Zwanger en magnesium

Magnesium tijdens zwangerschap: werking en voordelen

Tijd om te lezen 3 min

Voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen is belangrijk tijdens je zwangerschap, zo ook magnesium. Dit mineraal is van belang voor tal van functies van je lichaam. Zowel in dat van jou als in het lichaam van de baby. In dit blog gaan we dieper in op de functie van magnesium tijdens de zwangerschap. We leggen uit wat magnesium precies is; hoeveel magnesium je nodig hebt als je zwanger bent; en welke vorm van magnesium het meest geschikt is jou als zwangere vrouw.Wat is de functie van magnesium tijdens de zwangerschap?

Magnesium heeft meerdere functies voor je lichaam. Dat geldt voor iedereen: voor jou als zwangere vrouw én voor andere mensen. Als je zwanger bent, kun je magnesium bijvoorbeeld goed gebruiken voor gunstige werking die het heeft op het soepel houden van je spieren. Of voor de bijdrage die magnesium levert aan je gemoedstoestand, je geheugen en geestelijke veerkracht. Want geloof ons maar, een gezonde geest kun je wel gebruiken in zo’n pittige en spannende tijd als je zwangerschap.

Niet alleen in jouw lichaam, maar ook in het lichaam van je baby heeft het mineraal magnesium een functie. De baby neemt zijn benodigde voedingsstoffen, waaronder magnesium op via de placenta.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat vooral voorkomt in bijvoorbeeld noten, groenten en volkorenproducten. Maar ook in melk en vlees. Ter aanvulling op je gezonde voeding kun je het ook innemen als supplement.

Het is essentieel voor de werking van je lichaam dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Magnesium is naast calcium, fosfor, natrium, kalium, chloor en zwavel, één van de macromineralen. Een macromineraal is een mineraal waarvan je relatief veel nodig hebt, ten opzichte van de andere mineralen, waarvan je maar hele kleine hoeveelheden tot je hoeft te nemen.

Wat is de functie van magnesium? (tijdens je zwangerschap én daarbuiten)

Magnesium draagt bij aan:

  • De werking van je spieren en het behoud van soepele spieren;
  • Het behoud van gezonde botten;
  • Het ondersteunen van je energieniveau en het verminderen van vermoeidheid;
  • De aanmaak van cellen en weefsels;
  • Het opbouwen van lichaamseiwit;
  • Een gezonde gemoedstoestand, goed concentratievermogen en geheugen;
  • De werking van je zenuwstelsel.

Hoeveel magnesium heb je nodig als je zwanger bent?

Als je zwanger bent heb je dagelijks behoefte aan 300 mg magnesium. Dat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid die is opgesteld door De Gezondheidsraad in 2021.

Kun je te veel magnesium slikken als je zwanger bent?

Hoewel magnesium ook tijdens je zwangerschap een belangrijke voedingsstof is, is het ook mogelijk om te veel magnesium in te nemen. Te veel magnesium innemen is niet goed. Je kunt dan bijwerkingen krijgen. Overigens geldt voor alle voedingsstoffen, en ook buiten je zwangerschap: te veel is nooit goed. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen doseringen als je supplementen slikt.

Je hoeft bij het eten van je normale voeding niet te letten op een maximum hoeveelheid magnesium. 

Een overdosis komt zelden voor en eigenlijk alleen als je veel te hoog gedoseerde supplementen gebruikt. 

Neem je magnesiumsupplementen? Dan is de aanvaardbare bovengrens 250 milligram magnesium per dag.

Welke symptomen van magnesium overdosis?

Een overdosis magnesium kan onder andere diarree, misselijkheid en buikkrampen geven. Bovendien kunnen die darmklachten er op hun beurt weer voor zorgen dat je andere voedingsstoffen minder goed opneemt. Dat wil je voorkomen natuurlijk.

Welke vorm van magnesium tijdens je zwangerschap?

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar. Het kiezen van de juiste vorm is belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap.


Een van de meest voorkomende vormen van magnesiumsupplementen, die je in de drogisterij tegenkomt, is magnesiumoxide. Deze magnesiumbron kan een laxerend effecten hebben. 


Daarom wordt vaak magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat aanbevolen, omdat je lichaam dat beter opneemt en de kans kleiner is dat je er darmklachten van krijgt.

Ovabalance Magnesium Complex tijdens de zwangerschap

Magnesium tabletten tijdens de zwangerschap kunnen een goede aanvulling zijn, als je het lastig vindt om het uit voeding te halen.
 

Ovabalance Magnesium Complex is een voedingssupplement dat bestaat uit twee verschillende vormen van magnesium: namelijk magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Twee goed opneembare vormen van magnesium voor je lichaam. Bovendien is er taurine aan toegevoegd. Een stof die bijdraagt aan de opname van magnesium in je cellen: daar waar het magnesium zijn werk moet doen.


Daarnaast zijn voor de ondersteuning van de functies van het magnesium ook de vitaminen B6 en D3 toegevoegd.