Waar zit magnesium in en wat doet dit mineraal voor je lichaam?

Waar zit magnesium in en wat doet dit mineraal voor je lichaam?

Tijd om te lezen 3 min

Magnesium is een belangrijk mineraal dat veel processen in het lichaam ondersteunt. Ondanks het feit dat magnesium voor veel mensen een bekende voedingsstof is, weet niet iedereen wat magnesium precies is en uit welke voeding we het opnemen. Tijd dus om magnesium het podium te geven dat het verdient. 

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium draagt bij aan verschillende lichaamsprocessen:

Magnesium helpt bij het celdelingsproces;

Het ondersteunt het opbouwen van lichaamseiwit;

Het bevordert het je energiestofwisseling;

Ook draagt magnesium bij aan het behoud van een gezond gebit;

En is het goed voor de geestelijke veerkracht;

Daarnaast speelt magnesium ook nog een rol in de normale werking van de spieren.

Een rijtje dat je niet zomaar even negeert. Voldoende inname van magnesium is dus geen overbodige luxe, maar de grote vraag is: Waar zit het in? 

In welke voedingsmiddelen zit veel magnesium?

Magnesium is gelukkig uit veel bronnen te halen en geloof het of niet: het is niet allemaal groen.

Bladgroenten

Oké, vooruit. We moeten eerlijk blijven; je gaat wel wat groens tegenkomen in dit lijstje met voedingsbronnen van magnesium. Het mineraal is namelijk veel te vinden in groenten. Zo ook in bladgroenten. Denk aan boerenkool, spinazie en raapstelen. Spinazie springt er bovenuit. Zo'n 100 gram spinazie bevat 45 mg magnesium (12% van je dagelijkse behoefte). De bladgroenten helpen, vanwege de hoge gehalten aan antioxidanten, ook bij het beschermen van onze cellen. Niet geheel onbelangrijk!

Avocado’s & peulvruchten

Nog meer groene toppers. Ook in avocado en peulvruchten kun je magnesium vinden. In een volle avocado zit zo'n 58 mg magnesium. Niet mis dus. Natuurlijk is er altijd een haantje de voorste: peulvruchten zoals linzen, bonen, kikkererwten, erwten en sojabonen verslaan de avocado met vlag en wimpel als het gaat om het magnesiumgehalte.

Noten, zaden & pitten

Met het eten van noten, zaden en pitten zit je ook goed. Een goede optie dus, wanneer je eens voor een gezonde snack wilt gaan. Snack je liever wat anders? Ook vruchten als vijgen en bananen laten je niet in de steek als het om magnesium gaat.

Vette vis

Ook vis bevat magnesium. Vooral zalm, makreel, heilbot en ansjovis zijn rijk aan magnesium. Bijkomend voordeel, je krijgt ook omega 3 binnen bij het eten van vette vis. 

Chocolade

Wellicht toch wel de grote verrassing van het rijtje: chocolade. Ja, je leest het goed. Ga voor een reep van zo’n 70% pure chocolade. In een portie van 30 gram vind je zo’n 30 mg magnesium. Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor biologische, fairtrade chocolade. Witte en melkchocolade bevatten vooral veel suikers en ongezonde vetten en weinig gezonde bestandsdelen.

Supplementen 

Ter aanvulling op je gezonde voeding kun je een supplement slikken om je magnesiumstatus op peil te houden. Het Magnesium Complex van Ovabalance biedt je een organische vorm van magnesium, die goed opneembaar is voor je lichaam. Een organisch gebonden magnesium is bijvoorbeeld magnesiumcitraat of magnesiumbisglycinaat. Beide soorten komen voor in het Magnesium Complex van Ovabalance.

De behoefte aan magnesium

Iedere volwassenen heeft dagelijks behoefte aan magnesium. Voor volwassen mannen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 350 milligram magnesium. Voor vrouwen is dat 300 milligram magnesium. Maar soms is de behoefte aan magnesium verhoogd, bijvoorbeeld wanneer je veel van dit mineraal verbruikt.

Ervaar je stressmomenten of sport je veel? Dan neemt de hoeveelheid magnesium die je lichaam verbruikt toe. Eet je gevarieerd en veelal vers en onbewerkt? Dan kun je in principe aan je magnesium behoefte voldoen. Vermoed je dat dit niet lukt, dan kun je altijd ter aanvulling kiezen voor een supplement. 

Samenvatting: 

Magnesium is een belangrijk mineraal, betrokken bij maar liefst meer dan 600 lichaamsprocessen. Het is onder andere goed voor onze spieren, botten en celdeling. Het lichaam kan geen mineralen aanmaken, ook geen magnesium, daarom is het belangrijk om dit via je voeding binnen te krijgen. Gelukkig is er genoeg voeding verkrijgbaar waar magnesium in zit. En je kunt altijd nog kiezen voor een goed opneembaar magnesium supplement

Ook interessant om te lezen