Wat is Inositol? Myo Inositol en D-Chiro-Inositol

Wat is Inositol? Myo Inositol en D-Chiro-Inositol

Tijd om te lezen 2 min

Inositol wordt veelal onder de B-vitaminen geschaard, maar officieel is het dit niet. Je lichaam kan zelf inositol aanmaken: het is een lichaamseigen stof. Hoewel er uitzonderingen zijn, kan je lichaam in principe niet zelf vitaminen aanmaken. Daarom wordt Inositol ook wel een halfvitamine of pseudovitamine genoemd.

Wat doet het lichaamseigen inositol?

Inositol is in ons lichaam een onderdeel van de celmembranen. De celmembraan is een dun laagje dat om je lichaamscellen zit. Het houdt de inhoud van je cellen bij elkaar. De celmembraan selecteert welke stoffen de cel in komen, of juist buiten de cel moeten blijven.

Inositol speelt ook een rol bij de functie van neurotransmitters. Stoffen die ook wel “boodschappers” worden genoemd. Deze boodschapperstoffen helpen om onder andere om het hormonale evenwicht in ons hele lichaam te bewaren. Op deze manier speelt inositol ook bij de insulinewerking een rol.

Soorten inositol

Er zijn wel 9 soorten inositol. Allemaal met een net weer andere samenstelling. De bekendste vorm is myo-inositol. Daardoor gebeurt het ook vaak dat de term inositol en myo-inositol door elkaar gebruikt worden.

Myo-inositol vinden we ook in onze dagelijkse voeding. Het komt bijvoorbeeld voor in eiwitrijke voeding als vis, rood vlees, gevogelte, zuivelproducten, noten en soja. 

Een andere vaker besproken inositolvorm is D-chiro-inositol (DCI). DCI zit maar in hele kleine hoeveelheden in onze voeding. Het komt voor in kikkererwten, boekweit, peulen van johannesbroodboom en pompoenzaden bijvoorbeeld. Deze hoeveelheid is te weinig voor ons lichaam, dus moet je het zelf aanmaken uit myo-inositol. Deze omzetting verloopt niet bij iedereen even efficiënt.

Waarom inositol slikken? 

Hoewel het lichaam inositol zelf aanmaakt, kan de behoefte aan inositol in bepaalde situaties hoger liggen dan de lichaamseigen productie en de inname van DCI via de voeding.

Hoewel myo-inositol in veel voedingsmiddelen voorkomt, vinden we DCI veel minder terug in onze voeding. Het myo-inositol moet in je lichaam worden omgezet naar DCI. Maar niet iedereen is een even goede omzetter.

Denk aan de mate van omzetting van myo-inositol naar DCI als een spectrum.
Sommige vrouwen zetten het heel efficiënt om, andere bijna niet en alles ertussenin.

Inositol supplement: Myo Inositol 40:1 of D-Chiro-Inositol?

Inositol 40:1

Het  40:1 Inositol complex van Ovabalance bevat 3120 mg myo-inositol samen met 800 mg L-arginine en 80 mg DCI. Een hoge, maar verantwoorde dosering. Met de meest pure DCI die beschikbaar is. Het is een supplement in poedervorm, zonder onnodige hulp en vulstoffen. Dus het is vrij van troep. 


D-Chiro-Inositol 

Ovabalance D-chiro-inositol bevat 600 mg DCI. Dit is 7,5 x zoveel als in het Inositol 40:1 complex. Ovabalance DCI is het meest superieure DCI product dat beschikbaar is, met een zuiverheid van tenminste 98%. 
 

Vrouwen die niet goed myo-inositol omzetten naar DCI, hebben meer baat bij een DCI supplement. Wanneer omzetting wel efficiënt verloopt kun je  baat hebben bij een hogere dosering myo-inositol (Ovabalance 40:1 inositol). Je kunt ook gebruik maken van een combinatie van deze twee supplementen.

De DCI capsules neem je voor een maaltijd in met water. Ze zijn ook open te maken wanneer je moeite hebt met het innemen van capsules.

Vanwege de wetgeving rondom gezondheidsclaims mogen wij helaas geen volledige informatie verstrekken over dit voedingssupplement. Heb je vragen? Je kunt altijd gemakkelijk contact met ons opnemen!

Ook interessant om te lezen