden van manieren om je energie en psyche te ondersteunen. Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof die je daarbij niet over het hoofd kunt zien. Vitamine B12 ondersteunt namelijk je energieniveau, doordat deze vitamine helpt bij het vrijmaken van energie uit je voeding.

Een vitamine B12-tekort herkennen

Een tekort aan B12 kan ervoor zorgen dat je een vorm van bloedarmoede krijgt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, duizeligheid en soms ook hartkloppingen. Daarnaast kan een verminderde hoeveelheid vitamine B12 in je bloed effecten hebben op je zenuwstelsel. Dit ervaar je bijvoorbeeld als tintelingen in je vingers en geheugenverlies. Ook problemen met je coördinatie en spierzwakte kunnen met een tekort aan vitamine B12 te maken hebben.

Een vitamine B12-tekort? Wanneer moet ik extra opletten?

Een tekort aan vitamine B12 komt vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat  B12 tekort alleen voorkomt bij mensen met pernicieuze anemie  (Vitamine B12-tekort door auto-immuun gastritis) en bij strenge vegetariërs.

Er zijn veel meer oorzaken voor een tekort. Ook wordt nog vaak gedacht dat een tekort aan vitamine B12 altijd samengaat met bloedarmoede wat niet zo is, Waardoor de diagnose veelvuldig gemist wordt.

Vitamine B12 bevindt zich vrijwel alleen in dierlijke producten. Daardoor loop je als vegetariër of veganist wel een hoger risico op een vitamine B12-tekort.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine. We noemen hem ook wel cobalamine. Je lichaam gebruikt het voor vele verschillende processen. Bijvoorbeeld voor de goede werking van je zenuwstelsel en voor het vrijmaken van energie uit je voeding.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 is voor volwassenen 2,8 microgram. Maar ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan ligt je behoefte aan deze vitamine iets hoger. Namelijk 3,3 microgram per dag als je zwanger bent en 3,8 microgram per dag bij het geven van borstvoeding.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 vind je voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Vooral lever, sardines, mosselen en makreel staan bekend om de grote hoeveelheden vitamine B12 die ze bevatten. Maar bijvoorbeeld ook het eten van kaas, biefstuk en ei kan helpen je lichaam te voorzien van vitamine B12. Om voldoende vitaminen binnen te krijgen is hebt belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet.

Ben je vegetariër of veganist? Dan moet je daarom extra aandacht besteden aan hun vitamine B12-inname, omdat plantaardige voedingsmiddelen geen natuurlijke bronnen van B12 zijn. Althans, niet van een variant die werkzaam is voor mensen, omdat je deze niet kunt opnemen.

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 heeft vele verschillende functies voor je lichaam. Voordat we in dit artikel verder ingaan op een vitamine B12-tekort, is het handig om te weten wat vitamine B12 nou precies doet in je lichaam.

Vitamine B12:


  • Ondersteunt je energieniveau en helpt energie vrijmaken uit je voeding;
  • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en helpt bij de celvernieuwing;
  • Is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zijn op hun beurt weer belangrijk voor het transport van zuurstof in je lichaam;
  • Heeft een rol in productie en afbraak van homocysteïne (voor je lichaam is het belangrijk dat het niveau van dit aminozuur in je bloed niet te hoog wordt);
  • Draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem;
  • Draagt bij tot een normale psychologische functie. Het helpt bij het gezond houden van je concentratievermogen, je geheugen en leerprestatie en vitamine B12 is ook gunstig voor een goede geestelijke balans.
  • Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid;
  • Draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.

Kortom: ben je moe en heb je behoefte aan ondersteuning van je energie op de dag? Dan kan vitamine B12 daarbij helpen. Vermoed je dat je vitamine B12 niet voldoende opneemt uit je voeding? Of eet je vegetarisch of veganistisch? Dan kun je je voeding eventueel aanvullen met een supplement met extra vitamine B12. Supplementen kunnen een fijne aanvulling zijn op jouw gezonde voedingspatroon.
 

Lees hier alles over vitamine B12 supplementen van Ovabalance >>

B12 te kort voorkomen

Hoe wordt vitamine B12 opgenomen in je lichaam?

De opname van vitamine B12 is een behoorlijk ingewikkeld proces. Vitamine B12 wordt namelijk niet zomaar eenvoudigweg door de darmwand geabsorbeerd. Om opgenomen te worden heeft vitamine B12 een stofje nodig waaraan het zich kan binden. Deze stof heet ‘intrinsic factor’ en wordt geproduceerd in de maag. Gekoppeld aan de intrinsic factor wordt de vitamine B12 via de maag, verder door het darmstelsel vervoerd. Eenmaal aangekomen in het laatste deel van de dunne darm wordt de vitamine B12 opgenomen in je bloed.

Verhinderde opname van B12

Er zijn ook mensen die vitamine B12 minder goed kunnen opnemen. Je neemt bijvoorbeeld te weinig vitamine B12 op als er te weinig intrinsic factor aanmaakt in je maag. Of wanneer de opname in de darm om een of andere reden wordt verhinderd. Dat kan het geval zijn als je ooit een darmoperatie hebt gehad. Ouderen hebben wat vaker moeite met het opnemen van vitamine B12 en daardoor een tekort. Dat komt omdat bij het ouder worden de productie van maagzuur kan afnemen.

Hoe snel ontstaat een vitamine B12-tekort?

Een vitamine B12-tekort kan ontstaan doordat je:

  • De vitamine onvoldoende opneemt;
  • Omdat je te weinig vitamine B12 met je voeding inneemt.

Een vitamine B12-tekort komt niet vaak voor, als je dierlijke producten eet. Eet je vegetarisch of ben je vegan? Dan is het een ander verhaal. Je moet je gezonde voeding dan aanvullen met vitamine B12 om er voldoende van op te nemen. Dat kan met supplementen.

Hoe ontdek je of je een vitamine B12-tekort hebt?

Ervaar je symptomen van een vitamine B12-tekort? Heb je bijvoorbeeld een bleke huid of een vermoeid gevoel? Voel je je wat licht in je hoofd of heb je niet veel eetlust? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan je bloed laten onderzoeken om te zien of er sprake is van een vitamine B12-tekort.

Supplementen met vitamine B12

Voedingssupplementen met vitamine B12 zijn een fijne manier om de vitamine B12 die je binnenkrijgt via je voeding aan te vullen. Vitamine B12 kan onder andere je zenuwstelsel helpen gezond te houden, de aanmaak van rode bloedcellen ondersteunen en helpen bij vermoeidheid.
 

Het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve supplementen die goed worden opgenomen door het lichaam. De Vitamine B12 smelttabletten van Ovabalance bijvoorbeeld, bevatten een bioactieve en goed opneembare vorm van vitamine B12. Ze zijn daarmee een goede aanvulling voor een vegetarisch of veganistisch dieet.
 

In het Ovabalance VitaminB12 supplement zit B12 in de vorm van methylcobalamine. Dit is een bioactieve vorm van vitamine B12. Dat houdt in dat de vitamine in het lichaam niet nog eens hoeft te worden omgezet voordat hij werkzaam is.

Vitamine B12 tijdens de zwangerschap

Voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven is voldoende inname van vitamine B12 via de voeding belangrijk. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, heb je namelijk een hogere behoefte. Daarom zit vitamine B12 ook in de speciaal voor vrouwen ontwikkelde Ultimate Multi Mama: een multivitamine voor vrouwen met kinderwens, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Wellicht vind je dit ook interessant om te lezen